Ειδήσεις

Καθημερινές οι προκλήσεις στο Αιγαίο από τούρκους ψαράδες

Συνεχή φαίνεται να είναι τα προκλητικά περιστατικά από τουρκικές μηχανότρατες που εντοπίζονται να ψαρεύουν στα ελληνικά νερά την τελευταία εβδομάδα όχι απλώς παραβιάζοντας την οριογραμμή, αλλά βαθιά μέσα στο Αιγαίο, προσεγγίζοντας ακόμη και 100 μέτρα από τα ελληνικά νησιά.
Μάλιστα χθες Κυριακή σημειώθηκε επεισόδιο με πυροβολισμούς μεταξύ ελλήνων και τούρκων ψαράδων, κοντά στις ακτές της Λέρου.
Συγκεκριμένα, τούρκοι ψαράδες πυροβόλησαν αρκετές φορές προς το μέρος των Ελλήνων, οι οποίοι αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν ειδοποιώντας το Λιμενικό.
Αποκαλυπτικές για το τι συνέβη είναι οι μαρτυρίες από αλιείς σε δύο ελληνικά καΐκια οι οποίοι, μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha, έκαναν λόγο για αρκετούς πυροβολισμούς από τα τουρκικά αλιευτικά και μάλιστα κατά ριπάς.
«Ακούσαμε 6 πυροβολισμούς. Οι δύο από αυτούς, ο τρίτος και ο τέταρτος, ήταν κατά ριπάς. Το όπλο δεν ήταν ούτε κυνηγετικό ούτε περίστροφο» είπε ο Λευτέρης Γιαννούκας, που ήταν σε ένα από τα ελληνικά καΐκια.
 
«Οι τούρκοι ψαράδες ήταν σε απόσταση περίπου 200 μέτρων. Πρώτη φορά έχει γίνει τέτοιο περιστατικό, να μας πυροβολούν οι Τούρκοι. Φυσικά και φοβηθήκαμε, δεν το περιμέναμε» συμπλήρωσε ο ψαράς Κώστας Τσίφτης.
«Οι Τούρκοι τώρα πια έχουν αποθρασυνθεί. Είναι σαν να θεωρούν κεκτημένο δικαίωμα το να ψαρεύουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα» σημειώνει η διευθύντρια ερευνών του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος Αναστασία Μήλιου.
«Την περασμένη εβδομάδα είχαμε μια μηχανότρατα. Χθες είχαμε 10 μηχανότρατες από το Αγαθονήσι μέχρι και τη Λέρο» τόνισε η κυρία Μήλιου.
Καθημερινές προκλήσεις
Αυτές οι παραβιάσεις γίνονται όχι μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας, κοντά σε τουριστικές περιοχές, όπως καταγράφηκαν τις περασμένες ημέρες από το ερευνητικό σκάφος του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, ανάμεσα στην Πάτμο και στους Αρκιούς.
Οπως σημειώνουν από το Ινστιτούτο, «περισσότερο προκλητική από τη στάση των μεγάλων τουρκικών αλιευτικών θεωρούμε την αδιαφορία και ανεπάρκεια των ελληνικών αρχών, δεδομένου ότι παρ’ όλες τις επανειλημμένες καταγγελίες που λαμβάνουν καθημερινά από πολίτες, αλιείς, τουριστικά σκάφη και από το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος, επί μία εβδομάδα δεν είναι σε θέση να απωθήσουν τα τουρκικά αλιευτικά από τα ελληνικά χωρικά ύδατα».
Αξιοσημείωτα είναι όμως και τα πολυάριθμα περιστατικά όπου έλληνες ψαράδες καταγγέλλουν στις λιμενικές αρχές την παράνομη δραστηριότητα των τουρκικών αλιευτικών, αλλά τελικά καταλήγουν να είναι οι ίδιοι υπόλογοι και στόχος ελέγχων, αντί να αξιοποιούνται οι πληροφορίες που προσφέρουν για την αντιμετώπιση αυτών των παραβιάσεων από τα τουρκικά σκάφη.
Δέχονται απειλές
 
«Οι τουρκικές μηχανότρατες παραμένουν επί μέρες στα ελληνικά νερά και επιστρέφουν στην Τουρκία μόνο για να εκφορτώσουν την ψαριά τους. Ολα αυτά συμβαίνουν σε μία εποχή όπου τα αντίστοιχα ελληνικά αλιευτικά απαγορεύεται να ψαρεύουν, ενώ οι έλληνες παράκτιοι αλιείς της περιοχής με δυσκολία επιβιώνουν ψαρεύοντας τα ήδη υπεραλιευμένα ιχθυαποθέματα» σημειώνουν από το Αρχιπέλαγος.
Σε όλες τις προσεγγίσεις προς τις παράνομες μηχανότρατες από το ερευνητικό σκάφος του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος οι άνθρωποι του Ινστιτούτου δέχονται, όπως αναφέρουν, απειλές και προσβλητικές χειρονομίες. «Με τον τρόπο αυτόν δημιουργούνται επικίνδυνα προηγούμενα που μας προβληματίζουν ιδιαίτερα, καθώς εάν οι κρατικές αρχές δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τέτοια προκλητικά περιστατικά κατά τους θερινούς μήνες, τι πρέπει να περιμένουμε όταν θα επικρατούν οι δύσκολες καιρικές συνθήκες του χειμώνα, σε ένα Αιγαίο που εγκαταλείπεται, μόλις αναχωρήσουν οι τελευταίοι επισκέπτες;».
Για την επίλυση αυτού του προβλήματος, τονίζουν ότι πρέπει να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις σε κεντρικό επίπεδο για το ποια είναι η εθνική μας πολιτική σε αυτό το σημαντικό χρόνιο πρόβλημα, το οποίο δεν αφορά ένα μεμονωμένο περιστατικό στην περιοχή της Πάτμου, αλλά παρατηρείται τακτικά σε όλη την ανατολική ακτογραμμή του Αιγαίου.
 
«Δεδομένου ότι δεν πρόκειται για πτήσεις πάνω από τον εθνικό εναέριο χώρο, αλλά για μία ξεκάθαρη κλοπή των φυσικών μας πόρων και καταστροφή των αλιευτικών μας πεδίων, η ανοχή αυτής της κατάστασης πιθανώς να έχει και άλλες προεκτάσεις» καταγγέλλουν εκπρόσωποι του Αρχιπελάγους.
Το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος κάνει μία μεγάλη προσπάθεια τα τελευταία χρόνια για την επίλυση αυτού του προβλήματος που εξελίσσεται στις ελληνικές θάλασσες με τεράστιο κόστος στα αλιευτικά αποθέματα και καταστροφή των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου