Ειδήσεις

Νέο δόγμα ασφαλείας διαμορφώνει η Δύση μετά το Παρίσι

Στη σκιά του τρομοκρατικού χτυπήματος στo Παρισι, οι ηγέτες του G20 στην Αττάλεια της Τουρκίας κράτησαν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα, την ώρα γίνονται πιο δυνατές οι φωνές για αποφασιστική δράση κατά του ISIS με το σενάριο μιας χερσαίας επίθεσης να κερδίζει έδαφος.

Αυστηρότεροι έλεγχοι σε σύνορα και πτήσεις

Σε μια άλλη πτυχη της υπόθεσης, αυτής της μετακίνησης τρομοκρατών μέσω και των προσφυγικών ροών, οι G20 αποφάσισαν την εντατικοποίηση των ελέγχων των συνόρων καθώς και την αύξηση του επιπέδου ασφαλείας των πτήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, στο προσχέδιο της δήλωσης της G20 την οποία έχει στη διάθεσή του το Reuters, οι ηγέτες συμφωνούν ότι μετά από τις επιθέσεις στο Παρίσι είναι αναγκαίο να γίνουν πιο αυστηροί οι συνοριακοί έλεγχοι και υψηλότερη η ασφάλεια στις αεροπορικές πτήσεις. Στην ίδια δήλωση καταδικάζουν τις επιθέσεις από το Ισλαμικό Κράτος ως «αποτρόπαιες» και δηλώνουν ότι παραμένουν ενωμένοι στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Πάντως, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υπογράμμισε την ανάγκη να μην υπάρξει ριζική αλλαγή στην ευρωπαϊκή πολιτική υποδοχής των προσφύγων. Από την Τουρκία, όπου διεξάγεται η σύνοδος των G20, o κ. Γιούνκερ τόνισε ότι αυτοί που διέπραξαν τις επιθέσεις στο Παρίσι «είναι ακριβώς αυτοί από τους οποίους προσπαθούν να γλιτώσουν οι πρόσφυγες και όχι το αντίθετο». «Κατά συνέπεια», πρόσθεσε, «δεν υπάρχει λόγος να ξαναδούμε στο σύνολό της την ευρωπαϊκή πολιτική όσον αφορά το θέμα των προσφύγων».

«Δεν θα πρέπει να μπερδεύουμε τις διαφορετικές κατηγορίες των ανθρώπων που έρχονται στην Ευρώπη», συνέχισε. Αναφερόμενος στον ύποπτο που είχε ταυτοποιηθεί τον Οκτώβριο στη Λέρο, ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι «ο υπεύθυνος για τις επιθέσεις στο Παρίσι… είναι ένας εγκληματίας κι όχι ένας πρόσφυγας, όχι ένας άνθρωπος που ζητάει άσυλο».

Στο πλαίσιο αυτό πάντως συγκαλείται την Παρασκευή έκτακτο συμβούλιο των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης στις Βρυξέλλες, έπειτα από αίτημα της Γαλλίας, για να συζητηθεί η απάντηση της Ευρώπης στις επιθέσεις στο Παρίσι.

Το σενάριο των χερσαίων επιχειρήσεων

Ολοι αναλυτές συμφωνούν ότι η απόφαση για χερσαίες επιχειρήσεις κατά του χαλιφάτου των τζιχαντιστών είναι θέμα χρόνου, καθώς εντείνονται και οι πιέσεις προς τον Ομπάμα να συναινέσει, ενώ πλέον η εσωτερική ασφάλεια των ΗΠΑ φαίνεται να μπαίνει πάλι στο τραπέζι ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2016, στοιχείο που ασφαλώς έχει τη σημασία του για τη διαμόρφωση των αποφάσεων. Εξάλλου μετά το μακελειό στο Παρίσι συνεκλήθη εκτάκτως το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας για να εκτιμήσει την κατάσταση.

Πάντως η αμερικανική κοινωνία όμως είναι διχασμένη. Το 54% των Αμερικανών ζητούν από τον Ομπάμα να στείλει στρατεύματα στο Ιράκ για να χτυπήσει το ISIS. Σύμφωνα με δημοσκόπηση οι Ρεπουμπλικανοί κατηγορούν τον Ομπάμα για την απόφαση του να αποσύρει τα στρατεύματα του αμερικανικού στρατού από το Ιράκ και οι δημοκρατικοί κατηγορούν την θητεία Μπους που ξεκίνησε την επέμβαση στο Ιράκ το 2003

Συναντήσεις Ομπάμα με Πούτιν και Ερντογάν

Στο πλαίσιο αυτό, ο Μπαρακ Ομπάμα είχε στην Αττάλεια 30λεπτη συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. “Οι πρόεδροι Ομπάμα και Πούτιν συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη για μια πολιτική μετάβαση στη Συρία, της οποίας θα προηγηθούν διαπραγματεύσεις, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, μεταξύ της συριακής αντιπολίτευσης και του καθεστώτος, καθώς και μια εκεχειρία”, ανέφερε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Αμερικανός πρόεδρος χαιρέτισε τις προσπάθειες που καταβάλουν όλες οι χώρες για να αντιμετωπίσουν το Ισλαμικό Κράτος, σημειώνοντας τη σημασία που έχουν οι στρατιωτικές προσπάθειες της Ρωσίας στη Συρία που επικεντρώνονται σε αυτήν την οργάνωση.

Ωστόσο, ένας σύμβουλος του Κρεμλίνου, ο Γιούρι Ουσάκοφ, υποστήριξε ότι υπάρχουν ακόμη διαφορές μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον όσον αφορά την “τακτική” που ακολουθείται για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών.

Τη Δευτέρα ο ηγέτης του Κρεμλίνου συναντάται με τον Ντέιβιντ Κάμερον, με τις βρετανικές αρχές να εκτιμούν ότι είναι πλέον θέμα χρόνου ένα τρομοκρατικο χτύπημα στο Λονδίνο. «Μία ασφαλέστερη Ρωσία και μία ασφαλέστερη Βρετανία προϋποθέτουν την καταστροφή του ISIS» δήλωσε ο Κάμερον από την Αττάλεια, σημειώνοντας ότι οι επιθέσεις στο Παρίσι επιβεβαίωσαν την ανάγκη ολοκληρωτικής ήττας του Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Συρία.

O αμερικανός πρόεδρος ειχε στην Αττάλεια συνάντηση και με τον Ταγίπ Ερντογάν.«Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος στον πόλεμο εναντίον της απειλής του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία. Ως σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος στην αντιμετώπιση του ισλαμικού Κράτους. Συνεχίζει να είναι σύμμαχος στην προσπάθεια να ξεπεραστεί το κλίμα καταστροφής στη Συρία», τόνισε ο Ομπάμα χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση «πολύ αποδοτική».

«Είμαστε αντιμέτωποι με μία συλλογική τρομοκρατία η οποία δεν έχει ούτε θρησκεία, ούτε έθνος, ούτε πατρίδα. Όπως είχε συμβεί στην ‘Αγκυρα, στο Ντιγιάρμπακιρ και στο Γκαζιάντεπ, έτσι και στο Παρίσι, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με συλλογική τρομοκρατία. Η επίθεση αυτή δεν στρέφεται μόνο εναντίον του Γαλλικού λαού, αλλά εναντίον της ανθρωπότητας», δήλωσε ο Ερντογάν από την πλευρά του.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου