Συνεδρίασε τη Δευτέρα στην Αθήνα με τη συμμετοχή του δημάρχου, κ. Φώτη Χατζηδιάκου, η επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού για το σχεδιασμό της νέας προγραμματικής σύμβασης για την συντήρηση και την ανάδειξη της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου.
Επικεφαλής της επιτροπής είναι ο διευθυντής του γραφείου της υπουργού, κος Βαγγέλης Πολίτης. Συμμετέχουν επίσης εκ μέρους του ΕΜΠ η κα Τόνια Μοροπούλου και η προϊσταμένη της ΕΦΑ, κα Μάνια Μιχαηλίδου.
Ο δήμαρχος δεν ανέφερε ποιες παρεμβάσεις προβλέπεται να γίνουν, καθώς αυτές οι διαδικασίες τρέχουν μέσω των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και του ΤΑΠΑ. Ευχήθηκε όμως στην επόμενη συνεδρίαση να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Είπε δε ότι θα ζητήσει το θέμα της προγραμματικής σύμβασης να συζητηθεί στο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο.
Σημειώνεται ότι κατά την επίσκεψή της στη Ρόδο τον Αύγουστο του 2017, η κα Κονιόρδου είχε δηλώσει ότι αυτή η νέα προγραμματική σύμβαση δεν θα έχει καμία σχέση με την προηγούμενη η οποία έληξε το 2005. Θα στοχεύει στην αειφορία και στην ενεργή εμπλοκή των πολιτών.
«Είναι πολύ σημαντική η πρωτοβουλία για την ανανέωση της προγραμματικής συμφωνίας. Θα συγκροτηθεί άμεσα μία ομάδα εργασίας που θα μελετήσει την ανάδειξη και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ρόδου με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη. Είναι πολιτική της Κυβέρνησης να συνδέει την τοπική κοινωνία με την πολιτιστική κληρονομιά ώστε η ίδια η κοινωνία να την προστατεύει και να τη διαχειρίζεται σωστά.
Στόχος μας είναι η πολιτιστική κληρονομιά να γίνεται αντικείμενο αειφόρου ανάπτυξης και ολιστικής αντιμετώπισης ώστε και οι επόμενες γενιές να μπορούν να χαίρονται αυτό τον πολιτιστικό πλούτο που διαθέτει η χώρα μας. Επαναλαμβάνω πώς είναι σημαντικό όλοι μαζί να καταφέρουμε να ενεργοποιήσουμε αυτή την προγραμματική συμφωνία. Πιστεύουμε ότι αυτό θα αποτελέσει πιλότο και για άλλες περιοχές του τόπου μας», είχε δηλώσει τότε η κ. Κονιόρδου. Όσον αφορά τους πόρους που θα απαιτηθούν για την προγραμματική σύμβαση, η κ. Κονιόρδου είχε αναφέρει ότι είναι άλλη η φιλοσοφία αυτή τη φορά και ότι οι πολίτες θα κληθούν να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο.

Συναντήσεις
στο ΤΑΙΠΕΔ
Ο δήμαρχος, κος Φώτης Χατζηδιάκος επισκέφθηκε το ΤΑΙΠΕΔ ώστε να εξετάσει σε ποια φάση βρίσκεται το εγχείρημα του διαγωνισμού για την κοινή παραχώρηση του συγκροτήματος της Νέας Αγοράς και της μαρίνας Μανδρακίου σε ιδιώτη. Είπε ότι μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει το πλαίσιο των διαδικασιών, ώστε να πάρει τις απαιτούμενες αποφάσεις το δημοτικό συμβούλιο. Ο κ. Χατζηδιάκος ανέφερε αναλυτικά: «Είχα συνάντηση στο ΤΑΙΠΕΔ με τα τεχνικά στελέχη και τους νομικούς. Οι νομικοί του ΤΑΙΠΕΔ σε συνεργασία με τους νομικούς του Δήμου μας αναζητούν την καλύτερη δυνατή λύση ώστε να προχωρήσουν με τις προβλεπόμενες διαδικασίες για τα δύο περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας και αναπτυξιακής προοπτικής του τόπου μας, τη Νέα Αγορά και τη Μαρίνα Μανδρακίου. Θεωρώ ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Οι τεχνοκράτες του ΤΑΙΠΕΔ και οι νομικοί σύμβουλοι βλέπουν πολύ θετικά αυτή τη διαδικασία του κοινού διαγωνισμού. Οι λεπτομέρειες θα προκύψουν μετά τις διεργασίες και τη συνεργασία των νομικών και τον ορισμό του τεχνικοοικονομικού συμβούλου που θα προσδιορίσει το ύψος της επένδυσης, το masterplan και τις σχετικές λεπτομέρειες που έχουν να κάνουν με τους όρους της σύμβασης. Ενδέχεται μέχρι το τέλος του μήνα να έχουμε διαμορφώσει τις βασικές αρχές ώστε να πάρει το δημοτικό συμβούλιο τη σχετική απόφαση για την πρόοδο των εργασιών. Αν δεν είμαστε έτοιμοι μέχρι την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση στις 29 Ιανουαρίου, ενδέχεται να συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου και να αποφανθεί ώστε το 2018 να προχωρήσουμε τις διαδικασίες. Πιστεύω όμως ότι έχουμε κάνει ένα καλό ξεκίνημα».
Τέλος ο κ. Χατζηδιάκος είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιο Πιτσιόρλα και τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΙΤ Νικόλαο Μαντζούφα με τους οποίους συζήτησε για το έργο της αντικατάστασης 30.000 λαμπτήρων ηλεκτροφωτισμού με λάμπες τύπου led σε όλο το νησί. Το έργο προβλέπεται να υλοποιηθεί με τη διαδικασία του ΣΔΙΤ. Στόχος του Δήμου είναι το έργο αυτό, στο οποίο ο ιδιωτικός τομέας θα αναλάβει το σύνολο της ευθύνης, να δημοπρατηθεί μέσα 2018.
«Μέχρι τέλος του μήνα αποφασίζει η διυπουργική επιτροπή για τη διαδικασία. Αν δεν προχωρήσει η διαδικασία της αντικατάστασης φωτισμού με λάμπες led, θα προχωρήσουμε όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία στη διενέργεια διαγωνισμού υπό μορφή σύμβασης παραχώρησης για 12 χρόνια του αντικειμένου αυτού, όπως έκανε ο Δήμος του Σαρωνικού. Αν δεν έχω τη διυπουργική απόφαση μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου θα ακολουθήσουμε τη διαδικασία αυτή, μιας και έχουμε ολοκληρώσει όλη την προεργασία», είπε ο κ. Χατζηδιάκος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ