Συνεντεύξεις

«Ο κάθε βουλευτής θα πρέπει να σταθεί μπροστά στο συμφέρον του Εθνους»

Συνέντευξη στη
Μαρία Χονδρογιάννη

«Αν εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας, τότε η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει στη διαπραγμάτευση για την διευκόλυνση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους με βάση την απόφαση του eurogroup τον Δεκέμβριο του 2012. Εάν οι εκλογές γίνουν στη λήξη της τετραετίας και η πιστοληπτική γραμμή θα έχει περάσει, γιατί η πιστοληπτική γραμμή θα κρατήσει ένα χρόνο, τότε το τοπίο δεν θα έχει καμία σχέση με το σημερινό. Τότε μπορούμε όλοι να ελπίζουμε ότι η χώρα θα ξαναγίνει μια κανονική χώρα και θα έχει τη θέση που της αξίζει, στον πυρήνα του Ευρώ».
Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή της στη «δ», η ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Μαρία Σπυράκη με αφορμή τις διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές και τις αγωνιώδεις προσπάθειες για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας.
Με δεδομένη την έναρξη των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας η κ. Μαρία Σπυράκη αναφέρεται στην προσωπικότητα του κ. Σταύρου Δήμα αλλά και στους αγώνες που έχει δώσει μέχρι τώρα ο υποψήφιος για την Προεδρεία της Δημοκρατίας.
«Ο Σταύρος Δήμας είναι ένα πρόσωπο ευρύτατης αποδοχής στην Ε.Ε. και επειδή είχα την χαρά και την τιμή να συνεργαστώ μαζί του, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος, ένας μετριοπαθής άνθρωπος, ένας άνθρωπος που δεν δίνει άγονους αγώνες, αλλά δίνει σοβαρές μάχες. Πέρα από αυτό όμως οι στιγμές είναι πολύ κρίσιμες. Και δεν υπάρχει δράμα σε αυτές τις στιγμές. Υπάρχει ευθύνη. Η ευθύνη των Ελλήνων βουλευτών. Θα πρέπει ο κάθε βουλευτής να σταθεί μπροστά στη συνείδησή του και στο συμφέρον του Έθνους», τονίζει η κ. Μαρία Σπυράκη.
Σε ερώτηση σχετικά με τις πιέσεις που ασκούνται για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ, η κ. Σπυράκη δηλώνει:
«Eίμαι κατηγορηματικά αντίθετη με την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Και πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να τον διατηρήσει στα σημερινά επίπεδα παρά τις πιέσεις της τρόικας. Ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας μας και πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε ελκυστικοί και οικονομικά. Ήδη η αποδοχή της αύξησης του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία επιβαρύνει το τουριστικό πακέτο».
Η ευρωβουλευτής της ΝΔ αναφέρεται και στις ενέργειες που έχει κάνει μέχρι τώρα.

Η συνέντευξη της κ. Μαρίας Σπυράκη, αναλυτικά:
Κλίμα ανησυχίας στις τάξεις των νησιωτών έχει διαμορφώσει η αξίωση των δανειστών της Ελλάδας για κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ. Πιστεύετε πως θα πρέπει να διατηρηθούν και ποιες ενέργειες θα κάνετε προς αυτήν την κατεύθυνση;
Eίμαι κατηγορηματικά αντίθετη με την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Και πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να τον διατηρήσει στα σημερινά επίπεδα παρά τις πιέσεις της τρόικας. Ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας μας και πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε ελκυστικοί και οικονομικά. Ήδη η αποδοχή της αύξησης του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία επιβαρύνει το τουριστικό πακέτο. Ελπίζω ότι οι ξενοδόχοι μας, που τόση υπευθυνότητα επέδειξαν κατά την περίοδο της κρίσης θα επιχειρήσουν να απορροφήσουν το μεγαλύτερο μέρος χωρίς να το μετακυλήσουν στο τουριστικό πακέτο ή να το αφαιρέσουν από τις αμοιβές των εργαζομένων.
• Υπάρχουν θετικές εξελίξεις στο θέμα που αφορά την παράνομη μετανάστευση καθώς σε μικρά νησιά της Δωδεκανήσου, όπως για παράδειγμα στην Τήλο, έχει δημιουργηθεί ένταση;
Δεν γίνεται να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε καθημερινά από τα δελτία ειδήσεων πόσοι μετανάστες πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να εισέλθουν στην χώρα μας παράνομα. Πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα. Και αυτά τα μέτρα μπορεί να είναι η άμεση ενεργοποίηση των Συμφωνιών Επανεισδοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με Τρίτες Χώρες. Οι συμφωνίες αυτές αποτελούν σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, καθώς μπορούν να λειτουργούν ως εγγύηση για την ενίσχυση της συνεργασίας και της αλληλεγγύης της Ε.Ε. με τρίτα κράτη μπορούν να στείλουν και μήνυμα στους σύγχρονους δουλέμπορους που εκμεταλλεύονται τις ελπίδες χιλιάδων ανθρώπων για μια καλύτερη ζωή. Πιστεύω ότι η τοποθέτηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου στη θέση του Επιτρόπου Μετανάστευσης και των Εσωτερικών Υποθέσεων είναι μια εγγύηση για τη χώρα μας ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα. Θα ενισχυθούν οι δυνάμεις αποτροπής και συγχρόνως οι υποδομές προσωρινής φιλοξενίας, ώστε να γίνεται γρήγορα και με όρους που σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η αποσαφήνιση αν πρόκειται για πολιτικούς μετανάστες ή όχι.
 • Τα αποτελέσματα έρευνας της OLAF σας ώθησε να ζητήσετε την ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου για τη Διαφάνεια στη χρήση των κοινοτικών πόρων. Υπήρξαν στοιχεία για την Ελλάδα και ποια ήταν η απάντηση της αρμόδιας επιτροπής;
Αφορμή για την ερώτησή μου στάθηκε η αποκάλυψη έρευνας της OLAF (Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης), που οδήγησε στην άσκηση ποινικών διώξεων για απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στα κοινοτικά προγράμματα «Πολιτεία» και «Κοινωνία της Πληροφορίας». Επειδή, όμως, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εμφανίζονται χώρες να μην έχουν καμία παρατυπία, όπως το Βέλγιο, ενώ άλλες χώρες εμφανίζονται πρωταθλητές, όπως η Ιταλία, ρώτησα, αν προτίθεται η Κομισιόν να λάβει μέτρα για την ενίσχυση της διαφάνειας, αν θεωρεί ότι τα ισχύοντα μέτρα είναι αρκετά και αν θεωρείται σκόπιμη η ανάθεση αρμοδιοτήτων ειδικού εισαγγελέα ακόμη και στη βάση των υπαρχόντων ελεγκτικών μηχανισμών. Δεν έχω λάβει ακόμη την απάντηση της επιτροπής, αλλά το θέμα της πάταξης των φαινομένων διαφθοράς στην Ε.Ε. αποτελεί για μένα θεμελιώδες ζήτημα. Μάλιστα, σε ένα debate που μεταδόθηκε σε 15 χώρες μέσω του euranet για τη διαφθορά , που πήρα μέρος, έκανα αναφορά και στον ελληνικό ΣΔΟΕ, στην πρωτοπόρα πρόταση του οποίου θα βασιστεί η νέα δεσμευτική οδηγία για όλες τις χώρες, που προωθεί η ιταλική προεδρία ώστε να υπάρχει οριζόντια πληροφόρηση σε όλη την Ε.Ε. επειδή αυτού του είδους η διαφθορά είναι μια διαφθορά που δε γνωρίζει σύνορα.

• Πώς αποτιμάτε τη μέχρι τώρα πορεία σας στο Ευρωκοινοβούλιο και ποιοι είναι οι στόχοι που θέτετε τώρα;
Από την 1η Ιουλίου που ανέλαβα τα καθήκοντά μου, προσπαθώ να στηρίζω τη χώρα μου και να υπερασπίζω τα συμφέροντα των 250.000 συμπατριωτών μου που με τίμησαν με την ψήφο τους και με έστειλαν στο Ευρωκοινοβούλιο. Με τις παρεμβάσεις μου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και στις Επιτροπές Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ενέργειας, Έρευνας και Τεχνολογίας, που είμαι μέλος, έθεσα το ζήτημα της υψηλής ανεργίας των νέων, αλλά και της ανεπάρκειας των υφιστάμενων ευρωπαϊκών πολιτικών για την αντιμετώπισή της και καταφέραμε την επέκταση του “Youth Guarantee” κατά 4 επιπλέον χρόνια, σε νέους έως 29 ετών.
Eπίσης υπέβαλα ερώτηση με την οποία ζητούσα την αναχρηματοδότηση και των παλαιών δανείων των λειτουργικά υγιών μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του νέου«ΕΣΠΑ», ενώ ζήτησα με ερώτησή μου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου για τη Διαφάνεια στη χρήση των κοινοτικών πόρων.
Παράλληλα, ζήτησα την απλούστευση της νομοθεσίας για να ενισχυθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με νέα κεφάλαια ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας προκειμένου να γεφυρωθεί το κενό στο οικοσύστημα καινοτομίας.
Σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση των Εθνικών Θεμάτων, με αφορμή την προκλητική ενέργεια του αντιπροέδρου του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ να δημοσιεύσει φωτογραφία του εαυτού του στην ψηλότερη κορυφή της Ελλάδας κρατώντας μια σημαία που φέρει τον ήλιο της Βεργίνας, ως μέλος της Αντιπροσωπείας στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας, απέστειλα επιστολή σε όλα τα υπόλοιπα μέλη της Αντιπροσωπείας. Την ίδια επιστολή κατέθεσα και στη δεύτερη συνάντηση της Επιτροπής, παρούσης της εκπροσώπου του Πρέσβη της Π.Γ.Δ.Μ στην Ε.Ε.
Στην επιστολή τόνιζα ότι προκλήσεις σαν και αυτήν μπορούν μόνο να υπονομεύσουν τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της ΠΓΔΜ. Προκλήσεις σαν και αυτήν μπορούν μόνο να αποδειχτούν επιζήμιες για τα συμφέροντα του λαού της ΠΓΔΜ.
Η Ελλάδα επιδιώκει λύση στο θέμα της ονομασίας με μια ονομασία έναντι όλων (erga omnes) και περιμένει από την ΠΓΔΜ να επιδείξει εποικοδομητική στάση αντί να συνεχίσει να υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας».
Σε ό,τι αφορά την Τουρκία με παρέμβασή μου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησα από τους εταίρους μας να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα στην γείτονα με αφορμή τις προκλητικές ενέργειές της στης Κυπριακή ΑΟΖ κάτι που μπορεί να γίνει ακόμη και με τον περιορισμό της οικονομικής βοήθειας της ΕΕ προς την Τουρκία.
Επίσης, έχω ήδη διοργανώσει εκδήλωση για τις Περιφέρειες, όπου υψηλόβαθμα στελέχη της Κομισιόν ενημέρωσαν περιφερειάρχες και αντιπεριφερειάρχες από τις 13 Περιφέρειες της χώρας για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που παρέχει η Ε.Ε για την ανάπτυξη και ενίσχυση των υποδομών. Και τον Ιανουάριο διοργανώνω ανάλογη εκδήλωση για περισσότερους από 50 δημάρχους από όλη τη χώρα, όπου θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν με την Επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης Κορίνα Κρέτσου.Επίσης σε συμφωνία με τον Ιταλό πρώην Επίτροπο και νυν συνάδελφό μου στο Ευρωκοινοβούλιο Αντόνιο Νταγιάνι προωθούμε ψήφισμα για την βελτίωση των όρων λειτουργίας της χαλυβουργίας μεταξύ των οποίων είναι και η μείωση του ενεργειακού κόστους, για το οποίο γίνεται ειδική αναφορά σε μία προς μία τις περιοχές της Ελλάδας που υπάρχει πρόβλημα στη χαλυβουργικη βιομηχανία. Ελπίζω ότι το ψήφισμα θα ψηφιστεί αυτή την εβδομάδα στην Ολομέλεια του Στρασβούργου.
• Ποιό είναι το κλίμα για την Ελλάδα στο Ευρωκοινοβούλιο, ειδικά τώρα; Πώς αντιμετωπίζονται οι Έλληνες ευρωβουλευτές;
Προφανώς υπάρχει μια ανησυχία. Όλοι μας ρωτούν «τι θα γίνει στην Ελλάδα». Γιατί επιστρέφει στο προσκήνιο της Ευρωπαϊκής συζήτησης το ενδεχόμενο απομόνωσης της Ελλάδος από την Ε.Ε και αυτό δεν επιστρέφει με ιδιωτικές συζητήσεις επιστρέφει με δημόσιες συζητήσεις και με δημοσιεύματα από ‘βαριά’ μέσα, από το Bloomberg και τους Financial Times.Ελπίζω ότι θα επικρατήσει η σύνεση.
 • Αποστομώσατε τον αντιπρόεδρο της Βουλής της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλοσόσκι όταν σας κάλεσε να ανεβείτε μαζί στον Όλυμπο. Πως πρέπει να χειριστεί τώρα πλέον η Ελλάδα το θέμα της ονομασίας καθώς δεν σταματούν οι προκλητικές ενέργειες;
Στον κ. Μιλοσόσκι υπενθύμισα ότι η σημαία της χώρας του είναι αυτή που υποχρεώθηκε να χρησιμοποιεί μετά την ενδιάμεση συμφωνία και τον κάλεσα να μην επαναλάβει προκλητικές ενέργειες, όπως αυτή που έκανε τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν ανέβηκε στο Μύτικα και ξεδίπλωσε τη σημαία με τον ήλιο της Βεργίνας. Νομίζω πως η ελληνική πλευρά έχει επανειλημμένως αποτυπώσει την καλή της θέληση και η παρουσία των Ελλήνων επιχειρηματιών στο έδαφος της ΠΓΔΜ πιστοποιεί την καλή θέληση με οικονομικούς όρους. Χρειάζεται όμως απαραίτητα να υπάρξει από την δική τους πλευρά κίνηση καλής θέλησης στην διαπραγμάτευση που γίνεται υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την εύρεση μιας κοινά αποδεκτής ονομασίας, μιας ονομασίας την οποία θα χρησιμοποιείται έναντι όλων (erga omnes). Οποιεσδήποτε άλλες κινήσεις που επιβαρύνουν το κλίμα μόνο θετικές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν σε αυτή την κατεύθυνση.Η ΠΓΔΜ είναι υποψήφια χώρα και ζητά να πάρει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων. Είναι προφανές ότι αν η πολιτική της ηγεσία συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο, δεν βοηθά τη χώρα τους.
 • Η Ελλάδα φαίνεται να μπαίνει σε τροχιά διεξαγωγής εθνικών εκλογών καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως δεν θα συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ποιά είναι η άποψή σας, καθώς ο κ. Σταύρος Δήμας που έχει προταθεί για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον πρωθυπουργό κ. Α. Σαμαρά είναι πρόσωπο που μπορεί να έχει ευρεία αποδοχή;
Ο Σταύρος Δήμας είναι ένα πρόσωπο ευρύτατης αποδοχής στην Ε.Ε. και επειδή είχα την χαρά και την τιμή να συνεργαστώ μαζί του, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος, ένας μετριοπαθής άνθρωπος, ένας άνθρωπος που δεν δίνει άγονους αγώνες, αλλά δίνει σοβαρές μάχες. Όπως εκείνη που έδωσε με την Μέρκελ για την μείωση της εκπομπής των αερίων ρύπων του θερμοκηπίου ενάντια στα συμφέροντα της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας και την κέρδισε. Ως εκ τούτου αυτό που μπορεί να πει κανείς είναι ότι τουλάχιστον στο πρόσωπό του, αυτή τη στιγμή, μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι πρόκειται για έναν πολύ σοβαρό άνθρωπο.
Πέρα από αυτό όμως οι στιγμές είναι πολύ κρίσιμες.
Συζητάνε όλοι τη διαχείριση του κινδύνου για την Ελλάδα και ήδη οι αγορές την προεξοφλούν. Το γεγονός ότι το επιτόκιο του τριετούς τριπλασιάστηκε από το καλοκαίρι που εκδόθηκε δείχνει απλώς ότι οι επενδυτές λαμβάνουν υπ’ οψιν τον κίνδυνο και φεύγουν από την Ελλάδα. Ξεφορτώνουν. Και δεν υπάρχει δράμα σε αυτές τις στιγμές. Υπάρχει ευθύνη. Η ευθύνη των Ελλήνων βουλευτών .Θα πρέπει ο κάθε βουλευτής να σταθεί μπροστά στη συνείδηση του και στο συμφέρον του Έθνους.

• Θεωρείτε πως ακόμη και μετά την παράταση θα υπάρξει θετική κατάληξη στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές; Θα δημιουργηθεί η πολυπόθητη ανάπτυξη στην Ελλάδα;
Αν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τότε η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει στη διαπραγμάτευση για την διευκόλυνση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους με βάση την απόφαση του eurogroup τον Δεκέμβριο του 2012. Εάν οι εκλογές γίνουν στη λήξη της τετραετίας και η πιστοληπτική γραμμή θα έχει περάσει , γιατί η πιστοληπτική γραμμή θα κρατήσει ένα χρόνο, τότε το τοπίο δεν θα έχει καμία σχέση με το σημερινό. Τότε μπορούμε όλοι να ελπίζουμε ότι η χώρα θα ξαναγίνει μια κανονική χώρα και θα έχει τη θέση που της αξίζει, στον πυρήνα του Ευρώ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου