Συνεντεύξεις

Γ. Πάππου: «Η τοπική αγορά γονατίζει σε μια χρονιά ρεκόρ στον τουρισμό»

Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου

Το γεγονός πως «η τοπική αγορά γονατίζει σε μια χρονιά ρεκόρ στον τουρισμό» επισημαίνει σε συνέντευξή του στην «δ» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου.
Σε μια σεζόν όπου τα νούμερα ευημερούν αλλά τα έσοδα είναι μειωμένα, όλα τα βλέμματα στρέφονται στην επόμενη μέρα και φυσικά, στην αποτίμηση για το τι έχει προηγηθεί ώστε η Ρόδος να βρίσκεται σήμερα σε αυτό το σημείο, δεδομένων των συγκυριών.
Ακόμη, ο κ. Πάππου μιλάει για την υπερφορολόγηση που «σκοτώνει» την αγορά και τις επιχειρήσεις, λειτουργώντας μέσα σε ένα γενικότερο πλαίσιο λανθασμένης κυβερνητικής πολιτικής, όπου τα νησιά αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα πλήγματα, καθώς και για τις κατασχέσεις στις επιχειρήσεις που έχουν οφειλές στο δημόσιο.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Πάππου να ξεκινήσουμε από την κατάσταση που επικρατεί στην τοπική αγορά. Παρά το γεγονός πως η φετινή τουριστική κίνηση εμφάνισε αυξήσεις, τα κέρδη εμφανίζονται μειωμένα. Σε τι οφείλεται αυτό κατά την άποψή σας;
Η τοπική αγορά γονατίζει σε μια χρονιά ρεκόρ στον τουρισμό! Νομίζω κα Ντόκου ότι αυτό και μόνο αρκεί για να δηλώσει μια πολύ δυσάρεστη και ενοχλητική – για πολλούς – πραγματικότητα. Αυτή η τουριστική περίοδος, που από πλευράς αφίξεων ξεπέρασε τις προσδοκίες και των πιο αισιόδοξων, ανέδειξε το μεγάλο έλλειμμα της Ρόδου. Το έλλειμμα της στρατηγικής στον τουρισμό. Η Ρόδος πληρώνει το βαρύ τίμημα δεκαετιών εφησυχασμού, γιατί αυτοί που ήταν υπεύθυνοι να χαράξουν τουριστική πολιτική, κεντρικά και τοπικά, νόμιζαν ότι η Ρόδος θα «πουλάει» για πάντα ή αρκέστηκαν στο all inclusive. Σήμερα που τα δεδομένα στην τουριστική αγορά έχουν αλλάξει δραματικά, λόγω του ισχυρού  ανταγωνισμού αλλά και της διεθνούς οικονομικής ύφεσης, φάνηκε η γύμνια και τα διαχρονικά λάθη μας. Δεν θα κουραστώ να το λέω. Η Ρόδος έπαψε  προ πολλού να προσελκύει τουρίστες υψηλής εισοδηματικής στάθμης. Το νησί είναι πια «κουρασμένο» και θέλει μια ανάσα αναζωογόνησης. Παράλληλα, λόγω της διεθνούς οικονομικής αβεβαιότητας, ο μαζικός τουρισμός, στον οποίο η Ρόδος απευθύνεται,  είναι ως επί το πλείστον φτηνός τουρισμός.  Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονίσουμε τη σημασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η οποία και αντέδρασε άμεσα, διέγνωσε σωστά το πρόβλημα  και προσπαθεί να καλύψει το έλλειμμα στρατηγικής, να στηρίξει τον τουρισμό και την τοπική οικονομία. Σώθηκε η σαιζόν από πλευράς αφίξεων, αλλά  απαιτείται χρόνος για να αποτυπωθούν τα αποτελέσματα, σε όλα τα επίπεδα της τοπικής αγοράς και οικονομίας.
• Η Ρόδος το 2016, ‘πλήρωσε’ το φορολογικό τίμημα κατ’ αρχήν με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ αλλά και με την αύξηση στον τουριστικό φόρο και μια σειρά από άλλα μέτρα. Τελικά, κατάφεραν οι επιχειρήσεις να συγκρατήσουν αυτές τις αυξήσεις;
Πολλές επιχειρήσεις απορρόφησαν αυτές τις αυξήσεις, στο βαθμό που μπορούσαν να το κάνουν και για να μην περιορίσουν ακόμη περισσότερο την ήδη περιορισμένη αγοραστική κίνηση, βαθαίνοντας ακόμη πιο πολύ την ύφεση.  Αυτό βέβαια, ενέτεινε το πρόβλημα βιωσιμότητάς τους.  Όσες κατάφεραν να μείνουν όρθιες, έχουν πετύχει ένα πραγματικό άθλο. Πιστεύω ότι ο χειμώνας που έρχεται θα φανερώσει το μέγεθος των επιπτώσεων της φετινής φοροεπιδρομής. Η γενική αύξηση του ΦΠΑ, η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, η κατάργηση της έκπτωσης στον ειδικό φόρο αλκοόλης, η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση και στον τουρισμό. Ο ορισμός του παραλόγου!
Όμως τώρα η αγορά δεν αντέχει άλλο. Μετά από επτά χρόνια ύφεσης,  βλέπουμε πως αυτή η πολιτική της υπερφορολόγησης όχι απλά δεν έχει αποδώσει, αλλά είναι και υπεύθυνη για τη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Είναι βασικός κανόνας της οικονομίας πως, όσο αυξάνονται οι συντελεστές φορολόγησης τόσο μειώνονται τα έσοδα. Οι επιχειρήσεις χρειάζονται μια ανάσα ρευστότητας, την οποία το κράτος  πρέπει επειγόντως να δώσει.  Το σχέδιο νόμου που προωθείται για την απομείωση  των χρεών βιώσιμων υπερχρεωμένων επιχειρήσεων δίνει μια ανακούφιση. Πιστεύω όμως ότι κάτι αντίστοιχο πρέπει να γίνει και για τις επιχειρήσεις που, παρά την πολυετή κρίση, παραμένουν συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
• Η οικονομία δεν παρουσιάζει τάσεις ανάκαμψης καθώς συνεχίζεται η έλλειψη ρευστότητας, η φορολογία με παράλληλες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, τα ‘λουκέτα’ στην αγορά και η ασφυξία των επιχειρήσεων. Πώς θα μπορέσει να συνεχίσει η επιχειρηματικότητα και να ανακάμψει η αγορά κάτω από τέτοιες συνθήκες;
Προφανώς και δεν μπορεί να ανακάμψει η επιχειρηματικότητα υπό αυτές τις συνθήκες. Ενώ όλοι οι παραγωγικοί φορείς της χώρας ζητούν μείωση της φορολογίας, αυτό λέει και η κοινή οικονομική  λογική άλλωστε,  ξεκινά άλλος ένας κύκλος συζητήσεων για νέα μέτρα, με αφορμή την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και την συζήτηση περί απομείωσης του χρέους, αν ποτέ αποφασιστεί.
Όμως με την ερώτησή σας μου δίνετε την ευκαιρία να πω ότι, πέρα από την συνολική κυβερνητική πολιτική, σε μας, στα νησιά μας που σαρώθηκαν από τη φορολογία περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή της χώρας, στα νησιά μας που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού,  οι κυβερνώντες έδωσαν υποσχέσεις που δεν κράτησαν. Υποτίθεται ότι ο πρωθυπουργός μέσα στον Σεπτέμβριο που πέρασε, θα ανακοίνωνε ειδικά μέτρα στήριξης των νησιών, σε αντιστάθμισμα των εξοντωτικών  μέτρων που έχουν πάρει. Βρισκόμαστε στα μέσα Οκτωβρίου και κανένα μέτρο νησιωτικότητας δεν ανακοινώθηκε. Περιμένουμε από τους βουλευτές της Δωδεκανήσου, να διεκδικήσουν μέτρα ανακούφισης και στήριξης της οικονομίας αλλά και της κοινωνίας στο σύνολό της.  Για μια ακόμη φορά τα νησιά μας πέφτουν θύματα της ασυνέπειας προεκλογικών υποσχέσεων.
• Έχει δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα με τις κατασχέσεις για τις επιχειρήσεις που έχουν οφειλές στο Δημόσιο. Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου έχει ήδη πάρει θέση σε αυτό και για τις εισπράξεις μέσω πλαστικού χρήματος καθώς έχει δημιουργηθεί πολύ μεγάλο ζήτημα με τα POS.
Το συγκεκριμένο μέτρο δυσκολεύει ακόμη πιο πολύ την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων και αναγκάζει τον επιχειρηματία είτε να παρακάμπτει το τραπεζικό σύστημα, παραβαίνοντας τις νόμιμες διαδικασίες, είτε να βάλει λουκέτο στην επιχείρησή του, καθώς δεν έχει εναλλακτική λύση. Στην πράξη δημιουργήθηκαν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που επιλύθηκαν και γι αυτό εμείς ως Επιμελητήριο, μαζί με όλα τα Επιμελητήρια της χώρας καταθέσαμε πριν από λίγες ημέρες  συγκεκριμένες προτάσεις στους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, κκ Τσακαλώτο και Σταθάκη, που αν εφαρμοστούν, θα βοηθήσουν και τις επιχειρήσεις και το ελληνικό δημόσιο. Σε αντίθετη περίπτωση και σε συνδυασμό με το σχέδιο εξάπλωσης της χρήσης του πλαστικού χρήματος, η κατάσταση θα γίνει χειρότερη. Οι λύσεις για τις επιχειρήσεις θα είναι δύο: λουκέτο ή φυγή στο εξωτερικό.
• Πιστεύετε ότι ο Αναπτυξιακός Νόμος κινείται προς την σωστή κατεύθυνση για να καλύψει και να βελτιώσει τις ανάγκες που έχει η ελληνική οικονομία;
Λειτουργεί αποτρεπτικά για τις επιχειρήσεις η σωρεία των δικαιολογητικών που απαιτούνται για την υποβολή πρότασης στον νέο αναπτυξιακό  νόμο, ενώ δίνεται χρονικό περιθώριο υποβολής λίγο μεγαλύτερο από ένα μήνα. Αυτές οι παρατηρήσεις μας, όπως και άλλες για επιμέρους σημεία του νέου αναπτυξιακού, μαζί με τις αντίστοιχες προτάσεις μας, τα Επιμελητήρια της χώρας τις έχουμε καταθέσει στον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Σταθάκη. Ελπίζουμε να ληφθούν υπ’ όψιν, ώστε να αρθούν τα προσκόμματα στις επιχειρήσεις για την αξιοποίηση των όποιων ωφελειών απορρέουν από το νέο νομοθέτημα, προκειμένου αυτό να αποτελέσει κινητήριο μοχλό για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου