Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρόδου χαιρετίζει την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. Η απόφαση αυτή θεωρούμε ότι αποτελεί νίκη των εργαζομένων εμποροϋπαλλήλων και μια πρώτη δικαίωση του συνεχιζόμενου αγώνα τους ενάντια στη γενικευμένη κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας.

Το ΣτΕ, με την απόφασή του, βάζει φραγμό στη λειτουργία των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του χρόνου, η οποία επιχειρήθηκε το 2014, υποτίθεται «πιλοτικά», για τις περιοχές:

  • Αττικής: α) Ιστορικό κέντρο Αθηνών και β) Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου,
  • Κεντρική Μακεδονία: α) Ιστορικό κέντρο Θεσσαλονίκης και β) Χαλκιδική
  • Νότιο Αιγαίο: Οι Δήμοι: α) Ρόδου, β) Κω, γ) Σύρου Ερμούπολης, δ) Μυκόνου και ε) Θύρας.

Θεωρούμε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι σε αυτήν την απόφαση καταγράφονται τα συνταγματικά δικαιώματα των εργαζομένων και των πολιτών σε σχέση με την αργία της Κυριακής. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης:

«Το Σύνταγμα κατοχυρώνει για τους πάσης φύσεως εργαζομένους και απασχολούμενους (ελεύθερους επαγγελματίες, κ.λπ.) το δικαίωμα ελεύθερου χρόνου και της απόλαυσης του ατομικού και τους από κοινού με την οικογένεια τους, ως τακτικό διάλειμμα της εβδομαδιαίας εργασίας. Το διάλειμμα αυτό υπηρετεί την υγεία και την ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου με τη φυσική και ψυχική ανανέωση που προσφέρει η τακτική αργία στον εργαζόμενο άνθρωπο εντός της κάθε εβδομάδας (άρθρο 5 και 21 Συντάγματος). Συναφώς, προσφέρει και τη δυνατότητα οργάνωσης της κοινωνικής και οικογενειακής ζωής του, θέματα για τα οποία μεριμνά επίσης το Σύνταγμα (άρθρο 21)».

Έτσι, η Κυριακή αντιμετωπίζεται πλέον ως αυτό που είναι, δηλαδή μία ημέρα αναντικατάστατη για την ξεκούραση και τον ελεύθερο χρόνο των εργαζομένων και ως τέτοια δεν μπορεί να υποκατασταθεί από κανένα «ρεπό» οποιασδήποτε άλλης ημέρας.
Κατά συνέπεια, η απόφαση του ΣτΕ συνιστά πρόκριμα και για την περαιτέρω κατάργηση της λειτουργίας των καταστημάτων τις 8 Κυριακές, που θεσμοθέτησαν οι προηγούμενες μνημονιακές Κυβερνήσεις και τις διατηρεί και η σημερινή Κυβέρνηση, στο όνομα «της ανάπτυξης και της απασχόλησης».

Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι στην περιοχή μας η ρύθμιση αυτή δεν υλοποιήθηκε ποτέ, αφού το Ε.Κ.Ρ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τους επαγγελματικούς φορείς έδωσαν λύση για την εξυπηρέτηση των χιλιάδων επισκεπτών μας συναινώντας στη λειτουργία μόνο των αμιγώς τουριστικών καταστημάτων κατά τη θερινή περίοδο, χωρίς να χρειαστεί έτσι η γενικευμένη εφαρμογή του Νόμου.

Το Ε.Κ.Ρ καλεί την κυβέρνηση, όχι μόνο να εφαρμόσει την απόφαση, αλλά να τηρήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας.

 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ Ε.Κ.Ρ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ