Ειδήσεις

Αρχίζει αύριο η κατεπείγουσα προκαταρκτική για την Τράπεζα Δωδ/σου

Mε τη λήψη καταθέσεων από τους πέντε Βουλευτές Δωδεκανήσου ξεκινά την Παρασκευή και ώρα 11.00, ενώπιον της Πταισματοδίκη Ρόδου κ. Αικατερίνης Γαλάνη, η κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τη διαπίστωση τυχόν τελέσεως του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος από τα μέλη της Επιτροπής Πιστωτικών Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος που αποφάσισαν την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου, την εκκαθάρισή της και το διορισμό ειδικού εκκαθαριστή.

Οι πέντε Βουλευτές προτάθηκαν ως μάρτυρες κατηγορίας στη δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής, που υπέβαλαν ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου, οι δικηγόροι κ.κ. Γ. Χαρίτος και Στ. Στεφανίδης, μεριδιούχοι.
Αφορμή για την προκαταρκτική έρευνα προκάλεσαν δημοσιεύματα από τα οποία προκύπτει ότι η Τράπεζα της Ελλάδος επέλεξε το επαχθέστερο για την Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου μέτρο παρότι είχε ληφθεί μέριμνα για την αναβάθμιση του δείκτη κεφαλαιακής της επάρκειας στο 9% και για την πλήρη εξυγίανσή της.
Ο κ. Εισαγγελέας παρήγγειλε στην Πταισματοδίκη να λάβει καταθέσεις από τους κ.κ. Γεώργιο Φρόνα, πρόεδρο, Κωνσταντίνο Κωσταρίδη, Α’ αντιπροέδρο, και Αντ. Μαγκαφά, γενικό διευθυντή.
Οι ανωτέρω θα κληθούν να προσκομίσουν όλα τα σχετικά με την υπόθεση έγγραφα και εν συνεχεία θα κληθούν σε ανωμοτί κατάθεση, ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Γ. Προβόπουλος και τα μέλη.
Θυμίζουμε ότι την 26η Νοεμβρίου 2013 η Τράπεζα της Ελλάδος γνωστοποίησε στο πιστωτικό ίδρυμα την ανάθεση του έργου αξιολόγησης του χαρτοφυλακίου δανείων, που ρυθμίστηκαν κατά την περίοδο 30 Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2013, στην εταιρεία «ΧΑΤΖΗΠΑΥΛΟΥ, ΣΟΦΙΑΝΟΣ & ΚΑΜΠΑΝΗΣ Ανώνυμη Εταιρία Ορκωτών Ελεγκτών και Συμβούλων Επιχειρήσεων».
Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου απεστάλησαν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της Τράπεζας της Ελλάδος στη Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου την 2α Νοεμβρίου 2013, ενώ γνωστοποιήθηκε ότι το ποσό που αντλήθηκε από́ την αύξηση του συνεταιριστικού κεφαλαίου, ύψους 5,5 εκατ. ευρώ περίπου, δεν επαρκούσε για την αποκατάσταση της κεφαλαιακής βάσης της και κλήθηκε το διοικητικό συμβούλιο, στο πλαίσιο της άσκησης του δικαιώματος προηγούμενης ακρόασης, να εκθέσει προφορικά τις απόψεις του στην Τράπεζα της Ελλάδος, στις 6 Δεκεμβρίου 2013.
Τότε φέρεται να ενημερώθηκε συγκεκριμένα η Συνεταιριστική Τράπεζα ότι απαιτούντο ακόμη 5 εκατ. ευρώ περίπου για να επιτύχει το στόχο του 9% στο δείκτη της κεφαλαιακής επάρκειας, παρότι η διοίκησή της ήταν πεπεισμένη ότι ο δείκτης είχε διαμορφωθεί στο 9,85%.
Η Τράπεζα της Ελλάδος, λαμβανομένων υπόψιν και των ρυθμίσεων που έγιναν σε 9 δάνεια συνολικής αξίας 16 εκατ. ευρώ και των εμπράγματων εξασφαλίσεών τους, έθεσε απροειδοποίητα σε διαφορετική κατηγορία ρυθμίσεις καθυστερούμενων δανείων και περιόρισε το δείκτη στο 7,4%.
Ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας κ. Γ. Φρόνας έχει δηλώσει ότι η τράπεζα ακολούθησε μια πρακτική που εφαρμόζεται επίσημα από την εγχώρια τραπεζική αγορά επί μία τριετία και η οποία είναι απόλυτα σύμφωνη με το κανονιστικό πλαίσιο για τα δάνεια η οποία όμως αμφισβητήθηκε και απερρίφθη εν μία νυκτί κυριολεκτικά, βάσει κριτηρίων, που στηρίζονται σε υποκειμενική αξιολόγηση βιωσιμότητάς τους.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, όπως διατείνεται η Συνεταιριστική Τράπεζα, αιφνιδίως και αδικαιολόγητα μετέφερε την 2α Δεκεμβρίου 2013 μέρος των ρυθμισμένων και εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία είχαν νομίμως ρυθμισθεί από την τράπεζα στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, στην κατηγορία των οριστικών καθυστερήσεων, με αποτέλεσμα την πτώση του δείκτη κάτω του ελαχίστου ορίου. Θεωρεί ακόμη ότι η απόφαση αυτή παραβιάζει και την συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της αναλογικότητας, διότι εφαρμόστηκε εις βάρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου το πιο επαχθές μέτρο αντί άλλων ισοδύναμων, που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για δύο δάνεια στον Πειραιά και 7 στη Ρόδο. Σε 4 εκ των 7 φακέλων δανείων της Ρόδου υπήρξαν προσπάθειες υπαγωγής των επιχειρήσεων στις ευεργετικές διατάξεις του άρθρου 99 του πτωχευτικού κώδικα ή στη διαδικασία εξυγίανσης. Σε δύο περιπτώσεις έχει γίνει δεκτή η αίτηση πτώχευσης.
Την 6η Δεκεμβρίου 2013 κατεβλήθησαν προσπάθειες, με τη συνδρομή πολιτικών προσώπων, που έφτασαν μέχρι και τον πρωθυπουργό και τον Υπουργό Οικονομικών, για τη χορήγηση 5νθήμερης προθεσμίας προκειμένου να αντληθούν 5 εκατ. ευρω,́ που έλειπαν από τα κεφάλαια της τράπεζας.
Τα συγκεκριμένα γεγονότα έγιναν γνωστά στην Τράπεζα της Ελλάδος, που όμως δεν ανέστειλε τη διαδικασία και εξέδωσε ταχύτατα την απόφασή της μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος, που έγινε αυθημερόν.
Κρίθηκε συγκεκριμένα ότι τα ίδια κεφάλαια του πιστωτικού ιδρύματος, λαμβάνοντας υπόψη την ανεπάρκεια των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις, η οποία βάσει των τελευταίων υποβληθέντων εποπτικών στοιχείων της 30ης Σεπτεμβρίου 2013 και μετά την επαναταξινόμηση τμήματος των ρυθμισμένων κατά το γ’ τρίμηνο του 2013 δανείων ανέρχεται σε ποσό 22.522.000 €, υπολείπονται κατά το ποσό των 10.582.000 € του απαιτουμένου, ενώ θεωρήθηκε ότι η Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου αδυνατεί να αυξήσει τα κεφάλαιά της, ώστε να αρθεί η παρούσα ανεπάρκειά τους.

Οι εκπρόσωποι της Συνεταιριστικής Τράπεζας έχουν δηλώσει ότι σε σύνολο 265 εκατ. ευρώ που είναι τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί εκείνα που κρίθηκαν επισφαλή από την Τράπεζα της Ελλάδος αντιπροσωπεύουν το 24,5% όταν τα αντίστοιχα για τις συστημικές τράπεζες είναι της τάξεως του 30%.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου