Τα τρακτέρ στο κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα στην Πλατεία Δημαρχείου, παρέταξαν χτες το μεσημέρι οι αγρότες της Νότιας Ρόδου, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις των συναδέλφων τους, που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη την χώρα, με αφορμή τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, που είναι εξοντωτικά για τον κλάδο.
Αν και τα αγροτικά μηχανήματα δεν ήταν πολλά στον αριθμό, οι αγρότες του νησιού συγκέντρωσαν τις δυνάμεις τους και κατέβηκαν στην πόλη για να διαμαρτυρηθούν.
«Ξεκινήσαμε εδώ και μια εβδομάδα περίπου τις κινητοποιήσεις από τη Νότια Ρόδο, κλείνοντας τον επαρχιακό δρόμο στο Γεννάδι. Διαμαρτυρόμαστε για το ασφαλιστικό, το συνταξιοδοτικό, το κόστος παραγωγής το οποίο είναι πλέον δυσβάσταχτο για τους νησιώτες και όλα τα μέτρα που θα αφανίσουν τον πρωτογενή τομέα. Την νησιωτικότητα την κουβεντιάζουμε και την επικαλούμαστε στους αγώνες μας, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα. Είμαστε αποφασισμένοι να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας καθώς ο αγροτικός τομέας υποβαθμίζεται συνεχώς σε όλη την Ελλάδα. Ειδικά στα νησιά, ο αγρότης θα αποτελέσει σύντομα παρελθόν, διότι και το κόστος είναι πολύ μεγάλο αλλά και οι νέοι μας, δεν μπορούν να ασχοληθούν σοβαρά με τον πρωτογενή τομέα αφού απογοητεύονται από την αντιμετώπιση της κυβέρνησης και αναγκάζονται να φεύγουν στο εξωτερικό. Εάν οι κυβερνώντες θέλουν μια Ελλάδα με γηρασμένο πληθυσμό, να μας το πουν. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας που είναι δίκαιος» δήλωσε το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Αγροτών κ. Σταύρος Ακκούρης.
Ο πρόεδρος της επιτροπής, κ. Γιώργος Σαββίδης, δήλωσε τα εξής:
«Ως επί το πλείστον, τα προβλήματα των αγροτών είναι κοινά σε όλη την χώρα. Το φορολογικό, το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό παραμένουν άλυτα. Η δική μας διαφοροποίηση εδώ στην Ρόδο, είναι το κόστος παραγωγής, αφού δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε εύκολα. Μετά την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για την Ρόδο, βρισκόμαστε σε πιο δυσχερή θέση. Ο δικός μας κλάδος, δεν έχει πια πολλά περιθώρια για καλλιέργειες και δραστηριότητες και δεν είμαστε ανταγωνιστικοί. Ο αυξημένος ΦΠΑ επιβαρύνει και τα γεωργικά εφόδια με συνέπειες να μην μπορούμε να ακολουθήσουμε τους συναδέλφους μας από την υπόλοιπη χώρα στην παραγωγή, ούτε και να είμαστε ανταγωνιστικοί στις τιμές».
Παράλληλα, έθεσε μια ακόμη παράμετρο που είναι η ανεξέλεγκτη βόσκηση από τα ελάφια, που καταστρέφουν τις καλλιέργειες: «Πρέπει να το δουν οι αρμόδιοι φορείς με περισσότερη ευαισθησία διότι το πρόβλημα, όσο πάει και επιδεινώνεται. Έχουμε καλλιεργήσει, αλλά δεν περιμένουμε ανταπόδοση από την στιγμή που ο πληθυσμός των ελαφιών έχει αυξηθεί τόσο πολύ, που ενδεχομένως να είναι και μεγαλύτερος από αυτόν των αιγοπροβάτων στη Νότια Ρόδο».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρώην δήμαρχος κ. Φίλιππος Αντωναράς, που τόνισε μεταξύ άλλων: «Είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος που θυμίζει τις δεκαετίες του ’50 και του ’60. Η σημερινή κυβέρνηση έχει βάλει στόχο να εξοντώσει τους αγρότες, τον πρωτογενή τομέα και τους νέους ανθρώπους. Είναι εξίσου λυπηρό το γεγονός πως στα νέα προγράμματα για τους αγρότες, υπάρχει μόνον ένα σχέδιο βελτίωσης. Αν σε όλα τα άλλα προβλήματα, προσθέσουμε και την αύξηση στον ΦΠΑ και στα καύσιμα, η κατάσταση είναι αδιέξοδη για τον κλάδο. Μας θέλουν ή όχι; Να μας το πουν ξεκάθαρα. Φτάνει μέχρις εδώ, θα συνεχίσουμε τον αγώνα».
Στο πλευρό των αγροτών, τάχθηκε εξ αρχής η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διά του αντιπεριφεριάρχη κ. Φιλήμονα Ζαννετίδη ο οποίος δήλωσε πως στηρίζει τους αγώνες του κλάδου.
Οι αγρότες ήταν αποφασισμένοι να παραμείνουν όλη νύχτα στο (άτυπο) ‘μπλόκο’ της Πλατείας Δημαρχείου μέχρι νεωτέρας ενώ αρνήθηκαν να παραδώσουν ψηφίσματα διαμαρτυρίας με τα αιτήματά τους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ