Ειδήσεις

Κοριοί σε ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ σε Λίνδο και Αφάντου!!

«Κοριούς» μετά από τυχαίους ελέγχους σε ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ στη Λίνδο και στ‘ Αφάντου βρέθηκαν αρμοδίως, με αποτέλεσμα να υπάρξει και παρέμβαση της ΑΔΑΕ.
Σε άρθρο της εφημερίδας “Το Πρώτο Θέμα“ αναφέρονται τα εξής:

«Από το ένα άκρο της Ελλάδας μέχρι το άλλο τα γνωστά ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ είναι γεμάτα «κοριούς», πομπούς, μαγνητοφωνάκια και παράλληλες συνδέσεις, με αποτέλεσμα οι συνδιαλέξεις-σταθερής τηλεφωνίας να μην προσφέρουν καμία απολύτως ασφάλεια.

Σε επτά υπαίθριους κατανεμητές του ΟΤΕ (τα γνωστά ΚΑΦΑΟ), που βρίσκονται σε διάφορα σημεία των δρόμων, αποκαλύφθηκε ότι άγνωστοι -η ταυτότητα των οποίων ουδέποτε αποκαλύφθηκε- αφού τους παραβίασαν ή τους άνοιξαν με αντικλείδι, τοποθέτησαν «κοριούς», πομπούς και μαγνητοφωνάκια.

Σε άλλες περιπτώσεις αποκαλύφθηκε ότι σε συγκεκριμένες γραμμές τηλεφώνων είχαν τοποθετηθεί παράλληλα καλώδια -με τη μέθοδο των μικτονομήσεων- έτσι ώστε οι συνομιλίες να μεταφέρονται σε άλλη γραμμή τηλεφώνου ή να καταγράφονται σε μαγνητόφωνα ή ασύρματα και να μεταφέρονται σε «άγνωστα κέντρα».

Το τραγικό είναι ότι από τις επτά αυτές περιπτώσεις μόνο μία αποκαλύφθηκε, κατόπιν καταγγελίας πολίτη στην Ασφάλεια. Οι υπόλοιπες έξι περιπτώσεις βρέθηκαν εντελώς τυχαία από τεχνικούς του ΟΤΕ όταν άνοιξαν τα συγκεκριμένα ΚΑΦΑΟ για την αποκατάσταση βλαβών ή τη σύνδεση τηλεφωνικών γραμμών νέων πελατών του ΟΤΕ. Αν όμως τυχαία αποκαλύφθηκαν «κοριοί» σε επτά ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ, γεννάται κατά συνέπεια το ερώτημα πόσες εκατοντάδες «κοριοί» θα βρεθούν σε πιθανό έλεγχο που θα γίνει στους περίπου 38.500 υπαίθριους κατανεμητές του Οργανισμού που υπάρχουν σε όλη τη χώρα;

Ολα τα μηχανήματα υποκλοπής («κοριοί», μαγνητόφωνα κ.λπ.), όπως προκύπτει από τις καταθέσεις των τεχνικών του ΟΤΕ και τα στοιχεία που υπάρχουν στις κατά τόπους υπηρεσίες των Τμημάτων Ασφαλείας της ΕΛΑΣ., ήταν επιμελώς κρυμμένα και σκεπασμένα μέσα στα ΚΑΦΑΟ, έτσι ώστε να μη γίνονται αντιληπτά με την πρώτη ματιά.

Δεν εντοπίστηκαν οι δράστες
Στις περισσότερες περιπτώσεις, στα επτά επίμαχα ΚΑΦΑΟ δεν υπήρχαν ίχνη παραβίασης, ενώ σε ελάχιστους υπαίθριους κατανεμητές βρέθηκαν σημεία παραβίασης από τους τεχνικούς του ΟΤΕ. Να σημειωθεί ότι στα ΚΑΦΑΟ, θεωρητικά, υπάρχουν κλειδαριές ασφάλειας. Εξάλλου, από τις επτά αυτές περιπτώσεις παρακολουθήσεων σε καμία δεν βρέθηκε ο δράστης από τις αρμόδιες αρχές, εκτός μίας στη Μεσσηνία, που η υποκλοπή γινόταν λόγω ενδοοικογενειακών διενέξων.

Για τις επτά αυτές περιπτώσεις ο ΟΤΕ ενημέρωσε την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), ενώ παράλληλα απέστειλε τις εκθέσεις «επέμβαση» τρίτων σε δίκτυα του ΟΤΕ με σκοπό την υποκλοπή. Κατόπιν αυτών η ΑΔΑΕ κάλεσε τους υπεύθυνους του Οργανισμού για παροχή εξηγήσεων.

Ο ΟΤΕ κλήθηκε να παρέχει εξηγήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο παραβίασης της νομοθεσίας περί απορρήτου των επικοινωνιών. Ειδικότερα, ο Οργανισμός κλήθηκε να απαντήσει:
α) Αν είχαν ληφθεί ή όχι μέτρα ασφάλειας προς αποφυγή παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών ή εάν υπήρχαν ελλιπή μέτρα ασφάλειας και β) για τους λόγους μη έγκαιρης ενημέρωσης της ΑΔΑΕ για τα επτά αυτά περιστατικά, που είχαν ως συνέπεια να μην υπάρχει εκπρόσωπος της την ώρα της κατάσχεσης των «κοριών», των μαγνητοφώνων κ.λπ. που βρέθηκαν στα επτά ΚΑΦΑΟ. Ενώπιον του προέδρου της ΑΔΑΕ, κ. Ανδρέα Λαμπρινόπουλου, ο ΟΤΕ παραδέχθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι τα ΚΑΦΑΟ είναι μειωμένης ασφάλειας και ότι παρόμοια περιστατικά είναι σχεδόν αναπόφευκτα για ένα δίκτυο που εκτείνεται σε όλη τη χώρα.

Ακόμη, ο ΟΤΕ υποστήριζε ότι έχει ξεκινήσει την «ενίσχυση» των ΚΑΦΑΟ με ειδικές κλειδαριές ασφάλειας, ενώ για εκείνα που είναι «στόχοι» υπάρχει πρόβλεψη τοποθέτησης μηχανημάτων τηλεπίβλεψης. Η ΑΔΑΕ, με καθυστέρηση μερικών ετών, στην εκπνοή του 2013, επέβαλε στον ΟΤΕ πρόστιμα ύψους 15.000 ευρώ για καθεμία από τις επτά περιπτώσεις (συνολικά 105.000 ευρώ).

Πρόστιμα για παραβίαση απορρήτου
Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν ομόφωνα για παραβίαση της ισχύουσας ευρωπαϊκής και ελληνικής νομοθεσίας για το απόρρητο των επικοινωνιών.

Η Αρχή επισημαίνει στις αποφάσεις της ότι η διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών αποτελεί υποχρέωση του ΟΤΕ, ο οποίος οφείλει να λαμβάνει τα ενδεδειγμένα μέτρα για την αποφυγή οποιασδήποτε περίπτωσης παραβίασης.
Οι «κοριοί» και τα άλλα μηχανήματα υποκλοπών εντοπίστηκαν στην περιοχή του Κολωνού (Αθήνα), στη Θεσσαλονίκη, στο Ακρογιάλι Αβίας Μεσσηνίας, στην Ιωλκό του Βόλου, στο Κάτω Χωριό Ιεράπετρας Κρήτης, στη Λίνδο και στ’ Αφάντου της Ρόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΤΕ αναζητά καταφύγιο σε τυπικές προϋποθέσεις του νόμου υποστηρίζοντας ότι οι αποφάσεις της ΑΔΑΕ είναι αντισυνταγματικές και παράνομες.

Οι βασικοί νομικοί άξονες στους οποίους θα στηριχθεί ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών είναι:
1) Μη νόμιμη σύνθεση της ΑΔΑΕ.
2) Λήξη θητείας του προέδρου της ΑΔΑΕ, κ. Λαμπρινόπουλου, του αντιπροέδρου κ. Κωνσταντίνου Μαραβέλα και του μέλους κ. Χρήστου Καψάλη.
3) Μη δημόσια συνεδρίαση της Ολομέλειας της ΑΔΑΕ που επέβαλε τα πρόστιμα.

4) Παραβίαση της αρχής της εύλογης διάρκειας της διαδικασίας, καθώς τα πρόστιμα επιβλήθηκαν με καθυστέρηση τουλάχιστον τριών ετών».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • baggelis    18.02.2014 13:06

    τραγική η κατάσταση του οτε και δεν είναι μόνο αυτά τα προβλήματα του δικτύου του με τις παλιωμένες γραμμές και τα απαρχαιωμένα καφαο που έχουν πρόσβαση οι πάντες, ξέφραγο αμπέλι ο οτε

Σχολιασμός άρθρου