Ο εορτασμός των Θεοφανείων, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ξανά για το λιμανάκι των Φανών, το οποίο παραμένει κλειστό για περίπου 1,5 χρόνο τώρα.
Φέτος, δεν βρέθηκε ούτε ένας από τους κατοίκους να πέσει στο λιμανάκι για τον σταυρό στον καθαγιασμό των υδάτων, εξαιτίας της βρωμιάς και της δυσωδίας στο αλιευτικό καταφύγιο.
Η υπομονή των επαγγελματιών αλιέων αλλά και των κατοίκων εξαντλήθηκε αφού όπως λένε, οι υποσχέσεις για έναρξη των εργασιών προκειμένου να γίνει και πάλι το καταφύγιο λειτουργικό, δεν έχουν αντίκρισμα.
Τα αλιευτικά σκάφη παραμένουν εγκλωβισμένα στο λιμανάκι των Φανών και οι αλιείς στρέφουν τα βέλη τους κατά του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.
Οι αλιείς που ελλιμενίζουν τα σκάφη τους στο λιμανάκι των Φανών, προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις προκειμένου να πιέσουν το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και κατ΄επέκταση την δημοτική αρχή, να προχωρήσει στη διάνοιξη καταφυγίου. Στις προθέσεις τους είναι να πραγματοποιήσουν πορεία με μαύρες σημαίες προς το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και κατάληψη του κτηρίου, δίνοντας χρονικό περιθώριο μέχρι το τέλος του μήνα στους υπεύθυνους να ξεκινήσουν τις εργασίες, σύμφωνα με τις υποσχέσεις που έλαβαν τον περασμένο Νοέμβριο.
Όπως έχει γράψει η «δημοκρατική», για το «ταλαίπωρο» αλιευτικό καταφύγιο στις Φάνες, έχουν ξοδευτεί τα τελευταία 15 χρόνια πάνω από… 600.000 ευρώ (!) από πόρους του Λιμενικού Ταμείου, ενώ η νέα μελέτη ανεβάζει τον πήχη στα… 6εκ. ευρώ!!! Μάλιστα, υπάρχουν εκκρεμείς εργολαβίες, οι οποίες πρέπει να κλείσουν και να πληρωθούν, ενώ οι όποιες εργασίες γίνονται, είναι χωρίς αποτέλεσμα.
Η θαλάσσια περιοχή έχει γεμίσει με φύκια τα οποία πλέον έχουν καταστήσει αδύνατη την είσοδο και έξοδο των σκαφών ενώ τα στάσιμα νερά έχουν μετατραπεί σε θαλάσσιο έλος με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των διερχόμενων πολιτών, ενώ η δυσοσμία είναι αφόρητη.
Περιμετρικά του λιμανιού η εικόνα θυμίζει νεκροταφείο σκαφών και σκουπιδότοπο, ενώ το χρώμα που επικρατεί είναι αυτό της σκουριάς από τα εγκαταλελειμμένα πλοιάρια.
Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο έχει παρουσιάσει μελέτη για την αποκατάσταση του καταφυγίου σύμφωνα με την οποία απαιτούνται 6 εκατ. ευρώ για να καταστεί το λιμάνι λειτουργικό!
Όπως δηλώνει στην «δημοκρατική» ο πρόεδρος των Φανών κ. Βασίλης Νικολίτσης, παρά το γεγονός ότι αποφασίσθηκε να γίνουν εργασίες από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο με ίδιους πόρους οι οποίοι ανέρχονται στο ποσό των 200.000 ευρώ, με βάση την μελέτη των Τεχνικών Υπηρεσιών και τις οδηγίες του μελετητή, που έχει αναλάβει την συνολική μελέτη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάζει το λιμανάκι των Φανών, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα.
Όπως λέει ο κ. Β. Νικολίτσης, οι αλιείς και οι κάτοικοι της περιοχής έχουν συμφωνήσει σε πορεία διαμαρτυρίας και κατάληψη του κτηρίου του ΔΛΤ, ενώ καλεί και τους βουλευτές να πάρουν θέση, διαφορετικά τους προειδοποιεί «να μην ξαναπατήσει κανένας το πόδι του στο χωριό», διότι θα είναι ανεπιθύμητα πρόσωπα.
Το τελεσίγραφο της δημοτικής κοινότητας Φανών πάντως για την έναρξη των εργασιών λήγει στο τέλος Ιανουαρίου, διαφορετικά κάτοικοι και αλιείς δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε επ αόριστον κατάληψη του κτηρίου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ