Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας του Δημοσίου εγκλωβίσθηκε το νέο πρόγραμμα Leader / CLLD, γεγονός που θα οδηγήσει σε καθυστέρηση της  εκκίνησής του. Αν και ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι από τα μέσα του Φλεβάρη θα ήταν ξεκάθαροι οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι δράσεις που επρόκειτο να χρηματοδοτηθούν, δυστυχώς φαίνεται ότι όλες αυτές οι διευκρινήσεις δεν θα έχουν δοθεί πριν από το τέλος Μαρτίου.
Για τη Δωδεκάνησο το πρόγραμμα προβλέπει τη διάθεση 10,1 εκατομμυρίων ευρώ για δράσεις σχετικές με τον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση, τον τουρισμό, τον πολιτισμό και άλλες δράσεις. Μάλιστα, ως περιοχή εφαρμογής έχει οριστεί ολόκληρος ο Νομός, πλην της πόλεως Ρόδου. Δηλαδή, οι μόνες επιχειρήσεις που θα εξαιρεθούν, θα είναι εκείνες των οποίων η έδρα βρίσκεται στα διοικητικά όρια της δωδεκανησιακής πρωτεύουσας.
Φορέας υλοποίησης του προγράμματος να είναι η ΑΝΔΩ Α.Ε. τα στελέχη της οποίας είχαν διαχειριστεί με επιτυχία όλες τις προηγούμενες πρωτοβουλίες Leader. Στην «Αναπτυξιακή Δωδεκανήσου» υπάρχει ετοιμότητα ώστε να σχεδιαστεί η σχετική προκήρυξη, όμως δεν ισχύει το ίδιο για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στις αρμοδιότητες του οποίου είναι η διασάφηση όλων εκείνων των απαραίτητων λεπτομερειών.
Υπενθυμίζεται ότι τα στελέχη της ΑΝΔΩ, για το Leader / CLLD  έχουν ήδη σχεδιάσει ειδική πρόταση, που προβλέπει τα 10,1 εκατομμύρια ευρώ ως δοθούν με ως επιδοτήσεις υψηλών ποσοστών. Αυτό θα γίνει ώστε να δοθεί ένα πρόσθετο δέλεαρ προς του επιτηδευματίες που θα θελήσουν να υπαχθούν σε αυτό.
Εφόσον η πρόταση γίνει αποδεκτή από την Κυβέρνηση, τότε τα ποσοστά των επιδοτήσεων θα ξεκινούν από 50% και μπορεί να φτάνουν μέχρι και το 75% της επένδυσης. Τα ποσοστά αυτά θα αφορούν μόνο το συγκεκριμένο πρόγραμμα κι όχι το σύνολο των  επιδοτούμενων προγραμμάτων, του ΕΣΠΑ ή του Αναπτυξιακού.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ