«Συνένοχοι σε νέα μέτρα, τα οποία μάλιστα είναι αποκλειστική ευθύνη της ανικανότητας και της ιδεοληψίας της κυβέρνησης, δεν θα γίνουμε», έχει διαμηνύσει επανειλημμένα ο Κυρ. Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι στήριξη από τη Ν.Δ. στην κυβέρνηση δεν πρόκειται να προσφερθεί. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν προτίθεται να γίνει «συνένοχος» ούτε για τις καθυστερήσεις στη β΄ αξιολόγηση που κρατούν τη χώρα σε ομηρία, προειδοποιώντας ότι η Πειραιώς θα κρατήσει σκληρότερη στάση και θα ανεβάσει τους τόνους εφόσον χαθεί και το ορόσημο της 20ής Φεβρουαρίου.

Ο κ. Μητσοτάκης το επανέλαβε και στη χθεσινή του συνάντηση με τον Πιερ Μοσκοβισί, υπογραμμίζοντας, σύμφωνα με κομματικές πηγές, ότι για την αξιολόγηση που «σέρνεται» και για τα «υπερβολικά μέτρα» που ζητούν οι δανειστές η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε τη δική του πρόταση για έξοδο από την κρίση. «Η κυβέρνηση είναι αυτή που διαπραγματεύεται με τους δανειστές», όπως είπε στον Ευρωπαίο επίτροπο Νομισματικών Υποθέσεων, τον οποίο είχε συναντήσει και προ διμήνου κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, η οποία είχε συμπέσει με την εμπλοκή που προκάλεσε το διάγγελμα Τσίπρα για το βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τους θεσμούς.

Τότε, ο κ. Μοσκοβισί είχε επιχειρήσει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι στηρίζει τον κ. Τσίπρα, λέγοντας στον κ. Μητσοτάκη ότι τηρεί ίσες αποστάσεις. Ο Ευρωπαίος επίτροπος φέρεται να εξέφρασε την εκτίμηση ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία και ότι δεν πρέπει να χαθεί χρόνος, καθώς όλες οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες γνωρίζουν ότι αν χαθεί το ορόσημο της 20ής Φεβρουαρίου, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα κινείται σε τεντωμένο σχοινί, με χειρότερο σενάριο αυτό των καθυστερήσεων μέχρι τον Ιούνιο.

Μια πρόγευση της κλιμάκωσης των αντιπολιτευτικών τόνων και της ανάληψης πολιτικών πρωτοβουλιών εξαιτίας των καθυστερήσεων έδωσε χθες η Πειραιώς, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αναβιώνει τα «εφιαλτικά σενάρια που έζησε η χώρα το 2015». «Είναι οι ίδιοι που έλεγαν πως εάν καθυστερήσει η αξιολόγηση “καήκαμε” και οι ίδιοι που καθυστερώντας τροφοδοτούν υπερβολικές αξιώσεις των δανειστών. Είναι οι ίδιοι που επέβαλαν το τρίτο μνημόνιο, μέτρα 9 δισ. ευρώ, ένα αιώνιο υπερταμείο και έναν αυτόματο “κόφτη” μισθών και συντάξεων», υπενθύμιζε ανακοίνωση της Ν.Δ.

Την ίδια ώρα, ικανοποίηση επικρατεί στην Πειραιώς για την επίσκεψη του προέδρου της Ν.Δ. στο Βερολίνο, κατά την οποία ο κ. Μητσοτάκης έδωσε στίγμα μεταρρυθμιστικών προθέσεων και πρότασης διακυβέρνησης στους Γερμανούς συνομιλητές του, ενώ κατέστησε σαφές ότι για τον ίδιο συζήτηση για επιστροφή στη δραχμή δεν υπάρχει. Την άποψη ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. στήριξε αποτελεσματικά τη χώρα στο Βερολίνο εξέφρασε η Ντόρα Μπακογιάννη (Παραπολιτικά fm), προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στο ελληνικό πολιτικό σύστημα και ο κ. Μητσοτάκης χτίζει την αξιοπιστία του».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ