Από εβδομάδα σε εβδομάδα και από μήνα σε μήνα μεταθέτει το Υπουργείο Εσωτερικών την ψήφιση της περιβόητης νομοθετικής διάταξης με την οποία ρυθμίζεται και το θέμα του ΔΗΦΟΔΩ, το οποίο κρατά όμηρους τους επιχειρηματίες της περιοχής μας.
Παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαν δοθεί από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Πάνο Σκουρλέτη για ψήφιση της διάταξης μέχρι το τέλος του 2016, η διαδικασία παρατάθηκε για έναν ακόμη μήνα και πλέον παραπέμφθηκε για το τέλος Ιανουαρίου, χωρίς όμως κι αυτό να θεωρείται δεδομένο.
Η ψήφιση του νομοσχεδίου «σέρνεται» εδώ και περίπου μισό χρόνο, ωστόσο ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης επέφερε νέες καθυστερήσεις.
Επιχειρηματίες και Δήμος Ρόδου κάθονται σε «αναμμένα κάρβουνα», καθώς η καθυστέρηση της ψήφισης έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα τόσο στους επιχειρηματίες με την δέσμευση των ΑΦΜ τους λόγω οφειλών του ΔΗΦΟΔΩ όσο και στον Δήμο Ρόδου που δεν μπορεί να ολοκληρώσει την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών αφού, αρκετοί από όσους έσπευσαν να τακτοποιήσουν τη γραφειοκρατική διαδικασία για να εισπράξουν χρήματα από τα κονδύλια που διαθέτει ο Δήμος Ρόδου για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του, ήρθαν μπροστά στην δυσάρεστη έκπληξη της εκκρεμότητας που έχουν με βεβαιωμένες οφειλές προς τον ΔΗΦΟΔΩ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λάβουν δημοτική ενημερότητα και άρα να μην μπορούν να εισπράξουν τα χρήματά τους!
Ο υπουργός Εσωτερικών πάντως Πάνος Σκουρλέτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Βασίλη Κεγκέρογλου, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, «θα κατατεθεί στη Βουλή ακόμα και εντός του Ιανουαρίου», γεγονός που σημαίνει ότι δεν αποκλείεται να σημειωθεί περαιτέρω καθυστέρηση.
Να σημειωθεί πως όπως έχει γράψει η «δ», ο Δήμος Ρόδου, αποφάσισε να απέχει εφ’ εξής από την άσκηση ένδικων μέσων κατά επιχειρηματιών που έχουν προσφύγει αρμοδίως για την διαγραφή οφειλών τους σε δημοτικό φόρο.
Το σχέδιο νόμου, ρυθμίζει επιπλέον με ειδική διάταξη το θέμα της απασχόλησης συμβασιούχων ΔΕΥΑ, κυρίως από την πρώην ΔΕΥΑ Ιαλυσού, στην ΔΕΥΑ Ρόδου, ενώ εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι προβλέπει οριστική λύση με την παύση καταλογισμών, διώξεων ως και πειθαρχικών ευθυνών στο θέμα της διάθεσης των εσόδων του πρώην Δήμου Αφάντου από τις εκποιήσεις ακινήτων στα Κολύμπια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάταξη θα περιλαμβάνεται επίσης η δυνατότητα αποπληρωμής των χρεών δημοτών προς τους Δήμους, σε περισσότερες από 12 δόσεις που ισχύει σήμερα. Πηγές του υπουργείου, αφήνουν να εννοηθεί ότι στόχος είναι να επανέλθει η ρύθμιση των 100 δόσεων που ίσχυσε για ένα διάστημα την άνοιξη του 2015 και για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους Δήμους.
Τη βελτιωμένη διάταξη έχει αποφασίσει να φέρει εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, η ηγεσία του υπουργείου, αφού υπάρχει η διαπίστωση από τις δημοτικές αρχές ότι οι οφειλές αυξάνονται καθημερινά ενώ η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων ούτε εξυπηρετεί ούτε αποδίδει έσοδα στα ταμεία των Δήμων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ