Νέο μοντέλο για την ρύθμιση των οφειλών σε περίπου 3,3 εκατομμύρια φορολογούμενους οι οποίοι έχουν οφειλές έως 2.000 ευρώ επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται, ωστόσο, για σχεδιασμούς που βρίσκονται σε πολύ αρχικό στάδιο και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να λάβουν την έγκριση των θεσμών για να υλοποιηθούν.

Το ζήτημα ήρθε στην επιφάνεια από την υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου. Μιλώντας στον στο Real FM ρωτήθηκε αναφορικά με το ενδεχόμενο νέας ρύθμισης ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών. Η ίδια απέρριψε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο επαναφοράς της ρύθμισης των εκατό δόσεων, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιων παρεμβάσεων οι οποίες θα διευκολύνουν τους οφειλέτες να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους, χωρίς να ζουν υπό  το φόβο των κατασχέσεων.

Λίγο αργότερα πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν ότι, «περιμένουμε πρώτα να βγει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός» και στη συνέχεια «θα δούμε εάν μπορεί να προχωρήσει ένα ανάλογο μοντέλο κατά περίπτωση διευθέτησης των οφειλών των φορολογουμένων ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του καθενός και τις συνολικές του οφειλές πέραν των φορολογικών». Ξεκαθάριζαν πάντως ότι όλα αυτά θα γίνουν, αν γίνουν, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Όσον αφορά στις φετινές φορολογικές δηλώσεις η κα Παπανάτσιου ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει το ημερολόγιο πληρωμής του φόρου εισοδήματος, δηλαδή δεν θα πάμε σε μοντέλο πληρωμής των φόρων με το μήνα.

Όπως είπε το  taxis αναμένεται να ανοίξει τον Απρίλιο και η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων θα εκτείνεται έως τις 15 Ιουλίου για τα φυσικά πρόσωπα, ώστε η πρώτη εκ των τριών διμηνιαίων δόσεων να πληρωθεί έως τις 30 Ιουλίου. Η δεύτερη δόση θα λήγει στα τέλη Σεπτεμβρίου και η τρίτη στα τέλη Νοεμβρίου.

Η υφυπουργός ουσιαστικά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για μείωση του αφορολόγητου ορίου αλλά σε συνδυασμό με μειώσεις σε φορολογικούς συντελεστές αλλά και «κέρδη» στη διαπραγμάτευση όπως η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Η ίδια διευκρίνισε ότι οι θεσμοί ζητούν μείωση του αφορολογήτου από το 2019 και όχι νωρίτερα, και επισήμανε σε ερώτηση για το αν θα μειωθεί τελικά το αφορολόγητο: «Αν μειώσουμε για παράδειγμα τους φορολογικούς συντελεστές ή πάρουμε επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων , θα δούμε» , διευκρινίζοντας ότι προς το παρόν δεν οριστικοποιηθεί τίποτα. Να σημειωθεί ότι πληροφορίες αναφέρουν πως στο τραπέζι βρίσκονται και άλλες αντισταθμιστικές παρεμβάσεις όπως μειώσεις συντελεστών ΦΠΑ, διεύρυνση των απαλλαγών του ΕΝΦΙΑ και των  συντελεστών φορολόγησης επιχειρήσεων και νομικών προσώπων καθώς και ασφαλιστικών εισφορών.

«Σίγουρα θα πρέπει να μειωθεί η φορολογία των επιχειρήσεων και κάποιων ασφαλιστικών εισφορών, πρέπει να βοηθηθεί και η επιχειρηματικότητα» , συμπλήρωσε η υπουργός.

«Ας δούμε πρώτα που θα καταλήξουμε, τι θα δώσουμε και τι θα πάρουμε και μετά θα δούμε», κατέληξε.

capital.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ