Ειδήσεις

Μητσοτάκης σε δανειστές: Δώστε οικονομική ελευθερία στην Ελλάδα

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Σαφές μήνυμα προς τους εταίρους της Ελλάδας ότι η οδός για το “αύριο” της χώρας περνάει και μέσα από τους αναγκαίους βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση της οικονομικής της πολιτικής απέστειλε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από το βήμα του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στάθηκε στην…τοξικότητα του κυβερνητικού αφηγήματος περί της “καθαρής εξόδου” από τα Μνημόνια. Σε μία νέα, δε, κίνηση υπεύθυνου αντιπολιτευτικού λόγου, ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε κάλεσμα στις γαλλικές εταιρείες να επενδύσουν στη χώρα μας. “Να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που η Ελλάδα παρέχει και να προεξοφλήσουν ότι τα όποια εμπόδια υπάρχουν σήμερα, σύντομα θα αρθούν, από μια κυβέρνηση πολύ πιο φιλική στις επενδύσεις. Επενδύστε άφοβα και με εμπιστοσύνη στη χώρα μας. Θα κερδίσουμε όλοι. Οι γαλλικές εταιρείες θα ωφεληθούν από τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Ελλάδας και η Ελλάδα θα ωφεληθεί από τα κεφάλαια και την τεχνογνωσία των σπουδαίων γαλλικών επιχειρήσεων σε πολλούς και σημαντικούς τομείς”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στη διάρκεια της παρέμβασής του, έθεσε επί τάπητος εκείνες τις αναγκαίες συνθήκες για την άρση του οικονομικού αδιεξόδου, που θα ωθήσει τη χώρα στο μονοπάτι της ανάπτυξης. Επισημαίνοντας πως η ομαλή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής τον Αύγουστο 2018 είναι αναγκαία, αλλά μη ικανή συνθήκη για την έξοδο από την κρίση και για την ανάκτηση της οικονομικής ανεξαρτησίας της Ελλάδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης όρισε το νούμερο ένα ζητούμενο. Αυτό μίας οριστικής και, κυρίως, αποτελεσματικής συμφωνίας για την επόμενη μέρα. “Μια συμφωνία που θα δίνει πίσω στην Ελλάδα τους αναγκαίους βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής, χωρίς όμως να υπονομεύει την πρόοδο που με τόσες θυσίες του ελληνικού λαού πετύχαμε. Διότι δεν επιτρέπεται να γυρίσουμε στις παλιές, κακές συνήθειες του παρελθόντος. Και δεν θα γυρίσουμε. Είναι προσωπική μου δέσμευση”, είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την αναφορά του να σχετίζεται και με την κεντρική στρατηγική για τη μείωση των υψηλότατων πρωτογενών πλεονασμάτων.

Οι αγορές δε θα κάνουν τα “στραβά μάτια”

Για μία ακόμα φορά, ο κ. Μητσοτάκης αποδόμησε το περιλάλητο αφήγημα του Μεγάρου Μαξίμου για την “καθαρή έξοδο” από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, αναλύοντας τα μέτρα που έχει ήδη ψηφίσει για μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος. “Έχει μικρή σημασία αν το καθεστώς μετά το τρίτο πρόγραμμα θα ονομαστεί πιστωτική γραμμή ενισχυμένων προϋποθέσεων, υβριδική λύση ή οτιδήποτε άλλο. Την κυβέρνηση την ενδιαφέρει απλώς να αποφύγει τον τοξικό όρο “μνημόνιο” και να επιδοθεί σε νέα επικοινωνιακή καμπάνια περί δήθεν εξόδου από αυτά. Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για 4ο Μνημόνιο, χωρίς χρηματοδότηση”, επεσήμανε και…έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου.

“Από τους ευρωπαίους πολιτικούς και τεχνοκράτες η κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει, και ενίοτε να αποσπάσει, ευγενικές διατυπώσεις. Τις αγορές όμως δεν μπορεί να τις κοροϊδέψει κανείς. Διότι αυτοί που επενδύουν τα χρήματά τους δεν αρκούνται σε ευγενικά λόγια και κενές περιεχομένου θριαμβολογίες, σαν αυτές με τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται στο εσωτερικό του ακροατήριο. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν κάθε λόγο να ρίχνουν τους τόνους αυτή τη στιγμή διότι, το τελευταίο πράγμα το οποίο θα ήθελαν, όσο εξελίσσεται η μεγάλη συζήτηση για τον μετασχηματισμό του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, θα ήταν μία εστία αναταραχής στην Ελλάδα. Κανείς δεν θέλει καν να σκεφτεί το ενδεχόμενο να χρειαστεί να ξαναπάει στο Κοινοβούλιό του, ζητώντας και πάλι χρήματα για την Ελλάδα. Οι αγορές όμως δεν θα κάνουν τα στραβά μάτια, όπως πολλοί πολιτικοί κάνουν τώρα”, είπε, δείχνοντας και προς την πλευρά των πιστωτών για την ανοχή τους σε πολιτικές και αποφάσεις της συγκυβέρνησης, όπως για παράδειγμα η υπερφορολόγηση.

Πιστεύουμε στην ιδιωτική οικονομία

Ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε το αποτύπωμα και την οπτική της οδού Πειραιώς, που έχει στόχο να ξαναβρεί η χώρα τη δυναμική της. “Πιστεύουμε, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, στη δύναμη της ιδιωτικής οικονομίας. Θεωρούμε απαραίτητη τη ριζική αναδιοργάνωση του Κράτους προς όφελος των πολιτών. Θέλουμε να δίνουμε στους πολίτες ευκαιρίες να βελτιώσουν τη ζωή τους και να μην τους έχουμε εξαρτημένους από επιδόματα φτώχειας. Πιστεύουμε στη δύναμη της δημόσιας εκπαίδευσης ως του σημαντικότερου μηχανισμού κοινωνικής κινητικότητας. Με άλλα λόγια, ισχυριζόμαστε ότι η χώρα χρειάζεται ένα συνεκτικό και τολμηρό σχέδιο αλλαγών για μετά την λήξη του προγράμματος. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να ξαναβρεί η Ελλάδα τη δυναμική της”, είπε.

Η κυβέρνηση θυσίασε την πραγματική οικονομία

Κινούμενος σε μοτίβο ανάλογο με αυτό της χθεσινής ομιλίας του στην Ολομέλεια, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε επί τάπητος μία από τις πλέον καίριες επισημάνσεις της ΝΔ. “Δυστυχώς, η χώρα μας οδεύει προς τη λήξη του τρίτου προγράμματος χωρίς να έχει ανακτήσει ως σήμερα την εμπιστοσύνη των αγορών. Η χώρα χρειάζεται πολλά και η κυβέρνηση κάνει απελπιστικά λίγα”, ανέφερε, για να σταθεί στα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού (δημοσιεύθηκαν σήμερα) για τα οποία σημείωσε ότι αποτυπώνουν μία βασική διάσταση. Αυτή της μείωσης των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 800 εκατομμύρια ευρώ.

“Αυτό και μόνο τα λέει όλα για μια κυβέρνηση που τελικά ενδιαφέρεται να την ανάπτυξη μόνο στα λόγια και την υπονομεύει στην πράξη. Η περικοπή αναπτυξιακών δαπανών, σε συνδυασμό με την υψηλή φορολογία έπληξε τη δυναμική μεγέθυνση της οικονομίας που είναι και το βασικό ζητούμενο αυτή την ώρα. Η κυβέρνηση θυσίασε συνειδητά την ανάπτυξη στο βωμό της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων με κάθε κόστος. Θυσίασε την πραγματική οικονομία για να μπορέσουν να στηρίξουν το επικοινωνιακό αφήγημα ότι όλα πάνε καλά”, είπε.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου