Ειδήσεις

Ακόμη και οι μαθητές ψωνίζουν με τεφτέρι – πρωτόγνωρες εικόνες στα σχολεία

Εγκαταλείπουν τα σχολικά κυλικεία λόγω έλλειψης τζίρου οι επαγγελματίες του κλάδου, ενώ οι μαθητές σε πολλές περιπτώσεις αδυνατούν να πληρώσουν ακόμη και τα βασικά προϊόντα. Σαν αποτέλεσμα, πολλά κυλικεία λειτουργούν και με «τεφτέρια», τα οποία μάλιστα πολλές φορές μένουν απλήρωτα καθώς οι γονείς αδυνατούν να ανταπεξέλθουν.

Μία λεπτομερή εικόνα της κατάστασης στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δίνει με δηλώσεις του στο Μακεδονικό Πρακτορείο ο πρόεδρος του Σωματείου Κυλικειαρχών Θεσσαλονίκης «Μακεδονία», Στέφανος Φακούδης.
Οπως σημειώνει, ακόμη και στις θεωρούμενες ώς εύπορες περιοχές, στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης, πολλά είναι τα παιδιά που αδυνατούν πλέον να διαθέσουν έστω και ένα ευρώ τοις μετρητοίς για να προμηθευτούν το κολατσιό τους, οπότε «γράφουν» τις αγορές τους στα τεφτέρια που έχουν ανοίξει τα κυλικεία.
Μάλιστα, κατά τον ίδιο, υπήρξαν περιπτώσεις στις οποίες προσωπικά «έσκισε το τεφτέρι» στο τέλος της περασμένης χρονιάς, καθώς γονείς αδυνατούσαν αποδεδειγμένα να πληρώσουν το κόστος της σίτισης των παιδιών τους στο σχολείο. Το πρόβλημα φέτος αναμένεται να είναι ακόμη μεγαλύτερο, με την μεταφορά πολλών προϊόντων που διαθέτουν τα κυλικεία στον ΦΠΑ 23%.
«Η κρίση έχει αλλάξει τις συνήθειες των παιδιών, που σε μεγάλο ποσοστό πλέον δεν αγοράζουν κάτι από το κυλικείο αλλά φέρνουν το κολατσιό τους από το σπίτι. Υπάρχει όμως κι ένα μεγάλο ποσοστό μαθητών, τουλάχιστον 20%, που αδυνατούν να κάνουν ακόμη κι αυτό, δηλαδή να πάρουν μαζί τους φαγητό από το σπίτι» σημειώνει ο κ.Φακούδης.

Σχεδόν ένας στους τρεις επαγγελματίες έφυγε
Από την αρχή της κρίσης, το 2010, ο κύκλος εργασιών των περίπου 300 σχολικών κυλικείων της Θεσσαλονίκης έχει μειωθεί κατά 40% μέσο όρο, όπως αναφέρει ο κ.Φακούδης, «ενώ ένα 30% των παλιών συναδέλφων μας αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν», καθώς δεν μπορούσαν να πληρώνουν όχι απλά τα μισθώματα του επαγγελματικού τους χώρου αλλά ούτε καν το ΤΕΒΕ. Προκειμένου να επιβιώσουν, οι εναπομείναντες ζητούν επιμόνως σημαντική μείωση των μισθωμάτων κατά 20% ως 35%.
«Οι σχολικές επιτροπές δεν επιδοτούνται πλέον με χρηματικά ποσά από τους δήμους, οπότε τις ενδιαφέρει τι θα εισπράξουν» υποστηρίζει ο κ. Φακούδης, σύμφωνα με τον οποίο η αντίσταση στη μείωση των μισθωμάτων τροφοδοτείται και από τους νεοεισερχόμενους στο επάγγελμα, οι οποίοι νοικιάζουν τα σχολικά κυλικεία στις αντίστοιχες δημοπρασίες, και μη έχοντας γνώση της αγοράς και των πραγματικών τζίρων τους, τα «χτυπάνε» σε υψηλές τιμές. «Καλό είναι πριν προσφέρουν ένα υψηλό μίσθωμα να συμβουλεύονται τους άλλους επαγγελματίες της αγοράς και να μαθαίνουν και τι εισπράττει πραγματικά ένα κυλικείο» όπως λέει.
ΕΘΝΟΣ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου