Ειδήσεις

Διπλωματικό επεισόδιο για τις κοινές περιπολίες με το τουρκικό λιμενικό στο Αιγαίο

Σε διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας οδήγησαν οι προωθούμενες από το Βερολίνο κοινές περιπολίες ελληνικού και τουρκικού λιμενικού στο ανατολικό Αιγαίο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας έκανε λόγο για ανάγκη ύπαρξης «συντεταγμένης» κατάστασης στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

Το θέμα τέθηκε μεταξύ άλλων και στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ αλλά και την διυπουργική για το προσφυγικό που ακολούθησε την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Η απάντηση ήρθε αρχικά μέσω διαρροής αξιωματούχου του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίος τόνισε απερίφραστα ότι «θέμα κοινών περιπολιών στο Αιγαίο δεν υπάρχει», υπογραμμίζοντας ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο έχει μεγάλη «ουρά» και ξεφεύγει από τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος, καθώς είναι δεδηλωμένη η θέση της Τουρκίας περί συγκυριαρχίας στο Αιγαίο και η επιμονή της Άγκυρας στη μη αναγνώριση θαλασσίων συνόρων.

Η ελληνική πλευρά έχει κάθε λόγο να είναι καχύποπτη μπροστά σε ένα τέτοιο σενάριο, καθώς ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί την έναρξη μιας τέτοιας συζήτησης με βάση τα συμφέροντά της και προκειμένου να εξυπηρετήσει και να προωθήσει τις πάγιες διεκδικήσεις της.

Στη συνέχεια με μία ανακοίνωση σε αρκετά υψηλούς τόνους απέρριψε εξαρχής κάθε τέτοια συζήτηση, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «η Ελλάδα, με τεράστιο κόστος, προστατεύει τα σύνορά της που είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης» και πως «η Ελληνική Κυβέρνηση επιδιώκει πολυεπίπεδη συνεργασία με την Τουρκία» αλλά «μόνο οργανωμένα σε τομείς όπως π.χ. η ανταλλαγή πληροφοριών ή η επανεισδοχή».

«Ήρθε η ώρα να σταματήσει επιτέλους το παιχνίδι απόδοσης ευθυνών και να επικεντρωθούμε στην λύση», καταλήγει η ανακοίνωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών.

Μετά την ηχηρή αντίδραση της ελληνικής πλευράς, θέση στο θέμα πήρε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς ο εκπρόσωπος Μαργαρίτης Σχοινάς έσπευσε να σημειώσει ότι «ουδέποτε πρότεινε κοινές περιπολίες του ελληνικού και τουρκικού λιμενικού».

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

«Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους φίλους και εταίρους μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ ότι χρόνια τώρα η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στο σταυροδρόμι της προσφυγικής κρίσης, υπογραμμίζει την ανάγκη μιας “συντεταγμένης” ευρωπαϊκής δράσης όσον αφορά στη διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. Μιας δράσης που θα συνίσταται, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση της FRONTEX, στην αναθεώρηση του ανεφάρμοστου καθεστώτος του Δουβλίνο ΙΙ, στην ενίσχυση των χωρών διέλευσης και υποδοχής προσφύγων, στην εφαρμογή του Ελληνοτουρκικού πρωτοκόλλου επανεισδοχής αλλά και της Συμφωνίας Επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας.

Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι η Ελλάδα, με τεράστιο κόστος, προστατεύει τα σύνορά της που είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Εξυπακούεται ότι η ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής συνεισφοράς σε αυτή την απαιτητική αποστολή είναι όχι μόνο καλοδεχούμενη αλλά και αναγκαία.

Η κρίση αυτή είναι προφανώς ένα φλέγον ευρωπαϊκό, αν όχι παγκόσμιο, πρόβλημα και σε ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό πρέπει να δοθεί ευρωπαϊκή λύση. Η μεγάλη ευρωπαϊκή πρόκληση αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα συνίσταται στη διαμόρφωση μιας “συντεταγμένης” κατάστασης στις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι πρόσφυγες, στις χώρες από τις οποίες διέρχονται οι πρόσφυγες και, βεβαίως, στην Ευρώπη, τα ανθρωπιστικά ιδεώδη της οποίας επιβάλλουν την υποδοχή των προσφύγων πολέμου. Θέση της Ελλάδας είναι ότι πρέπει να εξετασθούν τα αίτια του προβλήματος και σύσσωμη η ΕΕ να εργαστεί εντατικά και εποικοδομητικά για την εξεύρεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής πολιτικής λύσης όχι μόνο στο συριακό πρόβλημα αλλά και στο ζήτημα της Λιβύης. Η ΕΕ πρέπει, παράλληλα, να διαμορφώσει μια συνολική στρατηγική για τη στήριξη της Ιορδανίας και του Λιβάνου – χώρες που επίσης δέχονται τεράστιες προσφυγικές ροές – αλλά και της σταθερότητας στην Αίγυπτο.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Κυβέρνηση επιδιώκει πολυεπίπεδη συνεργασία με την Τουρκία για την καλύτερη αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και την πάταξη των δικτύων παράνομης διακίνησης. Αυτό, όμως, εξυπακούεται ότι μπορεί να γίνει μόνο οργανωμένα σε τομείς όπως π.χ. η ανταλλαγή πληροφοριών ή η επανεισδοχή. Παρέλκει, τέλος, να επισημάνουμε ότι η Ελλάδα, η οποία φυλάσσει τα σύνορα της Ευρώπης στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, ουδέποτε διανοήθηκε να αναθέσει στο πολεμικό της ναυτικό ή στις ένοπλες δυνάμεις της, γενικότερα, την αντιμετώπιση των προσφύγων πολέμου ούτε μπορεί να συζητήσει καν καινοφανείς ιδέες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας εσχάτως, όπως αυτή της κοινής ελληνοτουρκικής περιπολίας των θαλασσίων συνόρων.

Ήρθε η ώρα να σταματήσει επιτέλους το παιχνίδι απόδοσης ευθυνών και να επικεντρωθούμε στην λύση».

newsbeast.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου