Ειδήσεις

Ομογενής από την Κω συνελήφθη ως μέλος της μαφίας στην Αμερική

Τεράστια αίσθηση στην ελληνική ομογένεια της Νέας Υόρκης έχει προκαλέσει η σύλληψη του 42χρονου τραπεζικού υπαλλήλου Χρήστου Φασαράκη, ο οποίος βρίσκεται από την Τρίτη στα χέρια του FBI, κατηγορούμενος για συνεργασία με τη μαφία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο 40 χρονος Αντώνης Δρόσος παιδί μεταναστών από την Κέφαλο της Κω.

Σύμφωνα με τις Αρχές, ο Φασαράκης, ο οποίος εργάζεται στην τράπεζα Alma του Μπρούκλιν, βοήθησε τα μέλη της διαβόητης φαμίλιας Γκαμπίνο της Νέας Υόρκης να «ξεπλύνει» ποσό που ανέρχεται στα 500.000 δολάρια και προέρχεται από τη συνεργασία της με την Ντρανγκέτα, τη μαφία της Καλαβρίας στην Ιταλία.
Το FBI, με επικεφαλής τον διευθυντή του γραφείου του στη Νέα Υόρκη Γιώργο Βενιζέλο, και η ιταλική αστυνομία συνέλαβαν 24 άτομα στις δύο χώρες και κατάφεραν να βάλουν τέλος στη συνεργασία των δύο οργανώσεων από την οποία θα προέκυπτε ένας πανίσχυρος εγκληματικός οργανισμός με πλοκάμια στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ άλλων εγκληματικών ενεργειών, οι Αρχές των δύο χωρών απέτρεψαν τη μεταφορά φορτίου 500 κιλών κοκαΐνης στην Ιταλία.

Ο Φασαράκης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του FBI, «ξέπλυνε» πάνω από 500.000 δολάρια τα οποία προέρχονται από παράνομη διακίνηση ναρκωτικών και όπλων. Αν βρεθεί ένοχος αντιμετωπίζει μέγιστη ποινή φυλάκισης 20 ετών για κάθε κατηγορία.

Πάντως αφέθηκε ελεύθερος με μεγάλη εγγύηση. Ο Χρήστος Φασαράκης είναι ένα από τα πιο ενεργά μέλη της ελληνικής ομογένειας στη Νέα Υόρκη και για τον λόγο αυτό η σύλληψή του έχει προκαλέσει αίσθηση. Ως πρόεδρος της ομογενειακής οργάνωσης Κρητών «Ομόνοια» συμμετείχε στη διοργάνωση πολλών εκδηλώσεων που είχαν σκοπό να φέρουν κοντά τους Κρητικούς των ΗΠΑ. Ως ερασιτέχνης μουσικός, και λάτρης της κρητικής μουσικής, είχε λάβει μέρος σε πολλές από αυτές τις εκδηλώσεις παίζοντας λύρα.
Ο Φασαράκης προέρχεται άλλωστε από μια αξιοσέβαστη οικογένεια μεταναστών, η οποία έχει αφήσει το στίγμα της στη Νέα Υόρκη. Ο πατέρας του, ο οποίος ήταν χορευτής κρητικών χορών, έφυγε για τη Νέα Υόρκη στη δεκαετία του 1960. Δούλεψε για πολλά χρόνια ως σερβιτόρος και, μάλιστα, απέτρεψε ληστεία στο εστιατόριο όπου εργαζόταν πυροβολώντας και σκοτώνοντας τους τρεις ληστές. Λόγω του ότι και οι τρεις ήταν καταζητούμενοι και θεωρούνταν ιδιαίτερα επικίνδυνοι, οι αμερικανικές αρχές τού αναγνώρισαν ότι βρισκόταν σε αυτοάμυνα και δεν απήγγειλαν κατηγορίες.
Οι κάτοικοι του Αλίκαμπου Χανίων, που βρίσκεται στα Λευκά Ορη, δεν μπορούν να πιστέψουν την είδηση. Ο Χρήστος Φασαράκης επισκεπτόταν συχνά το χωριό και δεν είχε χάσει την επαφή με τους συγγενείς του. «Είμαι συγκλονισμένος. Τα τελευταία καλοκαίρια ερχόταν στο χωριό με την οικογένειά του. Δεν καθόταν ποτέ πολλές μέρες, αλλά τρώγαμε μαζί και μας έλεγε τα νέα του.

Είναι προφανές ότι κανένας δεν είχε καταλάβει τίποτα για τις υπόλοιπες δραστηριότητές του» λέει στο «Εθνος» ο ανιψιός του Γιάννης Φασαράκης ο οποίος ζει μόνιμα στον Αλίκαμπο.

Στην απέναντι πλευρά του νόμου από τον Χρήστο Φασαράκη βρέθηκε ο Μεσσήνιος διευθυντής του γραφείου του FBI στη Νέα Υόρκη Γιώργος Βενιζέλος ο οποίος πέρασε χειροπέδες στα μέλη της φαμίλιας Γκαμπίνο. «Τα μέλη της Ντρανγκέτα συνωμότησαν με μέλη της συμμορίας Γκαμπίνο για να διεισδύσουν στη Νέα Υόρκη. Σκοπός τους ήταν η εκπόνηση ενός σχεδίου να μεταφέρουν ηρωίνη και κοκαΐνη μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιταλίας», δήλωσε για την υπόθεση.

Εχοντας στη διάθεσή του περισσότερα από 2.000 άτομα, ο Γιώργος Βενιζέλος διευθύνει το μεγαλύτερο γραφείο του FBI στις ΗΠΑ και προΐσταται σε όλες τις επιχειρήσεις που γίνονται στις οκτώ κομητείες της πολιτείας της Νέας Υόρκης και στα αεροδρόμια JFK και Λα Γκουάρντια. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στο FBI το 1991 στη Βοστόνη απασχολούμενος σε υποθέσεις του κοινού ποινικού δικαίου. Το 1997 πήρε προαγωγή και πήγε στην Ουάσιγκτον όπου ασχολήθηκε με το προερχόμενο από τη Ρωσία οργανωμένο έγκλημα. Υστερα από μερικά χρόνια στο γραφείο του FBI στη Φιλαδέλφια, πήρε, το 2006, μετάθεση για τη Νέα Υόρκη και από το 2012 είναι διευθυντής του γραφείου.
Πηγές: Εθνος, Aegeannews

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου