Ειδήσεις

Ρισκάρει ο Σαμαράς: Θα ζητήσει 180 ψήφους για το «νέο μνημόνιο»

Μια κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου ετοιμάζεται να αναλάβει ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Στο συρτάρι του στο Μέγαρο Μαξίμου έχει εισήγηση την οποία έχει σχεδόν αποδεχθεί και είναι πιθανόν να την ενεργοποιήσει και αφορά την κύρωση της νέας συμφωνίας που θα προκύψει με την τρόικα με πλειοψηφία 180 βουλευτών από την Βουλή.

Άσσος στο μανίκι της δικομματικής εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες του TheTOC.gr η νέα συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή και οι δυο κυβερνητικοί εταίροι, ο Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, θέλουν να φέρουν σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σαμαράς – Βενιζέλος θέλουν να τεθεί όσο πιο δυνατά το διακύβευμα στους βουλευτές, πριν από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Βουλή

Και οι δύο θέλουν να τεθεί όσο πιο δυνατά το διακύβευμα στους βουλευτές, πριν από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Βουλή και το πιθανότερο σημείο της ψηφοφορίας επί της νέας συμφωνίας θα είναι ο Ιανουάριος.

«Πάντα υπάρχει ένα δίλημμα σε όλες τις καταστάσεις που έχουν μια ιστορική αξία: Ή θα διαλέξουμε μια λύση που την έχουμε παλέψει με θυσίες, η οποία είναι όχι μόνο οργανωμένη αλλά και σίγουρη, ή θα διαλέξουμε άλλες λύσεις, οι οποίες είναι ασαφείς, υψηλού ρίσκου και θέτουν σε κίνδυνο τις θυσίες του ελληνικού λαού», είναι το σαφές μήνυμα από το Μέγαρο Μαξίμου και την αντιπροεδρία της κυβέρνησης.

Οι Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος θέλουν η νέα συμφωνία να επικυρωθεί με διευρυμένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών, κάτι που είχε συζητηθεί και για το πρώτο μνημόνιο τον Μάιο του 2010, αλλά δεν επελέγη ως λύση, ενώ εκ των υστέρων θεωρήθηκε ως μια λανθασμένη κίνηση. Και αυτό διότι τότε θα μπορούσαν να έθεταν τη Ν.Δ., που καταψήφισε τη συμφωνία, προ των ευθυνών της πολύ νωρίτερα και θα είχαν αποφευχθεί οι παλινωδίες της με τα Ζάππεια.

Η κάλπη και το διακύβευμα

Η περίοδος εκείνη αποτέλεσε μάθημα κυρίως για τους πιστωτές, οι οποίοι δεν έχουν εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα και θέλουν να υπάρξει σαφής δέσμευση από μεγάλο αριθμό βουλευτών επί της συμφωνίας. Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή εάν δεν εγκριθεί με την ψήφο 180 βουλευτών, τότε θα προκηρυχθούν εκλογές τον Ιανουάριο και θα τεθεί η συμφωνία ως διακύβευμα, όπως λένε από την κυβέρνηση, η  μεταμνημονιακή εποχή ή η επιστροφή στο παρελθόν.

Οι δυο κυβερνητικοί εταίροι ταυτίζονται στην εκτίμηση ότι πριν από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα έχουν στα χέρια τους τελικό σχέδιο συμφωνίας για το χρέος με τους εταίρους. Είναι όμως πολύ πιθανό η συμφωνία να μην έχει κλείσει, καθώς η κυβέρνηση θα ήθελε, όπως λένε αξιόπιστες κυβερνητικές πηγές, να έχει ανοιχτά διλήμματα για το ενδεχόμενο εκλογών και οι εταίροι έναν μοχλό πίεσης προς την επόμενη κυβέρνηση, ειδικά αν σχηματιστεί με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση θέλει να κλείσει η αξιολόγηση ώστε να περάσουμε στην επόμενη φάση, δηλαδή να συζητηθεί το ζήτημα του χρέους και υπάρχει όμως και άλλη εισήγηση προς τον Πρωθυπουργό, η όποια τελική συμφωνία που θα επιτευχθεί να τεθεί στη διαδικασία της προεδρικής εκλογής. Αυτό να γίνει όχι ως ενιαίο πακέτο -κάτι που δεν γίνεται- αλλά θα είναι, όπως το έχει συζητηθεί στα ενδότερα του Μεγάρου Μαξίμου, ως ενιαίο διακύβευμα και η Βουλή θα κληθεί επ’ αυτού να απαντήσει με την ψήφο των βουλευτών.

Οι δυο κυβερνητικοί εταίροι ταυτίζονται στην εκτίμηση ότι πριν από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα έχουν στα χέρια τους τελικό σχέδιο συμφωνίας για το χρέος με τους εταίρους

Σε διαφορετική περίπτωση θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός και θα τεθεί το δίλημμα πολύ έντονα: δηλ. εκ νέου συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και άρα συνέχιση των μεταρρυθμίσεων χωρίς να διατρέχει η χώρα κίνδυνο χρεοκοπίας ή εξόδου από το ευρώ με την επιλογή ΣΥΡΙΖΑ που σημαίνει πολιτική αποσταθεροποίηση, πρόκληση κλίματος φόβου και ανασφάλειας στις αγορές.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι τέτοιου είδους ζητήματα, όπως η επικείμενη συμφωνία, πρέπει να αντιμετωπίζονται με αυξημένο αίσθημα ευθύνης και ως εκ τούτου να ψηφίζονται ει δυνατόν στη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία, όχι επειδή αυτό είναι νομικά αναγκαίο, αλλά γιατί αυτό είναι εθνικά επιβεβλημένο και πολιτικά υπεύθυνο, όπως λένε κυβερνητικοί παράγοντες.

Θέλουν να στριμώξουν τον ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του όμως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται διατεθειμένος να συναινέσει στην ψήφιση της συμφωνίας με 180 βουλευτές, με το σκεπτικό ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα αυτή η πλειοψηφία σημαίνει εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας.

Είναι προφανές όμως ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να στριμώξει την αξιωματική αντιπολίτευση και το σχέδιό της θα ξεδιπλωθεί σύντομα, αφού όμως περάσει τον κάβο της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης με την τρόικα και ανοίξει ο δρόμος για την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές.

http://www.thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου