Συνεντεύξεις

Βασίλης Υψηλάντης: «Στα Δωδ/νησα δεν έχουμε συνεννόηση ούτε και στρατηγικό σχεδιασμό»

“Με το νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών μας και την εμφάνιση για πρώτη φορά πρωτογενούς πλεονάσματος, μπορούμε τώρα να ελπίζουμε και να αισιοδοξούμε για ανάκαμψη και ανάπτυξη”.
Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή του στη “δ”, ο βουλευτής της ΝΔ κ. Βασίλης Υψηλάντης και εξηγεί πως για να υπάρξει ανάκαμψη θα πρέπει να μην υπάρχει
ο λαϊκισμός, η αρρωστημένη έκφανση του πατριωτισμού και η πολιτική των ψεύτικων υποσχέσεων που καλλιεργεί συστηματικά η αντιπολίτευση στη χώρα μας.
“Η κυβέρνηση Σαμαρά κλήθηκε από το λαό μας να αντιμετωπίσει μια κατάσταση σε προχωρημένο σημείο σήψης. Οι επεμβάσεις δεν είναι ανώδυνες αλλά σαφώς κρατούν ζωντανή την υπόσταση και τη λειτουργία της Ελλάδας”, τονίζει ο κ. Βασίλης Υψηλάντης.
Σε ερώτηση σχετικά με την ανάπτυξη και την ευημερία της Δωδεκανήσου ο κ. Βασίλης Υψηλάντης δηλώνει πως απαραίτητη προϋπόθεση είναι η βελτίωση σε όλα τα επίπεδα.
“Η ανάπτυξη και ευημερία στα Δωδεκάνησα θα ξαναρχίσει να έχει θετικό πρόσημο αν γίνουμε λίγο καλύτεροι σε όλα τα επίπεδα. Βελτιώνοντας καταρχάς τις υποδομές μας αλλά συνάμα και το προσφερόμενο προϊόν στους τομείς που μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί” δηλώνει ο κ.Υψηλάντης και προσθέτει πως χρειάζεται συλλογικότητα, δουλειά και να μπουν στόχοι.
“Σήμερα δεν υπάρχει δυστυχώς τέτοια συνεννόηση, αλλά ούτε στρατηγικός σχεδιασμός. Αν δεν γίνει τώρα αυτό οι αρνητικές συνέπειες που αναφέρετε, δεν θα εκλείψουν”, τονίζει ο βουλευτής της ΝΔ.

Η συνέντευξη του κ. Βασίλη Υψηλάντη, αναλυτικά:
• Πώς κλείνει το έτος 2013 καθώς υπάρχουν ενδείξεις για οικονομική ανάκαμψη της χώρας αλλά δεν έχουν γίνει ακόμη ορατές στους πολίτες ;
Ο ελληνικός λαός σήκωσε το βάρος της σωτηρίας της χώρας από την άτακτη χρεοκοπία. Αποφύγαμε την εξαθλίωση και τον εθνικό αφανισμό που αντιμετωπίσαμε εξαιτίας των συσσωρευμένων λαθών δεκαετιών, της σπατάλης και της διαφθοράς στο δημόσιο και στη δημόσια ζωή. Η κυβέρνηση Σαμαρά κλήθηκε από το λαό μας να αντιμετωπίσει μια κατάσταση σε προχωρημένο σημείο σήψης. Οι επεμβάσεις δεν είναι ανώδυνες αλλά σαφώς κρατούν ζωντανή την υπόσταση και τη λειτουργία της Ελλάδας. Με το νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών μας και την εμφάνιση για πρώτη φορά πρωτογενούς πλεονάσματος, μπορούμε τώρα να ελπίζουμε και να αισιοδοξούμε για ανάκαμψη και ανάπτυξη. Αρκεί την πορεία αυτή να μην ανατρέψει ο λαϊκισμός, η αρρωστημένη έκφανση του πατριωτισμού και η πολιτική των ψεύτικων υποσχέσεων που καλλιεργεί συστηματικά η αντιπολίτευση στη χώρα μας. Το ζήτημα δεν είναι αν είναι ορατά ή όχι τα σημάδια της οικονομικής βελτίωσης, αλλά να μην ανακοπούν οι προσπάθειες που τα δημιούργησαν.

• Με ποιο τρόπο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα των πλειστηριασμών καθώς οι διατάξεις του νέου νομοσχεδίου που ψηφίστηκε είναι σαφείς;
Οι διατάξεις σχετικά με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, αναμφίβολα δίνουν λύσεις σε ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα κατά τον καλύτερο τρόπο. Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν οφειλές τόσο προς τις τράπεζες όσο και προς τους ιδιώτες. Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, η ρύθμιση καλύπτει οφειλές από στεγαστικά δάνεια, καταναλωτικά δάνεια ή κάρτες, αλλά και επαγγελματικά δάνεια. Η κοινωνική διάσταση προς όφελος των οικονομικά αδυνάτων καταδεικνύεται κυρίως από τα ακόλουθα. Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ, το καθαρό οικογενειακό εισόδημα (χωρίς τις κρατήσεις για ασφαλιστικά ταμεία, φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης) να φθάνει τις 35.000 ευρώ, η συνολική αξία της κινητής και ακίνητης περιουσίας του να μην ξεπερνά τις 270.000 ευρώ, από την οποία το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών του οφειλέτη να είναι έως 15.000 ευρώ καθώς επίσης για οικογένειες που βαρύνονται φορολογικά με τρία και περισσότερα τέκνα, άτομα με αναπηρία άνω του 67% και όσους βαρύνονται φορολογικά από άτομα με αναπηρία άνω του 67%, τα παραπάνω όρια των προϋποθέσεων προσαυξάνονται κατά 10%. Δηλαδή η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας πρέπει να είναι έως τις 220.000 ευρώ, το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα να είναι μικρότερο ή ίσο των 38.500 ευρώ, η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας μικρότερη ή ίση των 297.000 ευρώ και από το ποσό αυτό το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών του οφειλέτη να μην υπερβαίνει τις 16.500 ευρώ.
Εντάσσονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και όχι αυτές που είναι ενήμερες, για τις οποίες κάποιος μπορεί να κάνει χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του νόμου 4161.
Η ρύθμιση ισχύει για ένα χρόνο, που ορίζεται ως η μεταβατική περίοδος έως ότου το υπουργείο Ανάπτυξης θεσμοθετήσει ένα μόνιμο πλαίσιο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων οφειλών, που θα διαμορφωθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, με συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών και την έκδοση κώδικα δεοντολογίας από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Τονίζω ότι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να σπεύσουν έως τα τέλη του μήνα προκειμένου να τύχουν της ρύθμισης.

• Θα λειτουργήσουν θετικά οι παρεμβάσεις που έγιναν από την κυβέρνηση προκειμένου να μην υπάρχει μπαράζ κατασχέσεων σε μισθούς και συντάξεις;
Ακόμα ένα μέτρο προστασίας των οικονομικά αδυνάτων είναι η προστασία των λογαριασμών εκείνων που καταβάλλεται μισθοδοσία ή σύνταξη έως τα 1500 ευρώ.Γεγονός που καταδεικνύει ότι, παρά τη δύσκολη συγκυρία, η προστασία των οικονομικά ασθενέστερων τάξεων αποτελεί πρωταρχική μέριμνα της κυβέρνησης Σαμαρά και εκείνων που τη στηρίζουν.

• Θα αποφευχθούν τελικά οι εκλογές το έτος 2014 καθώς ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να διεξαχθούν, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει;
Δεν είναι το μόνο καταστροφικό, που ζητά την ώρα αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως η προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Δεν περιμένει άλλωστε κανείς τίποτα διαφορετικό, εξαιτίας ακριβώς της μέχρι σήμερα πολιτικής του συμπεριφοράς, από ένα συνασπισμό ανευθυνότητας και πολιτικής κενότητας.

• Υπάρχουν ελπίδες για την επαναλειτουργία της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου;
Η ανάκληση της αδείας της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου από την Τράπεζα της Ελλάδας, αποτελεί την πιο δυσάρεστη εξέλιξη στην τοπική μας οικονομία. Η καταιγιστικές αλλαγές στον τραπεζικό τομέα και οι διεθνείς συνθήκες, που διαμορφώνονται, βρήκαν τις περισσότερες ελληνικές συνεταιριστικές τράπεζες απροστάτευτες σε μια καταστροφική δίνη, τις συνέπειες της οποίας πλήρωσε και η δική μας Τράπεζα. Επαναλειτουργία της δυστυχώς δεν προβλέπεται. Η προστασία των καταθέσεων απετέλεσε πρωταρχικό μέλημα όλων μας. Τώρα πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια για τους εργαζόμενους, τους δανειολήπτες και τους μεριδιούχους μέσα από τα καθορισμένα πλαίσια, έτσι ώστε να σμικρύνουμε τις συνέπειες αυτής της δυσάρεστης εξέλιξης.

• Θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που παρουσιάζει ο τομέας της υγείας καθώς οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ συνεχίζουν την απεργία τους ενώ δεν έχουν καλυφθεί οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα κέντρα υγείας;
Θα πρέπει να αποσυνδέσουμε τα δυο τμήματα της ερωτησής σας, κάνοντας επίσης, προκαταρκτικά, ένα γενικότερο σχόλιο. Η χώρα μας και στον τομέα της υγείας βρίσκεται σ´ένα κομβικό, μεταβατικό στάδιο. Δρομολογούνται όμως οι αναγκαίες αλλαγές όχι μόνον για να σταματήσουμε τα φαινόμενα σπατάλης, την οποία στο τέλος πληρώνει ο φορολογούμενος πολίτης, αλλά προκειμενου και το ΕΣΥ να σταθεί στα πόδια του. Με αποκέντρωση για να έχει κάθε πολίτης το γιατρό του, όσο πιο κοντά γίνεται. ´Οπως πρόσφατα μάλιστα τόνισε ο Πρωθυπουργός “Δεν μπορεί στην Ελλάδα να έχουμε τόσα νοσοκομεία και να είναι διαρκώς μπλοκαρισμένα. Να έχουμε τόσους γιατρούς και να μην εξυπηρετούνται οι πολίτες. Σε όλα τα άλλα μπορούμε να διαφωνούμε αλλά στην υγεία δεν έχουμε άλλοθι για διαφωνίες, κομματικές ή για επικοινωνιακά πυροτεχνήματα».
Προς την κατεύθυνση αυτη λειτουργεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΕΟΠΥΥ. ´Ολες οι υπηρεσίες και οι δομές του ΕΟΠΥΥ περνούν στο ΕΣΥ, ενώ οι γιατροί καλούνται να αποφασίσουν εάν θα έχουν πλήρη απασχόληση στο ΕΣΥ ή θα εργάζονται ιδιωτικά και θα είναι μόνο συμβεβλημένοι.
Ο ΕΟΠΥΥ προτείνεται να λειτουργήσει με κεντρικό αυστηρό έλεγχο και ενιαίο ταμείο, το οποίο ενδεχομένως να διασπάται σε επτά κλειστούς περιφερειακούς προϋπολογισμούς, σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε περιφέρειας, όπως αυτές καθορίζονται από κάθε ΥΠΕ (Υγειονομική Περιφέρεια).
Βασική επιδίωξη είναι η δημιουργία δικτύων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) που θα επιτρέψει την ενδυνάμωση τόσο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας όσο και των εξειδικευμένων υπηρεσιών.
Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα απολαμβάνουν 24ωρη καθημερινή Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και όχι μόνο πρωινές πενθήμερες και σε περιορισμένη χρονικά βάση υπηρεσίες, όπως σήμερα.
Αναγκαιότητα χαρακτηρίζεται η «εφαρμογή του οικογενειακού γιατρού και της κάρτας υγείας» ανά ασφαλισμένο, καθώς και η φροντίδα στο σπίτι, όπου κρίνεται απαραίτητη. Επίσης ο ΕΟΠΥΥ στο εξής θα πρέπει να αναλάβει δράσεις και για τους ανασφάλιστους.
´Οσον αφορά τώρα τις όποιες ελλείψεις στα κέντρα υγείας των νησιών μας, σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, πρέπει να πω ότι το πρόβλημα, μέχρι τώρα, αντιμετωπίζεται κατά περίπτωση. Έχουμε νομοθετήσει όμως προκειμένου να καταστήσουμε ελκυστική την προσέλκυση ιατρικού δυναμικού στα νησία μας, μια σειρά από παροχές, ενώ θεσπίσαμε και πάλι την υποχρεωτικότητα του αγροτικού γιατρού.

• Πώς μπορεί να επέλθει ανάπτυξη και ευημερία στα Δωδεκάνησα καθώς και στην περιοχή μας έχουν κλείσει αρκετές επιχειρήσεις και το ποσοστό της ανεργίας δεν είναι μικρό;
Η ανάπτυξη και ευημερία στα Δωδεκάνησα θα ξαναρχίσει να έχει θετικό πρόσημο αν γίνουμε λίγο καλύτεροι σε όλα τα επίπεδα. Βελτιώνοντας καταρχάς τις υποδομές μας αλλά συνάμα και το προσφερόμενο προϊόν στους τομείς που μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται συλλογικότητα, δουλειά και να μπουν στόχοι. Σήμερα δεν υπάρχει δυστυχώς τέτοια συνεννόηση, αλλά ούτε στρατηγικός σχεδιασμός. Αν δεν γίνει τώρα αυτό οι αρνητικές συνέπειες που αναφέρετε δεν θα εκλείψουν.

• Ποιο είναι το μήνυμα σας προς τους Δωδεκανησίους ενόψει του νέου έτους καθώς το 2013 η Ρόδος μέτρησε ανθρώπινες απώλειες;
Πράγματι ο χρόνος που πέρασε μας άφησε τραγικά σημάδια. Το 2014 όμως ελπίζουμε και ευχόμαστε να είναι η χρονιά που η Ελλάδα μας, θα μπορέσει να καταγράψει θετικά πρόσημα σε όλους τους τομείς.
Προτάσσοντας την αισιοδοξία, την ελπίδα, τη μεθοδικότητα, την εργατικότητα, τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, την ευρηματικότητα, την πνευματικότητα ως μέσα κατάκτησης υψηλών στόχων κατά της παρατηρούμενης στην καθημερινότητά μας καταστροφολογίας, του μηδενισμού και της ισοπέδωσης των πάντων από τους εκμεταλλευτές του πόνου και των θυσιών του ελληνικού λαού, τους εκφραστές παρωχημένων ιδεολογιών και καταδικασμένων, εδώ και δεκαετίες, στη συνείδηση της ανθρωπότητας.
Επιστρατεύοντας όλα τα μέσα που θα μπορέσουν να σφυρηλατήσουν την ανθρώπινη αλληλεγγύη και να κατοχυρώσουν το κοινωνικό κράτος και την κοινωνική συνοχή.
Παρέχοντας στα Δωδεκάνησα, όλα τα αναγκαία μέσα για μια ισόρροπη και βιώσιμη πορεία και ανάπτυξη και εξουδετερώνοντας την καθυστέρηση και τις ανισότητες που δημιουργεί η νησιωτικότητα.
Έτσι διατηρούμε άσβεστη την ελπίδα ότι, επιτέλους, συμβάλλουμε στην οικοδόμηση ενός καλύτερου τόπου για μας και κυρίως για τα παιδιά μας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου