Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου

Ως «αλγεινή εντύπωση ανεπίτρεπτης διαπλοκής της δικαστικής με την εκτελεστική εξουσία», που δημιούργησε ο διορισμός της κας Θάνου, επικεφαλής του Ανωτάτου Πολιτικού Δικαστηρίου της Χώρας, χαρακτηρίζει σήμερα σε συνέντευξή του στην «δ», ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών και τ. πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεόδωρος Φορτσάκης.
Παράλληλα, στηλιτεύει την στάση της κυβέρνησης με τις συνεχείς παρεμβάσεις της προς την Δικαιοσύνη, ενώ χαρακτηρίζει «θεσμική εκτροπή» την ανάμειξη του υπουργού Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου, σε εκκρεμή δικαστική έρευνα!
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Φορτσάκη, θα ήθελα να ξεκινήσουμε από την υπόθεση με τις συνεχείς παρεμβάσεις που κάνει η κυβέρνηση προς την Δικαιοσύνη και τις ανακοινώσεις από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Πώς σχολιάζετε την κυβερνητική στάση και μάλιστα τις απαντήσεις που δίδονται με διάφορες ανακοινώσεις;
Η αρχή της διάκρισης των εξουσιών αποτελεί θεμελιώδη συνταγματική αρχή της Χώρας μας. Οποιαδήποτε παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στο έργο της δικαστικής εξουσίας είναι ανεπίτρεπτη. H συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συστηματικά προβαίνει σε επιθέσεις εναντίον της Δικαιοσύνης κάθε φορά που αναμένεται να εκδοθεί μια δικαστική απόφαση που θα κρίνει τη συνταγματικότητα ή νομιμότητα μιας κυβερνητικής επιλογής ή που εκδίδεται μια απόφαση που δεν της είναι αρεστή. Δημιουργείται έτσι η εικόνα ότι η Κυβέρνηση επιδιώκει να αναμιχθεί στα ζητήματα της Δικαιοσύνης και να την κατευθύνει. Το είδαμε με τη διαβόητη υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, όπου τόσο ο πρωθυπουργός όσο και σειρά κυβερνητικών στελεχών επιχείρησαν να προκαταλάβουν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το είδαμε με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε αντισυνταγματική την παράταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου των ΟΤΑ. Οι δικαστές και αυτού του Ανωτάτου Δικαστηρίου δέχθηκαν γι’ αυτή την απόφαση σφοδρότατη επίθεση από μέλη της συγκυβέρνησης.Τα ίδια επαναλήφθηκαν μετά τις πρόσφατες αποφάσεις του Αρείου Πάγου για τα ζητήματα της μη καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών σε μισθωτούς και του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικές τις αέναες παρατάσεις των φορολογικών παραγραφών. Για την κυβερνητική συμπεριφορά η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων θεώρησε υποχρέωσή της να εκδώσει σχετική ανακοίνωση. Τι λέει σε αυτή; Μιλάει για αμφισβήτηση της δικαστικής από την εκτελεστική εξουσία, ιδίως για αμφισβήτηση της νομιμότητας των αποφάσεων των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας μας. Για τις σχετικές κυβερνητικές δηλώσεις σημειώνει χαρακτηριστικά: «Η ζημία που γίνεται στην χώρα και στην Δημοκρατία από τέτοιες δηλώσεις είναι ανυπολόγιστη». Συντάσσομαι ολοκληρωτικά με τις ανακοινώσεις των δικαστών μας.
• Πρόσφατα καταθέσατε ερώτηση προς τον πρωθυπουργό σχετικά με τις αποκαλύψεις Βαρουφάκη για τα σχέδια που ετοίμαζε η κυβέρνηση στο πρώτο εξάμηνο του 2015. Τελικά, όλα έρχονται στο φως και βλέπουμε τι πραγματικά σχεδίαζαν για την χώρα.
Μέχρι σήμερα ο ελληνικός λαός δεν γνωρίζει τα όσα πραγματικά έλαβαν χώρα το πρώτο εξάμηνο του 2015. Από τις επαναλαμβανόμενες τοποθετήσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών για την επίμαχη περίοδο, αλλά και άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ότι υπήρχε σχέδιο εξόδου της χώρας από το ευρώ. Στις πιο πρόσφατες αποκαλύψεις γίνεται λόγος για επεξεργασμένο κυβερνητικό σχέδιο παράλληλου συστήματος πληρωμών, το οποίο μάλιστα φαίνεται να είχε παρουσιαστεί στο τότε Υπουργικό Συμβούλιο. Είναι ευρέως γνωστό ότι η αποτυχημένη διαπραγμάτευση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το πρώτο εξάμηνο του 2015 κόστισε στον ελληνικό λαό περίπου 100 δις ευρώ. Προκάλεσε επίσης την επιβολή των capitalcontrols, τα οποία, 2 χρόνια μετά, εξακολουθούν να υφίστανται σε βάρος της οικονομίας, χωρίς σήμερα προοπτική άρσης. Για αυτούς τους λόγους η Νέα Δημοκρατία έχει επανειλημμένα ζητήσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Πρέπει επιτέλους όλοι να μάθουν τι ακριβώς έγινε το επίμαχο χρονικό διάστημα. Πρέπει επίσης να αποδοθούν οι βαριές ευθύνες στους υπαίτιους μιας πρωτόγνωρης καταστροφής της οικονομίας μας. Με την ερώτησή μας στη Βουλή ζητάμε αναλυτικά στοιχεία για το διαβόητο παράλληλο σύστημα πληρωμών.
• Θα ήθελα ένα σχόλιο σχετικά με τις αποκαλύψεις για την υπόθεση του κ. Καμμένου. Η Ν.Δ. έχει ζητήσει την σύσταση εξεταστικής.
Το ζήτημα που έχει ξεσπάσει με τον υπουργό Άμυνας συνδέεται άμεσα με όσα είπαμε πριν από λίγο για την αρχή της διάκρισης των εξουσιών. Εδώ έχουμε την περίπτωση ενός σημαίνοντος και έμπειρου κυβερνητικού στελέχους, που συνομιλεί επανειλημμένα με έναν εκτίοντα ποινή ισόβιας κάθειρξης για εξαιρετικά σημαντική υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών. Για την υπόθεση αυτή εκκρεμεί ακόμη δικαστική έρευνα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το εν λόγω μέλος της κυβέρνησης φαίνεται με τα όσα λέει να επιχειρεί να εμπλακεί στο έργο της δικαιοσύνης. Πρόσφατα ο υπουργός Άμυνας μίλησε στη Βουλή για το θέμα, οι εξηγήσεις όμως τις οποίες έδωσε ήταν ανεπαρκείς. Για τους λόγους αυτούς η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε αίτημα σύστασης εξεταστικής επιτροπής, για να διερευνηθεί η ακριβής εμπλοκή τόσο αυτού όσο και άλλων λειτουργών στην εν λόγω εκκρεμή δικαστική υπόθεση. Μεταξύ άλλων, ζητάμε να εξεταστεί η ενδεχόμενη παρεμπόδιση της δικαιοσύνης από τις πράξεις τους. Η ανεξάρτητη και αμερόληπτη απονομή της δικαιοσύνης πρέπει να προστατευτεί. Σε κάθε περίπτωση, ανάμειξη του υπουργού σε εκκρεμή δικαστική έρευνα συνιστά θεσμική εκτροπή.
• Πώς βλέπετε τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, όπου φαίνεται ότι η πρωτιά της Ν.Δ. τείνει να «παγιωθεί» με αρκετά μεγάλη διαφορά από τον Σύριζα; Μπορεί αυτό να δώσει αυτοδυναμία στην Ν.Δ. στις κάλπες;
Το έχω πει πολλές φορές πως τις εκλογές δεν τις κερδίζουν οι δημοσκοπήσεις. Αποτελούν όμως ένα σημαντικό δείκτη των σκέψεων και των προθέσεων των πολιτών. Σύμφωνα με μια από τις πλέον πρόσφατες μετρήσεις, που δημοσιεύθηκε το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να βρίσκεται 12 ποσοστιαίες μονάδες μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ.Σε σχέση με τη διενέργεια των εκλογών, το 58% των πολιτών ζητά πρόωρες εκλογές. Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν την παγίωση της διαφοράς της Νέας Δημοκρατίας από το κυβερνών κόμμα και δικαιώνουν το διαρκές αίτημά της για άμεση διεξαγωγή των εκλογών. Και αυτό, γιατί οι εκλογές θα έχουν αμελητέο κόστος μπροστά στη ζημιά που υφίσταται η χώρα από την παραμονή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην εξουσία. Η μεγάλη λαϊκή στήριξη στην αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι ορατός. Υπογραμμίζω ότι η Νέα Δημοκρατία επιθυμεί όχι να διχάσει, αλλά να ενώσει. Σταθερή επιδίωξη μας είναι η δημιουργία μιας ευρύτατης συμμαχίας όλων των δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου μας ενάντια στον λαϊκισμό, στον αντιευρωπαϊσμό, στο ψέμα, στο διχασμό.
• Και ένα σχόλιο για τις μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία και το καθεστώς για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, όπως το εμφανίζει ο κ. Γαβρόγλου.
Το Υπουργείο Παιδείας συνεχίζει την ανερμάτιστη πολιτική του για την παιδεία σε βάρος των νέων μας και συνολικά σε βάρος της κοινωνίας. Πρόσφατα τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αφού οι προκάτοχοι του νυν υπουργού Παιδείας διέλυσαν την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ήλθε τώρα η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου για να διαλύσει και τα πανεπιστήμια. Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο; Επαναφορά του δήθεν «ακαδημαϊκού ασύλου», που θα παγιώσει σε αυτά τη βία και παρανομία, επαναφορά της κομματοκρατίας με την ενίσχυση του ρόλου των φοιτητικών-κομματικών παρατάξεων στη διοίκηση των πανεπιστημίων, κατάργηση των Συμβουλίων του Ιδρύματος σε βάρος του ελέγχου και της λογοδοσίας, βαθύτατη προσβολή του αυτοδιοίκητου των ιδρυμάτων, με την εξαντλητική ρύθμιση των ζητημάτων των μεταπτυχιακών προγραμμάτων από τον υπουργό. Σε σχέση με τις πανελλαδικές εξετάσεις, ουδείς ακόμη γνωρίζει το τι μέλλει γενέσθαι. Μετά τις κυβερνητικές αερολογίες περί κατάργησής τους, έρχεται το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και τι μας λέει; Ότι το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα βασιστεί και πάλι σε πανελλαδικές εξετάσεις!
• Πώς σχολιάζετε τον διορισμό της κυρίας Θάνου; Προκάλεσε αλγεινές εντυπώσεις τόσο στην κοινή γνώμη όσο και στους νομικούς κύκλους.
Επανερχόμαστε εδώ πάλι στο ζήτημα των ανεπίτρεπτων παρεμβάσεων στη δικαιοσύνη από τη συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς και στις πρόσφατες συνομιλίες του υπουργού Άμυνας με φυλακισμένο. Ο διορισμός του επικεφαλής του Ανωτάτου Πολιτικού Δικαστηρίου της χώρας δέκα ημέρες μετά την αφυπηρέτησή στη νευραλγική πολιτική θέση του επικεφαλής του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού, με προφανή προτεραιότητα τη νομική στήριξη του κυβερνητικού έργου, δημιουργεί αλγεινή εντύπωση ανεπίτρεπτης διαπλοκής της δικαστικής με την εκτελεστική εξουσία.
Επισημαίνω ότι η εξέλιξη αυτή έλαβε χώρα ενώ εκκρεμεί η κυβερνητική τοποθέτηση του διαδόχου της και πολλών άλλων μελών του προεδρείου του Αρείου Πάγου!  Μπορεί τώρα πλέον, με τα δεδομένα αυτά, να διασφαλιστεί η αμεροληψία της επιλογής;

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ