Συνωστισμό υποψηφίων για την θέση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου προκάλεσε η απόφαση του επί 6 θητείες προέδρου κ. Κώστα Σαρή, να μην θέσει εκ νέου υποψηφιότητα, παρά το γεγονός ότι προωθείται προς ψήφιση, τροπολογία, που θα άρει το σχετικό κώλυμα, που προβλέπεται από τον τελευταίο Κώδικα περί Δικηγόρων.
Η προώθηση προς ψήφιση σχετικής τροπολογίας αποτέλεσε εξάλλου αντικείμενο συζήτησης και στην τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδος, αφού οι νυν πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας τίθενται, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, εκτός εκλογικής μάχης.
Το γεγονός έτσι ότι πιθανότατα θα αρθεί η απαγόρευση, που προβλέπει ότι οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων μπορούν να εκλεγούν μέχρι δυο συνεχόμενες θητείες και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου μέχρι τρεις, λίγο θα επηρεάσει τις εκλογές στον Δικηγορικό Σύλλογο Ρόδου.
Οι εκλογές τοποθετούνται χρονικά για την 26η Νοεμβρίου 2017, ενώ ένα μήνα ενωρίτερα λήγει η προθεσμία υποβολής των υποψηφιοτήτων ενώπιον της εκλογικής επιτροπής που επίκειται να συσταθεί.
Οι ζυμώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει ως και τα «τραπεζώματα», ενώ μέχρι στιγμής ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει δημοσίως 4 δικηγόροι. Ακόμη ένας πρόκειται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός και ακόμη 2 μετρούν τις δυνάμεις τους χωρίς να έχουν ανοίξει πλήρως τα χαρτιά τους.
Το γεγονός αυτό έρχεται να καταδείξει ότι οι διαφορές αναμένονται να είναι πολύ οριακές και ότι η θέση του προέδρου θα κριθεί στον δεύτερο γύρο.
Το στοιχείο αυτό σε συνάρτηση με το γεγονός ότι δικαίωμα ψήφου έχουν περίπου 430 δικηγόροι καθιστά την εκλογική μάχη αμφίρροπη, χωρίς φαβορί και αουτσάιντερ.
Πιο συγκεκριμένα την πρόθεσή τους να είναι υποψήφιοι για την θέση του προέδρου έχουν εκδηλώσει δημοσίως (με χρονολογική σειρά) οι κ.κ. Βασίλης Περίδης, Φώτης Κωστόπουλος και Βασίλης Καταβενάκης. Ηταν εξάλλου γνωστό ενωρίτερα και πριν οι ανωτέρω τρεις υποψήφιοι ανακοινώσουν τις υποψηφιότητες τους μέσω των τοπικών ΜΜΕ, ότι επρόκειτο να θέσουν υποψηφιότητα.
Ο δικηγόρος κ. Γιώργος Μαυρομάτης, έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του με ανάρτησή του στην κλειστή ομάδα των δικηγόρων της Ρόδου στο δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης facebook και πρόκειται να γνωστοποιήσει την πρόθεσή του λίαν συντόμως.
Την απόφασή του να είναι υποψήφιος για την θέση του προέδρου στον Δικηγορικό Σύλλογο Ρόδου, πρόκειται να ανακοινώσει έως το τέλος του μήνα και ο δικηγόρος κ. Σάββας Λυριστής, ο οποίος έχει κοινολογήσει σε μέλη την πρόθεσή του και δημιουργεί ήδη πυρήνα υποστηρικτών.
Ο δικηγόρος κ. Τάσος Διάκος, κινείται ομοίως σε προεκλογικούς ρυθμούς, δηλώνει την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος χωρίς ακόμη να την δημοσιοποιήσει επισήμως, διότι εξακολουθεί να μετρά δυνάμεις. Πρόθεσή του δεν είναι εξάλλου να έχει το ρόλο του ρυθμιστή του εκλογικού αποτελέσματος στον δεύτερο γύρο, αλλά επιδιώκει και επιθυμεί να είναι σίγουρα μεταξύ των υποψηφίων που θα συμμετέχουν στην τελική αναμέτρηση. Αν δεν το κατορθώσει θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα συμμετάσχει στις εκλογές.
Ο δικηγόρος κ. Γιάννης Κουμπιάδης, πρόκειται ομοίως να ξεκαθαρίσει αν τελικώς θα είναι υποψήφιος ή όχι. Ατομα του στενού του περιβάλλοντος και φίλοι καθιστούν σαφές ότι θα είναι υποψήφιος. Ο ίδιος δεν κρύβει τις προθέσεις του αλλά ούτε και τις δημοσιοποιεί.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει πάντως ότι ρυθμιστής του αποτελέσματος των εκλογών στον Δικηγορικό Σύλλογο Ρόδου εξακολουθεί να θεωρείται (και είναι) ο κ. Σαρής.
Λίγοι από τους υποψηφίους είναι εκείνοι, που θεωρούν ότι η στάση που θα κρατήσει δεν θα κρίνει το αποτέλεσμα. Οι περισσότεροι όμως και κυρίως μέλη της παράταξής του είναι δύσκολο να «απογαλακτιστούν» από τον νυν πρόεδρο και το περιβάλλον του. Ο ίδιος ισορροπώντας σε τεντωμένο σκοινί δηλώνει ότι δεν θα αναμιχθεί στις εκλογές και δεν θα στηρίξει δημοσίως κανέναν εκ των υποψηφίων.
Η στάση του ωστόσο στον δεύτερο γύρο είναι σίγουρα αυτή που θα κρίνει το αποτέλεσμα πράγμα που γνωρίζουν οι υποψήφιοι.
Σε κάθε περίπτωση, οι φετινές εκλογές, οι πρώτες στην μετά-Σαρή εποχή είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και μονοπωλούν σχεδόν τις συζητήσεις στον πρώτο επιστημονικό σύλλογο του νησιού.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ