Χωρίς μεγάλες εκπλήξεις αλλά με αλλαγές σε βασικούς τομείς, μερικές μικρές «διορθωτικές» κινήσεις αλλά και καινοτομίες, ανακοίνωσε χτες ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος στα τοπικά ΜΜΕ το νέο σχήμα της δημοτικής αρχής για τα επόμενα 2,5 χρόνια.
Στόχος είναι η «επανεκκίνηση με νέα δυναμική», όπως τόνισε ο δήμαρχος, ο οποίος φάνηκε πως δεν ήθελε ούτε να διαταράξει τις ισορροπίες στις βασικές θέσεις των αντιδημάρχων, ούτε όμως και να ‘εξοβελίσει’ βασικούς συνεργάτες του, ανακατεύοντας ‘απλώς’ την τράπουλα και μοιράζοντας τα αξιώματα.
Βασική αλλαγή ήταν η ανάληψη της ευθύνης της εποπτείας των Τεχνικών Έργων από τον ίδιο τον δήμαρχο, ενώ στην καίρια θέση του αντιδημάρχου της Μεσαιωνικής Πόλης, Μνημείων και Κοινοχρήστων χώρων (αυτής) τοποθέτησε τον ένα από τους πλέον στενούς συνεργάτες του κ. Δώρο Κωνσταντίνου.
Νέα…. ‘εισδοχή’ σε αντιδημαρχία έγινε με την ανάθεση ευθύνης στην κα Λίτσα Κρεμαστινού, που αναλαμβάνει την αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Εμφάνισης της Πόλης, ενώ ο κ. Τέρης Χατζηϊωάννου, παραμένει στην αντιδημαρχία Πολιτισμού –με εντεταλμένο όμως τον ήδη αναβαθμισμένο κ. Στέφανο Κυριαζή, σε θέματα αθλητισμού. Ο μέχρι πρότινος αντιδήμαρχος Μεσαιωνικής Πόλης κ. Γιώργος Κακούλης, αναλαμβάνει την προεδρία της ΔΕΡΜ Α.Ε. και παραμένει ως εντεταλμένος Πολεοδομίας και Ελέγχου Κοινοχρήστων χώρων, ενώ στην ‘ηλεκτρική καρέκλα’ της Καθαριότητας, παρέμεινε ο κ. Μιχ. Παλαιολόγος.
Φήμες ανέφεραν πάντως χτες πως δεν έλειψαν οι έντονες πικρίες από ορισμένους συνεργάτες του κ. Χατζηδιάκου οι οποίοι δεν εμφανίσθηκαν και ιδιαιτέρως ικανοποιημένοι από τα νέα τους καθήκοντα.
Εκτός σχήματος βρέθηκε ο κ. Δημήτρης Τσίκκης (τέως πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ) ο οποίος επικαλέστηκε –σύμφωνα με πληροφορίες- λόγους αυστηρώς προσωπικούς και ζήτησε από τον δήμαρχο να μην τον αξιοποιήσει.
Πριν από την ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε συνάντηση με όλους τους ορισμένους και εντεταλμένους συνεργάτες του δημάρχου στο γραφείο του.

Χατζηδιάκος: «Στόχος
η επανεκκίνηση»
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδιάκος: «Σήμερα, ανακοινώνω την νέα σύνθεση της δημοτικής αρχής για τα επόμενα 2,5 χρόνια. Κάνοντας ένα σχόλιο, ο στόχος ήταν να γίνει δυναμικότερη, να υπάρχουν πιο συντονισμένες και θα έλεγα πιο ‘σφιχτές’ οι αρμοδιότητες, κάνοντας ταυτόχρονα μια ‘επανεκκίνηση’ αλλά και συνέχεια, διότι το έργο που έχει παραχθεί και αναδειχθεί μέχρι σήμερα, δεν είναι αμελητέο –παρά τις δυσκολίες που είχαμε. Να σημειώσω πως οι όποιες αντικαταστάσεις δεν ενέχουν αιχμή κατά των προσώπων. Τηρώ τις άριστες σχέσεις με το σύνολο των συνεργατών μου, αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων, προέδρων κ.λπ. (κάτι που φάνηκε πως υπάρχει και ανάμεσά τους). Είπα και στο δημοτικό συμβούλιο ότι τους ευχαριστώ όλους, διότι έβαλαν τον πήχη πολύ ψηλά. Στόχος είναι, η νέα σύνθεση να τον ανεβάσουν ακόμη πιο πολύ».
Συνεχίζοντας ο δήμαρχος εξήγησε πως στόχος είναι, να αναδειχθούν τα προβλήματα της πόλης και η καθημερινότητα, ενώ έδωσε έμφαση και στην προώθηση έργων:
« Όπως είχα δεσμευτεί, δίνω ιδιαίτερη έμφαση στην εμφάνιση της πόλης, στην καθημερινότητα και στις παραλίες. Δίνω ιδιαίτερη έμφαση στην επίσπευση διαδικασιών εκτέλεσης έργων προόδου μελετών και ένας από τους λόγους αυτούς, είναι ότι αναλαμβάνω ο ίδιος προσωπικά την εποπτεία των Τεχνικών Υπηρεσιών. Στόχος είναι η ολοκλήρωση των μεγάλων έργων και των διαγωνισμών. Αφού αναφέρθηκα στην εμφάνιση της πόλης και στην καθημερινότητα, να πω ότι πρέπει να προχωρήσει άμεσα ο διαγωνισμός της Καθαριότητας και της Ανακύκλωσης, η αγορά με Leasing των νέων μηχανημάτων, η ολοκλήρωση των μελετών που έχουν χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ ή άλλα ταμεία (όπως τα αντιπλημμυρικά, κάποια οικοσυστήματα αναπλάσεων, και αναφερόμαστε με ιδιαίτερη έμφαση στο Ροδίνι, Πεταλούδες, Φράγμα Απολακκιάς, Άγιο Σουλά), ορισμένα κτήρια – σύμβολα για την Ρόδο όπως το Εθνικό Θέατρο και η βίλα Ακάβη που ευελπιστούμε ότι θα ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα σύντομα, οι διαγωνισμοί για την αξιοποίηση των ακινήτων του Δήμου Ρόδου μετά το ‘Ακταίον’, το ‘Ιαλύσιον’ και το ‘Συσσίτιο’. Εχω δώσει ρητές εντολές να προχωρήσει η διακήρυξη για τα Δημοτικά Λουτρά στην Μεσαιωνική Πόλη. Η νομική υπηρεσία, επεξεργάζεται και την διακήρυξη για το σύνολο της Νέας Αγοράς -διότι εκδίδονται πλέον οι αποφάσεις για όσους δεν πλήρωσαν, καθώς είναι να εισπραχθούν 4εκ. ευρώ και θα προχωρήσουν οι εξώσεις».
Ο κ. Χατζηδιάκος, επανέλαβε πως την Πέμπτη έχει ραντεβού με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας κ. Παπαδημητρίου αλλά και με τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Πιτσιόρλα για το μεγάλο έργο επεξεργασίας των απορριμμάτων, που είναι 37 εκ. ευρώ, για τον Βιολογικό, για σχολικά κτήρια κ.ά. με τις διαδικασίες των ΣΔΙΤ.

Οι αντιδημαρχίες
Τεχνικών Υπηρεσιών: Ο δήμαρχος, Φώτης Χατζηδιάκος
Οικονομικών Προσόδων και Πορμηθειών: Σάββας Διακοσταματίου
Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Τροχαίου Υλικού και Μηχανημάτων: Μιχάλης Παλαιολόγου
Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας, Πρωτογενούς Τομέα, Υποστήριξης Επενδύσεων και Απασχόλησης: Γιώργος Πόκκιας
Μεσαιωνικής Πόλης, Μνημείων και Κοινοχρήστων Χώρων: Αθηνόδωρος Κωνσταντίνου
Κοινωνικής Πολιτικής, Ισότητας Δύο Φύλων, Τρίτης Ηλικίας, ΑΜΕΑ και Εθελοντισμού: Άννα Ζωάννου
Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Εμφάνισης της πόλης: Λίτσα Κρεμαστινού
Πολιτισμού και Αθλητισμού: Τέρης Χατζηιωάννου
Διοικητικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Διαφάνειας, Ληξιαρχείο, ΚΕΠ: Στέργος Παρδαλός
Πολιτικής Προστασίας, Καθημερινότητα, Αγροτικής οδοποιίας και Συντονισμού όλων των δημοτικών κοινοτήτων πλήν πόλεως Ρόδου: Αγαπητός Πάλλας
Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Προσχολικής Αγωγής: Γιάννης Κορωναίος
Τουρισμού, Διεθνούς Προσβολής και απόδημων Ροδίων: Μαρίζα Χατζηλαζάρου

Οι εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι
Πολεοδομίας και Ελέγχου Κοινοχρήστων χώρων: Γιώργος Κακούλης
Υγείας: Σάββας Καλαθενός
Καθημερινότητα: Δημήτρης Καρατζιάς (θα συνεπικουρεί τον δήμαρχο στις Τεχνικές Υπηρεσίες)
Προγραμματισμού, Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και διασύνδεσης του Δήμου με τα Ανώτατα Ιδρύματα: Βασιλική Παπαδημητρίου – Ξεπαπαδάκη
Τροχαίου υλικού και μηχανημάτων: Μιχάλης Σταυρής
Παραλιών: Βασίλης Ψυλλάκης
Ακίνητης περιουσίας του Δήμου: Δήμος Μουτάφης
Απόδημου Ελληνισμού: Κωνσταντίνος Τρέχας
Αθλητισμού: Στέφανος Κυριαζής
Η ΑΝΔΩ παραμένει ως έχει μέχρι την λήξη της θητείας, τον προσεχή Ιούνιο οπότε και θα γίνει η γενική συνέλευση ενώ στην ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ είναι εκπρόσωπος ο κ. Κακούλης.
«Σε όλους έχω προτείνει θέσεις ευθύνης. Εκτιμώ και τιμώ όλους το ίδιο. Δεν ξεχωρίζω κανέναν… Και όσοι μετακινήθηκαν είναι στην δική μου αντίληψη πετυχημένοι. Το νέο σχήμα του Δήμου θα αξιολογείται κάθε μήνα. Ανά εβδομάδα μια ομάδα από 5 αντιδημάρχους ή 5 προέδρους θα είναι στο γραφείο μου για να αξιολογούμε και να ιεραρχούμε τους στόχους για να εξετάζουμε ποια προχωρούν και ποια όχι. Ο δήμαρχος 24 ώρες το 24ωρο ασχολείται με τα ζητήματα του Δήμου. Ο μεγάλος Ελευθέριος Βενιζέλος είπε: ‘Ο ηγέτης σκέπτεται μεθοδικά, αιτιολογεί τις αποφάσεις του, ανακοινώνει τις αποφάσεις του, αλλά όχι την αιτιολογία…» είπε ο δήμαρχος.
Η προεδρία και αντιπροεδρία του ΔΟΠΑΡ θα εξαρτηθεί από την γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας του Δήμου Ρόδου.
 Ο ΠΡΟΤΟΥΡ
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τον ΠΡΟΤΟΥΡ, ο κ. Χατζηδιάκος, υπογράμμισε: «Μέχρι να τακτοποιηθούν οι εκκρεμότητες που έχουν να κάνουν με υποχρεώσεις προς την Δ.Ο.Υ. και προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που γι αυτά είναι υπεύθυνος ο πρόεδρος και διά της προσωπικής του περιουσίας (ο δήμαρχος) κι επειδή δεν θέλω ούτε να αποποιούμαι ούτε να μεταφέρω ευθύνες σε άλλους, θα παραμείνω πρόεδρος και όταν θα γίνει η γενική συνέλευση –ενδεχομένως πριν το Πάσχα- θα αποφασιστεί πώς θα είναι το νέο σχήμα».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ