Συνεντεύξεις

«Το ποτήρι είναι μισογεμάτο… για την δημιουργία της Κεντροαριστεράς»

Ο κ. Γιάννης Μανιάτης είναι βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και διετέλεσε υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στην κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ, με Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο. Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, μιλήσαμε με τον κ. Μανιάτη για μια σειρά από θέματα της επικαιρότητας, αρχής γενομένης από την νέα ‘περιπέτεια’ της αξιοποίησης του Ελληνικού, μετά την ξαφνική ανακάλυψη αρχαιολογικού χώρου που στους Ροδίτες, θύμισε τις ‘ανακαλύψεις’ στην περιοχή Αφάντου.
Ειδικά τον τον εκλογικό νόμο, ξεκαθαρίζει ότι θέση του κόμματός του είναι η κατάργηση του ‘μπόνους’ των 50 εδρών με την βασική προϋπόθεση ότι εάν το πρώτο κόμμα λάβει ένα ποσοστό άνω του 42% να λάβει μπόνους 25-30 εδρών. Στο ζήτημα του τρόπου εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Μανιάτης δηλώνει με βεβαιότητα ότι σε περίπτωση που εκλεγεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον λαό, θα υπάρξει τεράστιο θέμα δυαρχίας στην χώρα αν και θεωρεί ότι η συζήτηση είναι άκαιρη και η κυβέρνηση Σύριζα – ΑΝΕΛ την ξεκίνησε με στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η θέση του για το μέλλον της προσπάθειας για την δημιουργία της Κεντροαριστεράς, καθώς, όπως λέει, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για έναν ενιαίο πολιτικό φορέα, λέγοντας πως “Το ποτήρι του μεταρρυθμιστικού κέντρου της Κεντροαριστεράς και Σοσιαλδημοκρατίας είναι πλέον…. μισογεμάτο. Και εναπόκειται σ’ εμάς να το γεμίσουμε πλήρως”.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Μανιάτη, να ξεκινήσουμε με την πρόσφατη νέα ‘περιπέτεια’ της αξιοποίησης του Ελληνικού, μετά την ξαφνική ανακάλυψη αρχαιολογικού χώρου. Συνέβη και με την άλλη ‘πονεμένη’ ιστορία που ακούει στο όνομα “Αφάντου” στην Ρόδο, όπου εντελώς ξαφνικά, κάποιοι ανακάλυψαν αρχαία.
Αυτές τις ημέρες, με την υπόθεση της αξιοποίησης του Ελληνικού, ζούμε την ίδια ιλαροτραγωδία που ζήσαμε και με την αξιοποίηση στην δική σας πειροχή, στ’ Αφάντου με μια επένδυση δρομολογημένη, η οποία μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη μιας ολόκληρης περιοχής (είτε στο Λεκανοπέδιο Αττικής, είτε στην Ρόδο). Ξαφνικά λοιπόν, στοχοποιούνται οι προσπάθειες από ένα σημαντικό μέρος αυτής της κυβέρνησης που προσπαθούν να ανακαλύπτουν κάθε είδους προκσόμματα τα οποία στην πραγματικότητα οδηγούν στην ακύρωση κάθε επένδυσης. Το Ελληνικό π.χ. είναι μια περίπτωση η οποία μπορεί να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος μιας Ελλάδας ξεπερνά την ύφεση και την απανάπτυξη και γίνεται ξανά ένας ελκυστικός τόπος για σοβαρούς επενδυτές. Όλα αυτά βέβαια, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον, στην πολιτιστική μας κληρονομιά -αλλά όμως σε ένα πλαίσιο ανοιχτής, ειλικρινούς και γόνιμης συνεργασίας ανάμεσα στο δημόσιο και τον ενδιαφερόμενο επενδυτή. Αυτό που συνέβη στο Ελληνικό, είναι οι ίδιες κινήσεις που γίνονται προκειμένου να ναυαγήσει μια μεγαλη επένδυση που θα δώσει πολλές θέσει εργασίας και θα αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην Ευρώπη. Όλα αυτά που προσπαθεί να δικαιολογήσει η κυβέρνηση, εμπεριέχονται στον τρόπο με τον οποίο πριν από 12 χρόνια αντιμετώπιζαν την εγκατάσταση και λειτουργία του αμαξοστασίου του τράμ. Θα έλεγα, με απλά λόγια ότι θα μπορούσαν με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, τον αρχαιολογικό νόμο δηλαδή, κάθε φορά που υπάρχει ένα οποιοδήποτε ανασκαφικό ή πολιτιστικό αρχαιολογικό εύρημα, να συνεργάζεται η Αρχαιολογία με τον επενδυτή ώστε να μπορεί να υπάρχει ένας τρόπος τόσο για να προστατευθεί ο πολιτιστικός πλούτος όσο και να προχωρήσει η επένδυση. Δύο μήνες μετά την υπογραφή με τον επενδυτή, η ίδια η κυβέρνηση αναιρεί την υπογραφή της! Αυτό διασύρει την χώρα, ευτελίζει και απαξιώνει μια προσπάθεια που πρέπει να καταβάλλουμε όλοι μας ώστε η πατρίδα μας να πάψει να ζει με δανεικά αλλά να γίνει ένας ελκυστικός τόπος για επενδύσεις και να ανακάμψει.
• Να περάσουμε στις πολιτικές εξελίξεις. Πώς είδατε όλο αυτό το ‘θρίλερ’ με τον εκλογικό νόμο;
Στο θέμα του εκλογικού νόμου, ως Δημοκρατική Συμπαράταξη ήμασταν απόλυτα σαφείς και ξεκάθαροι. Εμείς θέλουμε την κατάργηση του εξωφρενικού ‘μπόνους’ των 50 εδρών. Πιστεύουμε όμως ότι από ένα ποσοστό και πάνω (π.χ. 42%) και εφόσον δοθεί από τον ελληνικό λαό με την ψήφο του στο πρώτο κόμμα, θα σημαίνει και την επιθυμία του λαού να υπάρξει ένα πλειοηφικό ρεύμα. Αποκλειστικά και μόνο σ’ αυτή την περίπτωση θεωρούμε ότι μπορεί να υπάρχει ένα μικρότερο ‘μπόνους’ των 25-30 εδρών προκειμένου να υπάρχει κυβερνησιμότητα στην χώρα. Εμείς όμως, θέσαμε από την αρχή πέντε συγκεκριμένα σημεία τα οποία έχουμε πει πολλές φορές, αλλά τα αγνόησε η κυβέρνηση. Χαρακτηριστικά θέλω να δώσω έμφαση σε δύο σημεία: το πρώτο είναι το σπάσιμο των εδρών των μεγάλων περιφερειών. Δεν είναι δυνατόν η Α’ και Β’ Αθήνας, η Α’ και Β’ Πειραιά και η Θεσσαλονίκη να είναι περιφέρειες στις οποίες ο κάθε υποψήφιος βουλευτής απευθύνεται σε εκατομμύρια πολίτες. Αυτό έχει ως συνέπεια την αδυναμία να κατανοήσει τα προβλήματα του τόπου αλλά και την παράλληλη αδυναμία των πολιτών να έρθουν σε επαφή μαζί του. Η κυβέρνηση αγνόησε το αίτημά μας, προφανώς επειδή δεν την συμφέρει στην παρούσα φάση. Το δεύτερο και εξίσου σημαντικό, είναι να δοθεί το δικαίωμα ψήφου στους 400.000 Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό. Οι Έλληνες μεγαλουργούν στο εξωτερικό και θα είναι ό,τι πιο δημιουργικό και σημαντικό μπορεί να γίνει για την χώρα. Όταν αυτοί οι άνθρωποι έχουν συνεισφέρει κατά 50δις ευρώ στο ΑΕΠ των χωρών οι οποίες τους φιλοξενούν και εμείς, η πατρίδα τους, δεν τους δίνουμε καν το δικαίωμα να ψηφίσουν, αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ τούς γυρνά την πλάτη, γιατί προφανώς φοβάται ότι αυτοί οι δημιουργικοί Έλληνες δεν είναι διαχειρίσιμοι με βάση την κυβερνητική προπαγάνδα.
• Να περάσουμε στον τρόπο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Εδώ υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα καθώς κάποιοι φοβούνται ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα στο κοινοβουλευτικό μας πολίτευμα εάν ο Πρόεδρος ενισχυθεί με αρμοδιότητες και η ‘δυαρχία’ θα βρίσκεται…. ante portas.
Είναι βέβαιο ότι σε περίπτωση που εκλεγεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον λαό, θα υπάρξει τεράστιο θέμα δυαρχίας στην χώρα. Νομίζω ότι εάν πριν από έξι μήνες ρωτούσαμε τους Έλληνες πολίτες τι πρόβλημα τους δημιουργεί η λειτουργία του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα μας κοιτούσαν σαν…. να είχαμε έρθει από άλλον πλανήτη! Ο τρόπος εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ‘ανακαλύφθηκε’ από τα υπόγεια του Μεγάρου Μαξίμου, διότι θεωρήθηκε και αυτό, όπως και η Συνταγματική Αναθεώρηση, ένα χρήσιμο εργαλείο προκειμένου τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας που είναι η ανεργία και η οικονομική ύφεση, να πάνε στην άκρη και να ξεκινήσουμε να ασχολούμαστε με άλλα ζητήματα. Εμείς ως κόμμα θεωρούμε ότι το ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί να επιλυθεί μόνον όταν οι πολιτικές δυνάμεις του συνταγματικού τόξου της χώρας, με απόλυτη ηρεμία και χωρίς εξωτερικές επιρροές, καθίσουν να συζητήσουν σοβαρά. Αυτό δείχνει προσπάθεια να πάει η μπάλα στην…. εξέδρα. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από δουλειές. Μόνον δουλειές. Ας μας πει αυτή η κυβέρνηση πόσες θέσεις εργασίας έχει δημιουργήσει όλο αυτό το διάστημα που είναι στην εξουσία. Λυπάμαι αλλά το μόνο που έχει να μας πει είναι πόσες δουλειές έδιωξε από την χώρα….
• Να μου πείτε πώς βλέπετε το μέλλον της Κεντροαριστεράς; Αυτός ο πόλος είναι αναγκαίος και μπορεί να προχωρήσει;
Με την προσωπική μου παρουσία στην Ρόδο πριν από μήνες, δείξαμε ότι ξεκινήσαμε μια προσπάθεια που δείχνει ότι έχει περισσότερες πιθανότητες να οδηγηθεί σε αίσιο τέλος. Από το καλοκαίρι του 2015 έχοντας την ευθύνη για συνεργασία ανάμεσα στο Πασόκ, την ΔΗΜΑΡ και τις Κινήσεις Πολιτών, που μας έδωσαν το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών, θεωρώ ότι το ποτήρι του μεταρρυθμιστικού κέντρου της Κεντροαριστεράς και Σοσιαλδημοκρατίας είναι πλέον…. μισογεμάτο. Και εναπόκειται σ’ εμάς να το γεμίσουμε πλήρως. Θεωρώ ότι όλοι εμείς οι Έλληνες δημοκράτες σοσιαλιστές, που νοιαζόμαστε για την προοδευτική παράταξη, πρέπει να στοχεύσουμε σε αυτό. Δεν μας αρκούν τα μονοψήφια νούμερα. Διεκδικούμε και θα διεκδικήσουμε την δεύτερη θέση, όποτε κι αν γίνουν αυτές. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας, αυτό απαιτεί ο λαός από εμάς και είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα κερδίσουμε το μεγάλο ιστορικό στοίχημα. Και να σας πω ότι μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ώστε όλοι εμείς υπό έναν ενιαίο πολιτικό φορέα θα μπορούμε να εκφράζυμε τις αγωνίες και τα όνειρα των πολιτών που οι περισσότεροι από αυτούς διαψεύστηκαν από τις υποσχέσεις του κ. Τσίπρα. Είμαι αισιόδοξος. Ο χώρος μας θα έχει μια αυτοδύναμη πολιτική πορεία πολύ σύντομα και θα αναδειχθεί σε πολιτικό εταίρο της επόμενης κυβέρνησης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου