Ατάκτως Ερριμμένα

Τα νούμερα του… έρωτα

Το θέμα είναι πανάρχαιο και βάλε. Απόδειξη, ότι είτε διδαχτήκαμε είτε όχι Αρχαία, όλοι γνωρίζουμε το διαχρονικό σουξέ «έρως ανίκατε μάχαν», από την Αντιγόνη του Σοφοκλή, άντε και το λιγότερο γνωστό «του έρωτα μέγα κακό, σπαράζεις τους ανθρώπους» από την Μήδεια του Ευρυπίδη. Αλλά αυτό το καταναγκαστικό ντε και καλά της εποχής μας, δεν παίζεται. Αρκουδάκια, εσώρουχα σέξι, κατακόκκινα σατέν, σοκολατάκια. λουλούδια και καρδούλες πολλές καρδούλες. Και το έθνος χωρισμένο στα δυο, όπως το συνηθίζει: σε ορκισμένους εχθρούς του Αγίου Βαλεντίνου και σε φαν, που κερνούν σοκολατάκια. Από τη μια περισσεύει η ειρωνεία, από την άλλη ανέβηκε το ζάχαρο στα ύψη! Στη μέση και κάποιοι που χαμογελούσαν απλά «μέρα είναι, θα περάσει»… Η ημέρα των ερωτευμένων προσφέρεται για κάθε είδους ανταλλαγή, αρκεί να είναι… υλική. Πίσω από τον Άγιο Βαλεντίνο βρίσκεται μία πολύ καλά στημένη βιομηχανία. Θα πείτε, είναι πάνω-κάτω γνωστό. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι τα νούμερά της και τα στοιχεία των… ισολογισμών.

Πάρτε χαρτί και μολύβι:  οι εξαγωγές λουλουδιών παγκοσμίως έφτασαν τα 20.6 δισ. δολάρια (στοιχεία της Rabobank 2015). Και να φανταστείτε πως αυτό το ποσό είναι μικρό. Το 2011, το αντίστοιχο νούμερο ήταν 21.1 δισεκατομμύρια. Μόνο οι Αμερικανοί ξόδεψαν 2.1 δισ. σε λουλούδια μέσα στο 2014 (στοιχεία από National Retail Federation). Προφανώς, η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είχε την τιμητική της, με το 36% του ετήσιου τζίρου στις ΗΠΑ να σημειώνεται στις 14 Φεβρουαρίου. Δεν είναι μόνο τα τριαντάφυλλα. Τουλίπες, κρίνα, χρυσάνθεμα είναι τα υπόλοιπα λουλούδια που… τραβάνε. Η Ολλανδία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας λουλουδιών παγκοσμίως, με το 52% των λουλουδιών που διακινούνται παγκοσμίως να προέρχεται από τη χώρα της τουλίπας. Σύμφωνα με έρευνα του Picodi (ηλεκτρονικό marketplace, με δραστηριότητα σε 35 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα), οι Ελληνες σε ποσοστό 72% όχι μόνο γιορτάζουν την Ημέρα των Ερωτευμένων, αλλά σκοπεύουν να ξοδέψουν γι’ αυτή 74 ευρώ κατά μέσον όρο (85 ευρώ οι άνδρες, 63 ευρώ οι γυναίκες).  Από την έρευνα, στην οποία έλαβαν μέρος πάνω από 5.600 άτομα από 32 διαφορετικές χώρες, προκύπτει ότι στην Ελλάδα είμαστε σχετικά «κιμπάρηδες», αφού οι Γερμανοί σκοπεύουν να ξοδέψουν 73 ευρώ, οι Πορτογάλοι 61 ευρώ και οι Ρώσοι 51 ευρώ. Δεν φτάνουμε βέβαια τους Κινέζους, τους Αμερικανούς ή τους Αγγλους που θα καταθέσουν 127, 121 και 109 ευρώ «λόγω της ημέρας».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου