Συνέντευξη στον
Δαμιανό Αθανασίου

«Η συμφωνία Κυβέρνησης – δανειστών, που έρχεται σύντομα στη Βουλή, είναι το χειρότερο και το πιο αχρείαστο μνημόνιο». Αυτό τονίζει, σε συνέντευξή του προς την «δημοκρατική», ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. και ξεκαθαρίζει ότι η Ν.Δ. «δεν πρόκειται να αποτελέσει το καθαρτήριο / εξαγνιστήριο της αποτυχίας των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που φορτώνουν με νέα βάρη τους ασθενέστερους συμπολίτες μας».
Αφού τονίζει ο κ. Αυγενάκης ότι «όσο περισσότερη λιτότητα έχουμε, τόσο η οικονομία θα βουλιάζει», απαντά και στο ερώτημα «γιατί οι πιστωτές θα δεχθούν το αίτημα για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα», λέγοντας: «Διότι εμείς είμαστε αξιόπιστοι στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων. Εμείς μιλάμε για τάξη στο κράτος, για ιδιωτικοποιήσεις, για επενδύσεις και δουλειές στην Ελλάδα»
Αναλυτικά η συνέντευξη:
• Η Νέα Δημοκρατία ζητούσε όλο αυτό το διάστημα με επιμονή την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και σήμερα που ολοκληρώθηκε λέτε ότι δε θα ψηφίσετε. Δεν είναι αντιφατικό αυτό;
Η ΝΔ είχε και έχει μια υπέυθυνη θέση απέναντι στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η οποία έπρεπε να έχει κλείσει 15 μήνες νωρίτερα. Έπρεπε να είχε κλείσει όταν οι δανειστές δεν ζητούσαν τα αχρείαστα μέτρα που επιβάλλονται σήμερα. Μετά από τόσους μήνες καταστρεπτικής ολιγωρίας η Κυβέρνηση φέρνει μια κάκιστη συμφωνία που συνθλίβει την ελληνική οικογένεια, τους ελεύθερους επαγγελματίες και συλλήβδην ολόκληρη την κοινωνική κα οικονομική ζωή του τόπου και μάλιστα χωρίς ίχνος ευρώ. Όπως καταλαβαίνετε η ΝΔ δεν πρόκειται να αποτελέσει το καθαρτήριο/εξαγνιστήριο της αποτυχίας των ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ που φορτώνουν με νέα βάρη τους ασθενέστερους συμπολίτες μας.
• Υπέγραψε η Κυβέρνηση τελικά ένα Τέταρτο Μνημόνιο; Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τους Έλληνες μισθωτούς και συνταξιούχους; Για τον μέσο Έλληνα;
Η συμφωνία που έρχεται σύντομα στην Βουλή είναι το χειρότερο και το πιο αχρείαστο μνημόνιο. Ένα Μνημόνιο που έρχεται να σκιάσει το μέλλον της Ελλάδας για πολλά χρόνια. Είναι το τέταρτο Μνημόνιο που φέρει ξεκάθαρα την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με αέναα μέτρα, όρους και επιτήρηση, χωρίς λεφτά! Τι κέρδισε λοιπόν ο κ. Τσίπρας με το παιχνίδι των καθυστερήσεων; Τίποτα! Δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δύο μνημόνια, 2% μόνιμα μέτρα για 2019 % 2020, μείον δύο συντάξεις το χρόνο, 12 δις παροχές που έγιναν 12,5 δις μέτρα. Μέτρα για τους πιο ευάλωτους: τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους
• Η Κυβέρνηση σάς κατηγορεί για παροχολογία και κουβαρνταλίκια στην πρότασή σας για επιστροφή του 0,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Η επιστροφή του 0,5% είναι το ελάχιστο που μπορεί να επιστρέψει η Κυβέρνηση στον ελληνικό λαό. Δεν πρόκειται για έναν «μποναμά» τύπου 13ης σύνταξης. Πιο αναλυτικά ο Πρόεδρός μας κατέθεσε μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση, κάλεσε την Κυβέρνηση να διανείμει ένα 0,5% του Α.Ε.Π., δηλαδή περίπου στα 750.000.000 ευρώ, από την υπέρβαση του πλεονάσματος του 2016, που δικαιούται η χώρα μας. Το επισημαίνω ξανά, δεν πρόκειται για ‘δώρο’, πρόκειται για ζωτικής σημασίας ανάσα σε μια κοινωνία που δοκιμάζεται. Αφού, λοιπόν, ο κ. Τσίπρας πήρε οκτώ φορές παραπάνω πλεόνασμα από αυτό το οποίο ήθελε δεν θα έπρεπε να έχει καμία δυσκολία να επιστρέψει ένα κομμάτι πίσω.
• Σύμφωνα με διαρροές της Κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος, υποσχέθηκε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τη μείωση του συντελεστή Φ.Π.Α. στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%, από την 1η Ιουλίου 2017. Στηρίζετε αυτή την πρωτοβουλία;
Εφόσον ισχύει, τον καλωσορίζουμε στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας και του Προέδρου της κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, 8 μήνες πριν, από το βήμα της Δ.Ε.Θ., στη “Συμφωνία Αλήθειας” για τους Αγρότες. Περιλαμβάνεται, επίσης, στην πρόσφατη πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να επιστρέψει άμεσα η Κυβέρνηση το 0,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος στην κοινωνία.
Μακάρι να μην είναι άλλη μια αναξιόπιστη δήλωση του Υπουργού, που απειλούσε με παραίτηση στην περίπτωση μείωσης του αφορολόγητου κάτω από τα 9.000 ευρώ!
Η εξαγγελία του Υπουργού γίνεται στο φόντο της μείωσης του αφορολόγητου και των αγροτών στις 6.000 ευρώ και ακόμη χειρότερα, της νέας αύξησης των ασφαλιστικών τους εισφορών, που φέρνει το τέταρτο Μνημόνιο. Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη εξαγγελία μοιάζει με «τυράκι» για τους κυβερνητικούς βουλευτές, που ετοιμάζονται να ψηφίσουν το τέταρτο Μνημόνιο.
• Μιλάτε για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Θα το δεχθεί ο κ. Σόιμπλε ή ο κ. Τόμσεν αυτό;
Όσο περισσότερη λιτότητα έχουμε, τόσο η οικονομία θα βουλιάζει. Γιατί όμως πιστεύουμε ότι μπορούν οι πιστωτές μας να το δεχθούν το αίτημά μας για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα; Διότι εμείς είμαστε αξιόπιστοι στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων. Εμείς μιλάμε για τάξη στο Κράτος, για ιδιωτικοποιήσεις, για  επενδύσεις και δουλειές στην Ελλάδα.
Γιατί δεν το κάνανε με τον Τσίπρα; Γιατί ο κ. Τσίπρας είναι αναξιόπιστος σε όλα τα υπόλοιπα. Διότι, οι Ευρωπαίοι θα συζητήσουν σοβαρά με μια Κυβέρνηση η οποία πραγματικά πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις και όχι με έναν πρωθυπουργό ο οποίος προσποιείται ότι μεταρρυθμίζει τη χώρα και ότι κάνει αλλαγές, την ίδια στιγμή που χτίζει το δικό του κομματικό Κράτος και οικοδομεί τη νέα διαπλοκή.
Εμείς είμαστε αξιόπιστοι, είμαστε φερέγγυοι και θα εφαρμόσουμε στο ακέραιο το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ