Συνέντευξη
στη Μαίρη Φώτη
«Η ενοποίηση του χώρου της κεντροαριστεράς αποτελεί προϋπόθεση για να είμαι ξανά υποψήφιος βουλευτής», δηλώνει σήμερα σε συνέντευξή του προς την «δημοκρατική» ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού – Τουρισμού κ. Γιώργος Νικητιάδης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την συνεργασία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών.
Δηλώνει ότι ήταν και θα είναι παρών, από οποιαδήποτε θέση κριθεί σκοπιμότερο να υπηρετήσει τον τόπο του, αφήνοντας ουσιαστικά ανοικτό το ενδεχόμενο να κατέλθει ως υποψήφιος βουλευτής, χωρίς όμως να αποκλείει και την θέση του υποψηφίου περιφερειάρχη – όπως έχει κατ΄ επανάληψη γραφτεί – ωστόσο δεν κρύβει ότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η κεντρική πολιτική σκηνή.
Εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για να μείνει όσο περισσότερο γίνεται στην εξουσία γι αυτό, λέει ότι η κίνηση για την συνεργασία Γεννηματά-Παπανδρέου γίνεται την πιο κατάλληλη στιγμή και χαρακτηρίζει ως ιδιαιτέρως θετική την πρωτοβουλία του υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριου Σαντορινιού για τη δημιουργία συνθηκών οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και πιθανής κατοίκησης μικρών νησίδων και βραχονησίδων του Αιγαίου.
• Κύριε υπουργέ, θα ήθελα να ξεκινήσουμε την συνέντευξη από την συνεργασία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Πώς σχολιάζετε αυτή την κίνηση Γεννηματά-Παπανδρέου;
Η πρωτοβουλία της συνάντησης Γεννηματά – Παπανδρέου θεωρώ ότι αποτελεί το ξεκίνημα για την συνεννόηση του πολυδιασπασμένου χώρου της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας στο τόπο μας. Εκτιμώ ότι γίνεται την καταλληλότερη στιγμή, διότι τα πράγματα είχαν φθάσει στο απροχώρητο με τις διάφορες αρχηγικές τάσεις που εκδηλώνονταν στο χώρο, την ίδια ώρα που η πατρίδα βουλιάζει μέσα στα προβλήματά της.
• Μετά από αυτή την σύμπραξη, λοιπόν θεωρείτε ότι ανοίγει ο δρόμος για την επανένωση της κατακερματισμένης Αριστεράς;
Ακριβώς. Σημασία έχει τώρα αυτό που θα δημιουργήσουμε να τεθεί σε στέρεες βάσεις, με διαφανή και ξεκάθαρη προγραμματική πολιτική συμφωνία που θα στοχεύει στην έξοδο από την κρίση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Τα παραδείγματα που έχουμε από το παρελθόν για τέτοιου είδους συμπράξεις πρέπει να μας διδάξουν, ώστε να αποφύγουμε τα λάθη των παλαιότερων. Θυμάστε τι έγινε με την Ένωση Κέντρου και την αποστασία… Ας ελπίσουμε ότι αυτό που πάμε να κτίσουμε τώρα, θα αποτελέσει όχι απλώς τον κορμό της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς στη χώρα μας , αλλά κυρίως το όχημα που θα οδηγήσει την πατρίδα μας ξανά στην ανάπτυξη και την ευημερία.
• Πιστευετε ότι «πίεσε» τις εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση η συνεργασία Διαμαντοπούλου-Φλωρίδη-Ραγκούση;
Ενδεχομένως και να συνέβη αυτό, αλλά ούτως ή άλλως εκτιμώ ότι, ούτε ο Γ. Παπανδρέου, ούτε η Φ. Γεννηματά είχαν άλλες επιλογές.
• Οι αντιδράσεις και η δυσπιστία, που σημειώνονται στη βάση των δυο κομμάτων, για αυτή την συνεργασία, ήταν αναμενόμενες;
Δεν γνωρίζω τις αντιδράσεις στις οποίες αναφέρεστε, αλλά δεν αξιολογώ ότι μπορούν να επηρεάσουν πολιτικά τα πράγματα. Εκτιμώ ότι τέτοιες αντιδράσεις έχουν κυρίως προσωπικά και υπαρξιακά χαρακτηριστικά   και οδηγούν σε αποπολιτικοποίηση.
• Κύριε Νικητιάδη, η συνεργασία αυτή, θα αποτελέσει το έναυσμα για να ασχοληθείτε ξανά ενεργά με την πολιτική; Θα σας ενδιέφερε, μετά από αυτή την εξέλιξη, να θέσετε ξανά υποψηφιότητα για βουλευτής;
Ασχολούμαι με την πολιτική ούτως ή άλλως. Ήμουνα και θα είμαι ενεργός πολίτης που θα αντιδρά στα κακώς κείμενα, θα χαιρετίζει ό,τι καλό γίνεται, αλλά σίγουρα δεν θα βάζει ποτέ γλώσσα μέσα του. Αυτό πιστεύω θα έπρεπε να κάνουν όλοι οι πολίτες. Εσείς βεβαίως το θέτετε αλλιώς. Αν θα θέσω ξανά υποψηφιότητα για βουλευτής ή για οποιαδήποτε άλλη θέση… Στο ερώτημα αυτό έχω δηλώσει επανειλημμένως ότι ήμουν και θα είμαι παρών, από οποιαδήποτε θέση κριθεί σκοπιμότερο να υπηρετήσω το τόπο μου.  Προφανώς η ενοποίηση του χώρου της κεντροαριστεράς αποτελεί προϋπόθεση γι’ αυτό.
• Εκτιμάτε ότι η χώρα θα οδηγηθεί σύντομα σε εκλογές;
Φοβάμαι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για να μείνει όσο περισσότερο γίνεται στην εξουσία.
• Κλείνοντας θα ήθελα να σχολιάσετε  την πρωτοβουλία του υφυπουργού κ. Ν. Σαντορινιού να γίνουν ορισμένες εγκαταστάσεις σε διάφορες βραχονησίδες, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Τουρκίας.
Πιστεύω ότι η πρωτοβουλία είναι πάρα πολύ θετική. Αν ήμασταν σοβαρό κράτος δεν θα υπήρχε ούτε μια πέτρα στο Αιγαίο, στην οποία δεν θα είχαμε τοποθετήσει, ή εγκαταστήσει κατασκευές και μηχανολογικό εξοπλισμό για δράσεις, όπως αυτές που περιέγραψε ο κ. Σαντορινιός. Η αντίδραση των Τούρκων πλησιάζει τα όρια της παράνοιας. Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στις βραχονησίδες πηγάζουν από διεθνείς κανόνες και συνθήκες και κανείς δεν μπορεί να  παρεμποδίσει την άσκησή τους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ