Εντυπωσιακοί και πανέμορφοι ήταν και φέτος οι Επιτάφιοι που στολίστηκαν στην Ρόδο. Πολύς κόσμος την Μεγάλη Πέμπτη αμέσως μετά το πέρας της ακολουθίας των Παθών, έσπευσε στις ενορίες του όπου αργά το βράδυ ξεκίνησαν τους στολισμούς των Επιταφίων.
Οι στολισμοί γίνονται από τους ίδιους τους ενορίτες που προσφέρουν ως δωρεά και τα λουλούδια.
Και φέτος, οι Επιτάφιοι στην Ρόδο είναι επιβλητικοί και γεμάτοι πανέμορφα λουλούδια και χρώματα. Πολλές χιλιάδες λουλούδια προσφέρθηκαν για να στολίσουν τους Επιτάφιους, ως επί το πλείστον από τους ενορίτες αλλά και από οικογένειες.
Σε πολλές περιοχές της πόλεως Ρόδου αλλά και στα χωριά, πολύς κόσμος συγκεντρώθηκε στους ναούς όπου παρέμειναν μέχρι και τα ξημερώματα.
Η ατμόσφαιρα κατανυκτική και οι πιστοί προσέρχονταν στους ναούς για να προσκυνήσουν τους Επιτάφιους. Να σημειωθεί πως οι ναοί παρέμειναν ανοιχτοί όλη τη νύχτα από την Μεγάλη Πέμπτη προς την Μεγάλη Παρασκευή που τιμούμε την ταφή του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού.
Σε πολλές εκκλησίες, προσφέρονταν ζεστά ροφήματα αλλά και νηστίσιμα γλυκά στους ενορίτες.
Κρεμαστή (Παναγία Καθολική)
Στην Κρεμαστή τηρούν κάθε χρόνο ένα έθιμο. Ανά δύο-τρεις ώρες από τις 10 το βράδυ στολίζουν τρεις μεγάλους σταυρούς. Ο καθένας ‘ντύνεται’ σε σπίτι (τα τρία σπίτια προέρχονται από κλήρωση που έχει προηγηθεί). Τα σπίτια είναι ανοιχτά όλη νύχτα και προσφέρονται κεράσματα. Τα σπίτια φέτος στην Κρεμαστή ήταν: α) των Μιχάλη και Νατάσας Ράδου, β) Γιάννη Παπανικόλα και γ) Μιχάλη Λούπη. Τους σταυρούς ‘έντυσαν’ οι: Κωνσταντίνος και Παράσχος Στεργενάκης, Κώστας Σακελλάρης και Γιώργος Παπαστέργος. Τα λουλούδια τα προσφέρουν οι ενορίτες. Ο πρώτος σταυρός ήταν χτες έτοιμος στην μία μετά τα μεσάνυχα και ακολούθησαν οι άλλοι δύο μέχρι τα ξημερώματα.
 Ιαλυσός
Στην Ιαλυσό, ετοιμάστηκαν τρεις σταυροί που τοποθετήθηκαν πάνω στον Επιτάφιο. Τα λουλούδια ήταν δωρεά των οικογενειών: Φρατζιδάκη, Μιχαήλ Βασιλαρά και Χρυσάνθης Μοσκιού. Οι κυρίες που ετοίμασαν τον Επιτάφιο είναι: Ρούλα Βασιλαρά, Αριστέα Καραγιάννη, Αννα Καστανάκη, Πόπη Πετρίδη, Σοφία Μάριος, Δέσποινα και Τσαμπίκα Δουλαβέρη, Ελένη Τσίκκη.
 Ταξιάρχης (Κοιμητήριο)
Εντυπωσιακός και επιβλητικός φέτος ο Επιτάφιος στον Ταξιάρχη που στολίστηκε με ροζ τριαντάφυλλα και πέρλες! Την δωρεά έκαναν οι οικογένειες των κ.κ. Κωνσταντίνου Σπανού και Ιωάννη Πάχου. Οι ετοιμασίες ξεκίνησαν μετά τις έξι το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης και νωρίς ήταν έτοιμος. Τα ονόματα όλων όσοι έντυσαν τον Επιτάφιο είναι: Ρένα Σπανού, Πόπη Μάλτα, Μανώλης και Μιχάλης Μαρκόπουλος, Άννα Σπανού, Κωνσταντίνα Ματθαίου, Χριστίνα Πάχου, Αφροδίτη Χαροκόπου, Μπέτυ Παπουτσή, Κώστας Τρούμπας και Μαρία Πάχου.
Άγιος Νικόλαος
Ο στολισμός άρχισε μετά το πέρας της θείας λειτουργίας που κράτησε μέχρι τις 11.30 περίπου. Η δωρεά των λουλουδιών που στόλισαν τον Επιτάφιο ήταν της οικογένειας Αντώνη Γιαννακάκη. Στον στολισμό βοήθησαν: Δημήτριος Καρδούλιας, Σουσάνα Καρδούλια, Καλλιόπη Καρδούλια, Ιωάννης Καρδούλιας, Μαίρη Τοανόγλου, Ξένη Τοανόγλου και Ανδρομάχη Τοανόγλου.
Άγιος Παντελεήμονας (Μεσαιωνική Πόλη)
Στον Άγιο Παντελεήμονα προσήλθε πολύς κόσμος από νωρίς. Τον στολισμό του Επιταφίου έκανε η κα Δέσποινα Μαυρουδάκη (ανθοπωλείο Κέντια) και τα λουλούδια ήταν δωρεά των ενοριτών και του ναού.

Εισόδια της Θεοτόκου (Νιοχώρι)
Ο πανέμορφος Επιτάφιος στα Εισόδια της Θεοτόκου στο Νιοχώρι στολίστηκε με λουλούδια που ήταν δωρεά από όλο το εκκλησίασμα. Οι κυρίες που ετοίμασαν τον Επιτάφιο είναι: Στέλλα Ζερβού, Αλεξάνδρα Μαργαρίτη, Ελένη Ρούσου, Πόπη Κατσουράκη, Αθηνά Μιχαηλίδου – Παπαγιάννη και Γεωργία Πακίδη.
 Άγιος Ιωάννης
Πανέμορφος και ο Επιτάφιος στον Άη Γιάννη. Ο στολισμός ήταν δωρεά των ενοριτών. Πλήθος κόσμου γέμισε το ναό από νωρίς και οι γυναίκες όλων των ηλικιών παρέμειναν όλη νύχτα για να ‘ντύσουν’ τον Επιτάφιο. Τα ονόματα των γυναικών είναι: Ελευθερία Πίσκαπα, Διονυσία Ρουσέτου, Αικατερίνη Διακογεωργίου, Φωτεινή Παπαχριστοδούλου, Μαρία Κρητικού, Σοφία Ψαρού, Ευτυχία Ξεπαπαδάκη, Στέλλα Ξεπαπαδάκη και Αναστασία Ξεπαπαδάκη.
Ανάληψη
Γεμάτος ο ναός της Αναλήψεως και μάλιστα από νεολαία που έμειναν μέχρι πολύ αργά μετά τα μεσάνυχτα για να προσκηνύσουν τον Επιτάφιο. Τα λουλούδια ήταν δωρεά των ενοριτών. Τα ονόματα των κυριών που στόλισαν τον Επιτάφιο είναι: Ειρήνη Κέλη, Ειρήνη Σκουρμαλά, Σταματία Ζαράκη.
Ευαγγελισμός
Στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού στο κέντρο της πόλης τον Επιτάφιο στόλισαν οι κυρίες Κρίστα Χαραλαμπάκη, Μαρία Μαλώτρα,  Ελένη Παπασταματίου, Σοφία Μαλώτρα, Χριστίνα Μαλώτρα, Μαρ. Χαραλαμπάκη, Μαρία Κοντορίνη, Σέβη Διακοσάββα, Κλεάνθη Τσουρούτη και Άννα Ποτσακη.
Τα λουλούδια διέθεσε η εκκλησία. Ο στολισμός άργησε πολύ να ξεκινήσει καθώς η ακολουθία των Παθών της Μεγάλης Πέμπτης καθυστέρησε για πάνω από μια ώρα.
Mητρόπολη (Εισόδια Θεοτόκου)
Στην Μητρόπολη Ρόδου τον στολισμό του Επιταφίου πρόσφερε η εκκλησιαστική επιτροπή ενώ οι κυρίες που βοήθησαν ήταν οι Μαίρη Παπασταματίου, Κρίστη Χαραλαμπάκη και Σοφία Μαλώτρα.
Aγιος Νεκτάριος
Στον Άγιο Νεκτάριο στην παλιά ΔΕΗ τον Επιτάφιο στόλισε η κα Φωτεινή Μαγκαφά. Τα λουλούδια ήταν δωρεά από τους ενορίτες.
Παναγιά Φανερωμένη
Το μώβ χρώμα κυριάρχησε στον λιτό και απέριττο Επιτάφιο της Παναγιάς Φανερωμένης στην Ιξια. Τα λουλούδια ήταν προσφορά ιδιώτη.
Aγιος Φανούριος
Στον Άγιο Φανούριο της Μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου σημειώθηκε πρωτοφανής προσέλευση του κόσμου για τον στολισμό του Επιταφίου. Το εκκλησίασμα πρόσφερε τα λουλούδια που στόλισαν με εντυπωσιακό τρόπο τον Επιτάφιο. Μάλιστα σύμφωνα με τους ιερείς του ναού καθ όλη τη διάρκεια της νύχτας όλοι οι ενορίτες έσπευσαν να τον στολίσουν. Φέτος η κατανυκτική ατμόσφαιρα ενισχύθηκε και με τα έργα τέχνης που αναρτήθηκαν στην οδό Ομήρου με τα Πάθη του Χρίστου.
Αγία Ειρήνη – Τριών Ιεραρχών (Παν/μιο Αιγαίου)
Με την προβλεπόμενη εκκλησιαστική τάξη, με τα πατροπαράδοτα ήθη και έθιμα, πραγματοποιήθηκε και η εφετινή τεσσαρακοστή και η Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα στο ναΰδριον του Παν/μίου Αιγαίου.
Εφέτος ο Επιτάφιος όπως και πέρυσι τα λουλούδια αγοράστηκαν από το ταμείο του ναΰδρίου και δωρεές των πιστών από το Ανθοπωλείο Αικατερίνης Χατζημανέττα. Επιστάτησαν και τον στόλισαν ο εφημέριος πατήρ Κυριάκος Μανέττας, η πρεσβυτέρα Μαργαρίτα Παναγή – Μανέττα, Αγγελίτση Κων/να, Παναγιώτα Μπαρτώτα, Βασιλική Αρφαρά (σταθμοί παιδικοί Δημιουργία), Λέττα Μανωλά, Βακίνα Ξυπολιτά, Σπυρίδωνας Μανέττας, Μαρία Μανέττα, Κυριακή Κωνσταντάρου – Μανέττα, Βάνια και Μαρία – Αναστασία Ζαχαριάδη, Κων/νος Κωνσταντάρος και η Ρηγοπούλα Χατζηκωστή – Κωνσταντάρου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μοιρολόγια του Χριστού, τα τραγούδησε η Καλυμνιά Αικατερίνη Ατσά ενώ το κριμίζι (ρόφημα) και τα κεράσματα στους πιστούς, προσφέρθηκαν από το ναΰδριο μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Ο ναός του Σωτήρος στην Ιαλυσό
Πανέμορφος και επιβλητικός ο Επιτάφιος του Ιερού Ναού του Σωτήρος στην Ιαλυσό. Την επιμέλεια του στολισμού είχε η κα  Μαρία Παπασταματίου ενώ όλη την νύχτα στον στολισμό βοήθησαν πολλές νεαρές κοπέλες, ενορίτισσες. Τα λουλούδια ήταν προσφορά όλων των ενοριτών που συγκέντρωσαν χρήματα ειδικά γι αυτό το σκοπό.
Αγία Ειρήνη
Τον επιτάφιο στόλισαν οι αδελφές με την επιτροπή του ιερού ναού Αγίας Ειρήνης – Ορφανοτρόφου.
Αγιοι Ανάργυροι
Στον στολισμό του επιταφίου συμμετείχαν οι κ.κ. Αγγελική Μάστορα, Αναστασία Μειτάνη, Ευτυχία Κάβουρα, Αννα Μαγριπλή, Ειρήνη Μανωλακιά, Μαρία Δεληγιάννη και η Πρεσβυτέρα Παναγιώτα Κανιά.
Αγιος Γεώργιος (Ανω) – Αγιος Γεώργιος (Κάτω)
Τους επιτάφιους και στους δύο ναούς επιμελήθηκε το ανθοπωλείο του κ. Κωνσταντίνου Λενακάκη, τα δε άνθη αγοράστηκαν με χρήματα των ενοριτών.
Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου (παλαιό νεκροταφείο)
Ο στολισμός του επιταφίου έγινε από τους ευσεβείς πιστούς που παρευρέθηκαν στον ιερό ναό. Χρησιμοποιήθηκαν λευκά και μωβ χρυσάνθεμα τα οποία ήταν προσφορά των πιστών.
Αγιος Δημήτριος (Ροδίνι)
Στον στολισμό του επιταφίου συμμετείχαν οι κ.κ. Φωτεινή Ελευθεριάδη (με τις δύο κόρες της), Ευθυμία Γελαδάρη, Χριστίνα Μακρή, Ιωάννα Χαμοθέου και η οικογένεια του κ. Νικήτα Φασουλάκη. Στον στολισμό συμμετείχαν πολλοί ενορίτες.
Αγιοι Απόστολοι
Κυρίες από την ενορία των Αγίων Αποστόλων με ομαδική εργασία στόλισαν τον επιτάφιο με άνθη που προσέφεραν πιστοί στον ιερό ναό.
Aγιος Νεκτάριος Φαληράκι
Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε από νωρίς το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου στο Φαληρλακι για να στολίσουν τον Επιτάφιο. Ο στολισμός έγινε από ενορίτες που συγκέντρωσαν χρήματα για τον σκοπό αυτό και τα λουλούδια ήταν από το ανθοπωλείο Σταμάτης στις Καλυθιές.  Για τον Επιτάφιο ξαγρύπνησαν πολλοί ενορίτες που τον στόλισαν μέχρι τα ξημερώματα όπως δήλωσε ο ιερέας π.Γεώργιος.

Φωτορεπορτάζ:

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ