Παρουσιάζοντας με τα πλέον μελανά χρώματα τη διαμορφωθείσα ελέω του φαύλου κύκλου της διαπραγμάτευσης κατάσταση της πραγματικής οικονομίας, η Νέα Δημοκρατία ανεβάζει κατακόρυφα τον τόνο της αντιπαράθεσης με το Μέγαρο Μαξίμου και στοχεύει ευθέως τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο και τοποθετηθεί ως πρωταγωνιστικό και μόνο πρόσωπο στο κάδρο των ευθυνών. Παράλληλα, η σεναριολογία για το τι θα πράξει η οδός Πειραιώς μετά το ορόσημο του Eurogroup (της 20ης Φεβρουαρίου) ανάβει χωρίς να αποκλείεται ακόμη και μια άκρως επιθετική κίνηση, όπως αυτή της κατάθεσης πρότασης μομφής.

Στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων από τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Βασίλη Κικίλια, η οδός Πειραιώς έκρουσε ακόμα ένα ηχηρό καμπανάκι προς το οικοδόμημα του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων και επεσήμανε πως στελέχη της κυβέρνησης με αντιφατικές δηλώσεις οδηγούν τη χώρα στην αβεβαιότητα, την αποτυχία και την ήττα.

«Πλέον όλοι γνωρίζουν πως το μόνο που ενδιαφέρει τον κ. Τσίπρα και την παρέα του είναι οι καρέκλες τους και η μεγάλη ζωή που κάνουν. Η κυβέρνηση αφήνει τη χώρα να σέρνεται και την οικονομία να βουλιάζει. Η Ελλάδα γύρισε στην ύφεση. Έχουμε εκροή καταθέσεων. Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει σα φάρσα το σενάριο του 2015. Μόνο που τώρα είναι απόλυτα απομονωμένη από το λαό», σημείωσε ο κ. Κικίλιας και επανέφερε στο προσκήνιο αυτό που πηγές της οδού Πειραιώς διαμηνύουν ήδη από τις ώρες της παραμονής του κ. Μητσοτάκη στο Βερολίνο. Πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αναμένει την τύχη του ορόσημου της 20ης Φεβρουαρίου και, στη συνέχεια, θα περάσει σε ένα νέο κύκλο συνολικής αντεπίθεσης, με καίριο αφήγημα αυτό της πολιτικής αλλαγής και της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

«Την ίδια ώρα που ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έδινε μάχη στο εξωτερικό για τα ελληνικά συμφέροντα, τα στελέχη της κυβέρνησης, με αντιφατικές δηλώσεις, μνημεία ανευθυνότητας και τυχοδιωκτισμού, οδηγούσαν και οδηγούν τη χώρα στην αβεβαιότητα, την αποτυχία και άρα στην ήττα», ανέφερε ο κ. Κικίλιας και έφερε ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα δηλώσεων:

-Α. Τσίπρας: Η αξιολόγηση θα κλείσει, χωρίς υποχωρήσεις σε ακραίους παραλογισμούς. Θα κλείσει γιατί η Ευρώπη δεν μπορεί να παίξει παιχνίδια ή να κάνει πειραματισμούς.

-Ε. Τσακαλώτος: Τι θέλατε να πει; Να πει ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε 1 δις. και μετά αυτοί να το πάνε στα δύο δις; Τι θέλατε να πει; Ο πρωθυπουργός πρέπει να κρατήσει μια γραμμή όσο σκληρή γίνεται για να κάνεις όσο μικρότερη υποχώρηση…

-Δ. Τζανακόπουλος: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται και δεν θα λάβει ούτε ένα ευρώ επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας.

-Χ. Βερναρδάκης: Η ποσοτική χαλάρωση αυτήν τη στιγμή είναι ένα δευτερεύον ζήτημα. Δεν σημαίνει ότι αν δεν μπούμε τον Μάρτιο δεν υπάρχει ζωή μετά από αυτό.

-Γ. Δραγασάκης: Το κλείσιμο της αξιολόγησης και η συμμετοχή στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης δεν αρκεί να γίνουν κάποτε. Πρέπει να γίνουν τώρα, ώστε να έχουμε βγει μέσα στο 2018 στις αγορές.

-Ν. Φίλης: Δεν έχει καμία νομιμοποιητική βάση αυτή η κυβέρνηση. Είχαμε πει στις 5 Δεκεμβρίου κλείσιμο της αξιολόγησης και θα φύγει το ΔΝΤ. Δεν επιβεβαιώθηκε καμία εκτίμηση μας.

«Εμείς έχουμε τονίσει ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και πολύ καιρό και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η κυβέρνηση αφήνει τη χώρα να σέρνεται, την οικονομία να βουλιάζει και τους πολίτες σε αβεβαιότητα. Έχουν χάσει την επαφή τους με την πραγματικότητα, η οικονομία γύρισε σε ύφεση το τελευταίο τρίμηνο του 2016, έχουμε εκροή καταθέσεων 2,5 δις μόνο τον Ιανουάριο του 2017, η αγορά είναι σε απόγνωση, οι επαγγελματίες προσπαθούν με κάθε τρόπο να σωθούν από την υπερφορολόγηση και η κυβέρνηση επαναλαμβάνει σαν φάρσα το σενάριο του 2015. Μόνο που τώρα είναι απολύτως απομονωμένη από τον ελληνικό λαό. Έτσι κι αλλιώς, με αυτούς η χώρα είναι καταδικασμένη», είπε ο κ. Κικίλιας.

Στη Νέα Δημοκρατία, που αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα αντίδρασης, ακόμα και αυτό της κατάθεσης πρότασης μομφής κατά της συγκυβέρνησης, τονίζουν πως η κατάσταση στη διαπραγμάτευση σέρνεται και δρα παραλυτικά για την οικονομία και τους πολίτες.

«Ο κ. Τσίπρας είχε δηλώσει στο πρώτο κυβερνητικό συμβούλιο πως οι υπουργοί του πρέπει να κλείσουν την αξιολόγηση στις 5 Δεκεμβρίου. Ο κ. Τσακαλώτος είχε πει πως η καθυστέρηση θα είναι καταστροφική. Έκτοτε τα πάντα σέρνονται. Το ερώτημα είναι προς τον κ. Τσίπρα. Εάν είχε κλείσει την αξιολόγηση προφανώς δε θα υπήρχαν τώρα οι απαιτήσεις αυτές των δανειστών; Η ΝΔ θα ασκήσει το δημοκρατικό καθήκον της να ελέγχει την κυβέρνηση. Και ο κ. Μητσοτάκης δε θα αφήσει να πάνε χαμένες οι θυσίες του λαού. Όσο περνά ο χρόνος, τα στοιχεία γίνονται δυσμενέστερα για την οικονομία. Ο κ. Στουρνάρας έκανε μία δραματική δήλωση. Η θέση ΝΔ είναι πως η αξιολόγηση θα έπρεπε να έχει κλείσει καιρό. Δε φτάνει μόνο αυτό. Ακόμα και να κλείσει η αξιολόγηση είναι ανίκανοι να κάνουν μεταρρυθμίσεις και να φέρουν επενδύσεις. Το κλίμα είναι ζοφερό. Η ευθύνη και ο λογαριασμός βαραίνει τον κ. Τσίπρα», ανέφερε ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Βολές για το Ελληνικό

Εστιάζοντας στην κατάθεση ερώτησης από 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το Ελληνικό, ο κ. Κικίλιας εγκάλεσε την Κουμουνδούρου πως βάζει εμπόδια στη μεγαλύτερη επένδυση που υπάρχει, με χιλιάδες θέσεις εργασίας. «Αυτή είναι η κυβέρνηση. Όχι μόνο δε φέρνει νέες επενδύσεις, αλλά δημιουργεί και προσχώματα στις ήδη υπάρχουσες», σημείωσε, ενώ ξεκαθάρισε με αφορμή «τη φάμπρικα που στήνει η κυβέρνηση με τους διορισμούς στο Δημόσιο» πως η Νέα Δημοκρατία δε θα κάνει καμία απόλυση δημοσίου υπαλλήλου, αλλά δε θα γίνουν αποδεκτές παράνομες νομιμοποιήσεις στο Δημόσιο. «Όσον αφορά τη νέα «φάμπρικα» με τις παράνομες μονιμοποιήσεις συμβασιούχων υπαλλήλων του Δημοσίου, μέσω της οποίας η κυβέρνηση προσπαθεί να στήσει το κομματικό κράτος των ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ, θα ήθελα να επαναλάβω την πάγια θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα κάνει απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Δεν θα γίνουν όμως αποδεκτές οι μονιμοποιήσεις συμβασιούχων με παράνομο τρόπο. Υπενθυμίζω ότι το άρθρο 103 του Συντάγματος απαγορεύει ρητά τις μονιμοποιήσεις συμβασιούχων στο Δημόσιο. Πιστεύουμε ακράδαντα στην αξιοκρατία και την αποτελεσματική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης υπέρ του πολίτη. Έχουμε προειδοποιήσει την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να μην αγνοεί τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου και να μην παρεμβαίνει στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Χρειαζόμαστε καλύτερο και όχι μεγαλύτερο Κράτος», επεσήμανε. «Για αυτούς που καλύπτει το Σύνταγμα και οι νόμοι οι θέσεις μας είναι καθαρές. Εμείς μιλάμε για διορισμό από το παράθυρο διορισμό εγκάθετων στο Μαξίμου και σε ΔΕΚΟ με παχυλούς μισθούς. Αυτό απαγορεύεται και γίνεται προσπάθεια παρέμβασης στη Δικαιοσύνη. Αυτό δε μπορεί να γίνει αποδεκτό από τη Νέα Δημοκρατία. Δε μπορεί να γίνει αποδεκτό από τον Κυριάκο Μητσοτάκη», συμπλήρωσε ο κ. Κικίλιας.

Με εντολή Μητσοτάκη αποσύρθηκε η ερώτηση για το «τάμα του έθνους»

Αναφορικά με το ζήτημα που έχει προκύψει από την κατάθεση ερώτησης βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, μαζί με τον κ. Καμμένο των ΑΝΕΛ και των ανεξάρτητο, Νίκο Νικολόπουλο, για το περιλάλητο «τάμα του έθνους» (υπόσχεση που είχε δώσει η 4η Εθνοσυνέλευση στο Άργος για την ανέγερση ναού του Σωτήρος Χριστού ως ένδειξη ευγνωμοσύνης στην επιτυχία της επανάστασης) η κίνηση αυτή φαίνεται πως προκάλεσε την έντονη αντίδραση του τρίτου ορόφου της Πειραιώς. «Με εντολή του κ. Μητσοτάκη αποσύρθηκε η συγκεκριμένη ερώτηση», τόνισε ο κ. Κικίλιας.

capital.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ