Ρεπορτάζ

Κ. Σαρής: Είναι ανέφικτη η κατάργηση των Κτηματολογίων της Δωδ/νήσου

Διαψεύδεται και μάλιστα σε όλους τους τόνους από βουλευτές του νομού η είδηση που φέρει την κυβέρνηση και συγκεκριμένα το Υπουργείο Περιβάλλοντος να έχει καταθέσει στη Βουλή και μάλιστα από την περασμένη εβδομάδα το νέο νομοσχέδιο που προβλέπει την κατάργηση, μεταξύ άλλων, των Κτηματολογίων Ρόδου, Κω και Λέρου.
Διαψεύδεται παραπέρα η πληροφορία που θέλει το νομοσχέδιο να οδηγείται άμεσα προς ψήφιση και να εφαρμόζεται σε τρεις μήνες, δηλαδή υπό κανονικές συνθήκες από τον Ιανουάριο.
Το περιεχόμενο του νέου νομοσχεδίου, που φέρεται να τιτλοφορείται, «Σύσταση Οργανισμού Εθνικού Κτηματολογίου», παραμένει άγνωστο, ενώ οι πληροφορίες για τις προβλέψεις του σε ό,τι αφορά τα νησιά της Δωδεκανήσου έχουν δημιουργήσει επί του παρόντος μόνο ανησυχία στους υπαγόμενους στο Υπουργείο Δικαιοσύνης υπαλλήλους των Κτηματολογίων.
Πιο συγκεκριμένα με το νέο νομοσχέδιο, όπως έγραψε το ecopress.gr ιδρύεται νέο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), υπό την εποπτεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, στο οποίο θα ενταχθούν όλα τα υποθηκοφυλακεία της χώρας, που σήμερα υπάγονται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Δικαιοσύνης, καθώς και το Κτηματολόγιο, το οποίο ανήκει εξ ολοκλήρου στο δημόσιο και έχει τη μορφή Ανώνυμης Εταιρίας.
Παράλληλα αλλάζει ο χάρτης του Κτηματολογίου σε όλη τη χώρα, καθώς ιδρύονται 16 Κτηματολογικά Γραφεία, με συνολικά 184 υποκαταστήματα, τα οποία θα καλύπτουν και τις αρμοδιότητες όλων των έμμισθων και άμισθων υποθηκοφυλακείων, που καταργούνται.
Η πρώτη ένσταση για το φημολογούμενο σχέδιο έρχεται, όπως προαναφέρθηκε, από τους υπαλλήλους του Κτηματολογίου Ρόδου αφού σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία δεν επιτρέπεται να εργαστούν στο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με αποτέλεσμα να πιθανολογείται ότι θα απαιτηθεί η μετάταξη τους σε άλλο κλάδο ή η υποχρεωτική απασχόλησή τους στις δικαστικές υπηρεσίες του νησιού.
Στον αντίποδα το σχέδιο, που είδε το φως της δημοσιότητας, θέλει τον νέο φορέα να διαθέτει 1.300 θέσεις προσωπικού, ώστε να απορροφηθούν οι 238 άμισθοι και οι 257 δικαστικοί υπάλληλοι των υποθηκοφυλακείων, καθώς και οι 368 εργαζόμενοι στις υπηρεσίες του Κτηματολογίου.
Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία και φέρεται να προσκρούει στο Σύνταγμα.
Επιπλέον η λειτουργία του ΝΠΔΔ θα οδηγήσει αυτόματα στην κατάργηση της θέσεως και του Κτηματολογικού Δικαστή με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το Κτηματολόγιο της Ρόδου και την ιδιαιτερότητα του, αφού λειτουργεί με ειδικό κτηματολογικό κανονισμό.
Στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι «τα έμμισθα και τα άμισθα Υποθηκοφυλακεία της Χώρας, καθώς και τα Κτηματολογικά Γραφεία Ρόδου και Κω – Λέρου καταργούνται. Οι υφιστάμενες κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, οργανικές θέσεις τακτικού προσωπικού των εμμίσθων Υποθηκοφυλακείων και των Κτηματολογικών Γραφείων Ρόδου και Κω – Λέρου και οι θέσεις των αμίσθων Υποθηκοφυλάκων της Χώρας, καταργούνται με τη δημοσίευση σχετικής απόφασης».
Σε κάθε περίπτωση τα Υποθηκοφυλακεία, τα Κτηματολογικά Γραφεία και οι θέσεις των προηγούμενων εδαφίων καταργούνται αυτοδικαίως τρεις μήνες από την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Επίσης σημειώνεται στο νομοσχέδιο για τις αρμοδιότητες των καταργούμενων Υποθηκοφυλακείων και των Κτηματολογικών Γραφείων Ρόδου και Κω-Λέρου, ότι «περιέρχονται από την κατάργηση στον Οργανισμό και ασκούνται από τα Κτηματολογικά Γραφεία και τα Υποκαταστήματά τους».
Για την κατάργηση των Υποθηκοφυλακείων, των Κτηματολογικών Γραφείων και των θέσεων,όπως λέει το νομοσχέδιο εκδίδονται εντός τριών μηνών από τη δημοσίευση νέου νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αντίστοιχες αποφάσεις του Δ.Σ του Οργανισμού.
Σύμφωνα με τον χάρτη των κτηματολογίων που καταργούνται ο οποίος φέρεται να συνοδεύει το νομοσχέδιο θα δημιουργηθεί Κτηματολογικό Γραφείο Δωδεκανήσων, με έδρα τη Ρόδο, με 7 υποκαταστήματα Σύμης, Καλύμνου, Αστυπάλαιας, Λέρου, Πάτμου, Καρπάθου και Κω – Λέρου.
Αρμοδιότητα στις περιοχές των καταργούμενων Υποθηκοφυλακείων Μεγίστης, Τήλου, Χάλκης, Σύμης, Καλύμνου, Αστυπάλαιας, Λέρου, Πάτμου, Καρπάθου, Νισύρου και των Κτηματολογικών Γραφείων Ρόδου και Κώ – Λέρου.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Κ. Σαρής δήλωσε στην «δημοκρατική» ότι όπως προκύπτει από τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας δεν πρόκειται για κατάργηση, όπως τιτλοφορήθηκε, αλλά για διοικητικής φύσεως μεταρρύθμιση με την συγχώνευση των κτηματολογίων των νησιών.
Θεωρεί ότι δεν υφίσταται πρόβλεψη για το μέλλον του Κτηματολογικού Κανονισμού Δωδεκανήσου και τονίζει σε όλους τους τόνους ότι δεν δύναται επουδενί να καταργηθεί και να ενσωματωθεί στο Εθνικό Κτηματολόγιο καθώς απαιτείται η μεταγραφή όλων των πράξεων που εκκρεμούν ως και νέα Κτηματογράφηση. Επιπλέον τίθενται θέματα που αφορούν τον δικαιοδοτικό έλεγχο ως και την εξασφάλιση της δημόσιας πίστης στις εγγραφές.
Σε κάθε περίπτωση είναι ανέφικτη η κατάργηση των Κτηματολογίων Ρόδου, Κω και Λέρου όπως έχει διαρρεύσει και μάλιστα από τον Ιανουάριο του 2018.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου