Συνεντεύξεις

Ε. Βόζεμπεργκ : «Οι εκλογές είναι η μοναδική διέξοδος για να προχωρήσουμε μπροστά»

Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου

“Οι εκλογές είναι η μοναδική διέξοδος για να προχωρήσουμε μπροστά και η ΝΔ είναι πανέτοιμη να αναλάβει τις τύχες της χώρας” δηλώνει σήμερα στην “δ” η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κα Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη. Παράλληλα, ξεκαθαρίζει πως η δήθεν έξοδος από τα μνημόνια για την οποία πανηγυρίζει η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι τίποτε άλλο παρά ακόμη μια αποτυχία της αφού η πραγματικότητα αποδεικνύει την αλήθεια ενώ οι θεσμοί δεν φαίνονται να αλλάζουν τακτική καθώς θα παραμείνει η εποπτεία. Η κα Βόζεμπεργκ, μιλάει ακόμη για τα ελληνοτουρκικά και για το Μακεδονικό όπως έχει εξελιχθεί, λέγοντας πως η Συμφωνία των Πρεσπών προφανώς δεν ήταν αναγκαία για τη χώρα μας, αφού η κυβέρνηση παρέδωσε το ισχυρότερο διαπραγματευτικό όπλο που είχε η Ελλάδα και αποτελούσε την εθνική γραμμή των τελευταίων 27 ετών.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κυρία Βόζεμπεργκ, να ξεκινήσουμε με την παρέμβαση των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που έγινε πρόσφατα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το τρίτο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας. Θα ήθελα την εκτίμησή σας ενώ η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια.
Η φιέστα στο Ζάππειο και οι πανηγυρισμοί για την δήθεν έξοδο από τα μνημόνια προσβάλλουν κατάφωρα τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού.
Η ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία, οι συχνοί έλεγχοι κάθε 3 μήνες από τους θεσμούς, η ανάγκη για χρηματοδοτικό “μαξιλάρι” 24 δις ευρώ σε περίπτωση αδυναμίας εξόδου μας στις αγορές και η αποτυχία εξασφάλισης της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αποτελούν προφανείς και αδιάψευστες αποδείξεις της κυβερνητικής αποτυχίας.
Τον Αύγουστο απλώς λήγει ένα τριετές πρόγραμμα, όμως έχουν ήδη προνομοθετήσει πολύ σκληρά μέτρα, όπως η περικοπή συντάξεων από 1/1/2019, η μείωση αφορολογήτου από 1/1/2020 και η δέσμευση της δημόσιας περιουσίας μέσω του υπερταμείου για 99 χρόνια.
Με τα εν λόγω μέτρα θα πληρώνουν φόρο ακόμη και όσοι βρίσκονται στα όρια της φτώχειας, ενώ κάθε συνταξιούχος θα χάσει σχεδόν δύο συντάξεις. Με αυτά τα δεδομένα πραγματικά χρειάζεται μεγάλο πολιτικό θράσος για να πανηγυρίζουν.
Ακόμη χειρότερο είναι ότι έχουν καταδικάσει τη χώρα σε πολυετή λιτότητα με τα ανέφικτα πλεονάσματα που συμφώνησαν ύψους 3,5% έως το 2022 και 2,2% έως το 2060, που ουδεμία χώρα στα οικονομικά χρονικά έχει πετύχει.
Όμως οι πολίτες δεν αντέχουν άλλο, όταν ο ένας στους δύο χρωστά στην εφορία, οι οφειλές των ιδιωτών ξεπέρασαν τα 100 δις ευρώ, πάνω από ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι έχουν υποστεί κατάσχεση και το 36% του πληθυσμού κινδυνεύει από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Η λύση στο αδιέξοδο μπορεί να δοθεί μόνο από μία σοβαρή και υπεύθυνη κυβέρνηση, που θα πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις και θα δημιουργήσει ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, την παραγωγή πλούτου και την οριστική έξοδο από την κρίση.
• Η Ν.Δ. είναι έτοιμη για εκλογές; Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν σταθερά μπροστά το κόμμα με μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι εκλογές είναι η μοναδική διέξοδος για να προχωρήσουμε μπροστά και η ΝΔ είναι πανέτοιμη να αναλάβει τις τύχες της χώρας. Όσο νωρίτερα γίνουν, τόσο το καλύτερο για τον τόπο.
Η ΝΔ είναι η μόνη πολιτική δύναμη που έχει ένα ρεαλιστικό και πλήρως κοστολογημένο οικονομικό πρόγραμμα με έμφαση στην προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και τη μείωση της φορολογίας, το οποίο είναι σε θέση να οδηγήσει στην προσέλκυση επενδύσεων και στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας μας στις διεθνείς αγορές.
Σε όλες ανεξαιρέτως τις δημοσκοπήσεις καταγράφεται η πλατιά απήχηση που έχει η μεγάλη κεντροδεξιά φιλελεύθερη παράταξη στους πολίτες, οι οποίοι αισθάνονται προδομένοι από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και ελπίζουν σε εμάς για κάτι καλύτερο την επόμενη μέρα.
Σε αυτούς τους πολίτες απευθυνόμαστε με μετριοπάθεια, με συγκεκριμένο και τεκμηριωμένο λόγο, χωρίς ακρότητες, χωρίς λαϊκισμούς και κυρίως χωρίς διχαστικές διαθέσεις.
Η πρόσφατη τροπολογία των 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα την ταυτόχρονη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών με τις ευρωεκλογές, αναζωπύρωσε τα σενάρια για μη εξάντληση της τετραετίας. Το βέβαιο είναι ότι οποιαδήποτε χρονική στιγμή γίνουν οι εκλογές, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος θα υποστούν στις κάλπες τις συνέπειες των επιλογών τους.
• Να περάσουμε στις πρόσφατες εκλογές στην Τουρκία και την επανεκλογή του Ταγίπ Ερντογάν. Θα ήθελα ένα σχόλιο για το τι περιμένουμε από εδώ και στο εξής καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος έχει συγκεντρώσει όλες τις εξουσίες;
Η προεκλογική περίοδος στην Τουρκία ήταν προφανές ότι ανέβαζε το θερμόμετρο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Όμως ούτως ή άλλως ο Ερντογάν ήταν και εξακολουθεί να είναι για τη χώρα μας ένας δύσκολος και απρόβλεπτος γείτονας. Κατά μείζονα λόγο όταν μετά τη νίκη του στις εκλογές βγήκε ενισχυμένος και πλέον συγκεντρώνει στα χέρια του εκτελεστικές υπερεξουσίες.
Πάρα ταύτα, πάγια θέση της χώρας μας είναι η ειρηνική συνύπαρξη και σε αυτό το πλαίσιο θεωρώ ότι πάντα υφίσταται ένα περιθώριο μιας έντιμης συνεννόησης με την Τουρκία, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση όμως του σεβασμού των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των όρων καλής γειτονίας από την πλευρά της γείτονος χώρας.
Για παράδειγμα στο ζήτημα της παράνομης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, τυχόν αλλαγή στάσης της Τουρκίας θα μπορούσε να αποτελέσει ένα δείγμα καλής θέλησης για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων.
Όμως πιστεύω ότι ο Ερντογάν θα επιταχύνει τις διαδικασίες για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, μόνο στην περίπτωση που κρίνει ότι αυτό θα του προσπορίσει όφελος στις σχέσεις του με την ΕΕ.

• Η επανεκλογή του και οι εξελίξεις τι σημαίνουν για την Ελλάδα, καθώς παρακολουθούμε ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση να σταματήσει την προκλητικότητα και την ρητορική εναντίον της χώρας μας ενώ παραμένουν ζητήματα ανοιχτά όπως η παράνομη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο. Η Ευρώπη πώς τα αντιμετωπίζει αυτά;
Η Τουρκία, όπως είναι γνωστό, έχει μία πάγια αναθεωρητική και διεκδικητική στρατηγική, που απαιτεί από την πλευρά μας ψυχραιμία, εθνική αυτοπεποίθηση και ομοψυχία.
Γι’ αυτό δεν έχουμε περιθώρια για λανθασμένους και ανεύθυνους χειρισμούς, που εντείνουν το ήδη τεταμένο κλίμα.
Υπενθυμίζω τις θριαμβολογίες της ελληνικής κυβέρνησης για την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα, μετά από την οποία η Τουρκία άρχισε να κλιμακώνει τις προκλήσεις της, καθώς το ταξίδι αυτό ήταν η επιτομή της αποτυχίας στον χειρισμό των διμερών μας σχέσεων. Ήταν μία επίσκεψη χωρίς ατζέντα και προγραμματισμό, που δεν έπρεπε να γίνει, γιατί προσφέραμε στον Τούρκο Πρόεδρο ελληνικό έδαφος για να προπαγανδίσει!
Από την πλευρά μου, προσπαθώ να αναδείξω στην Ευρώπη στο πλαίσιο των καθηκόντων μου τα σοβαρά ανοικτά ζητήματα της χώρας μας με την Τουρκία, δίνοντας έμφαση στην παράνομη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, στη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και βέβαια στο φλέγον ζήτημα του προσφυγικού.
Έχω καταθέσει σειρά ερωτήσεων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα παραπάνω θέματα, ενώ έκανα προσωπικά αγώνα με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα προκειμένου να μπει το θέμα των δύο στρατιωτικών μας χωρίς καθυστέρηση στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Πιστεύω πως η Ευρώπη οφείλει να τηρήσει μια πιο αποφασιστική και αυστηρή στάση απέναντι στην Τουρκία, η οποία όχι μόνο ακολουθεί εκβιαστική πολιτική στο προσφυγικό, αλλά και χρησιμοποιεί κατά τρόπο προκλητικό τη δήθεν ευρωπαϊκή της προοπτική για να αποσπά προενταξιακά κονδύλια και άλλα οικονομικά οφέλη.
• Πώς εκτιμάτε ότι θα εξελιχθεί η υπόθεση με το Μακεδονικό; Οι αντιδράσεις του κόσμου πληθαίνουν καθημερινά στην Ελλάδα. Ήταν αναγκαία τελικά η Συμφωνία των Πρεσπών;
Πάντα υποστηρίζαμε ότι χρειάζεται μία λύση στο Σκοπιανό, η οποία όμως να σέβεται την ιστορία μας και τις δικαιολογημένες ευαισθησίες του ελληνικού λαού.
Το βασικό πρόβλημα της συμφωνίας των Πρεσπών είναι ότι αναγνωρίζει την ύπαρξη “μακεδονικής” εθνότητας και γλώσσας, κάτι που δεν είναι αποδεκτό για τη συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού.
Επίσης πώς είναι δυνατόν να ανεχθούμε ότι θα ελεγχθούν από κάποια επιτροπή τα βιβλία της ιστορίας μας για τυχόν αλυτρωτικές θέσεις της Ελλάδας ή ότι ενδέχεται να έχουν πρόβλημα οι εκατοντάδες ελληνικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τον όρο “μακεδονικός” στις εμπορικές τους ονομασίες;

Η Συμφωνία των Πρεσπών προφανώς δεν ήταν αναγκαία για τη χώρα μας, γιατί δημιουργεί τετελεσμένα εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων.
Είναι μία ετεροβαρής συμφωνία, που ανοίγει στο κράτος των Σκοπίων την πόρτα της ένταξης στο ΝΑΤΟ, παραδίδοντας το ισχυρότερο διαπραγματευτικό όπλο που είχε η Ελλάδα και αποτελούσε την εθνική γραμμή των τελευταίων 27 ετών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου