Του  Δημήτρη Γκάτσιου 

Ολοκληρώνοντας τον πρώτο κύκλο των επαφών του επί γερμανικού εδάφους, με κύρια αιχμή τη συνάντησή του με την καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε σαφή μηνύματα τόσο προς το εσωτερικό, όσο και προς το εξωτερικό της χώρας, όταν και διαμήνυσε πως «λέμε ένα ξεκάθαρο όχι στην επιστροφή στη δραχμή και σε όσους διακινούν τέτοια σενάρια». Πλέον, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προετοιμάζεται για το αυριανό τετ α τετ του στο Βερολίνο με τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε μία συζήτηση που ο ίδιος τη χαρακτηρίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, δύσκολη, αλλά ενδιαφέρουσα.

Με την ολοκλήρωση του πρώτου εικοσιτετραώρου της παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη γερμανική πρωτεύουσα (ο κ. Μητσοτάκης μετά το ραντεβού του με την κ. Μέρκελ είχε επαφές στη γερμανική Βουλή με βουλευτές του κόμματος CDU) πηγές της Νέας Δημοκρατίας σημειώνουν πως η κατάσταση όπως διαμορφώνεται  στο γερμανικό κοινοβούλιο δεν είναι καθόλου εύκολη για την Ελλάδα. «Υπάρχει κόπωση, ότι έχουμε ασχοληθεί πάρα πολύ. Ότι έχουμε ακούσει πράγματα που δεν έχουν υλοποιηθεί. Γενικά υπάρχει μεγάλη καχυποψία», σημειώνουν οι γαλάζιες πηγές και υπενθυμίζουν την άποψη της οδού Πειραιώς, σύμφωνα με την οποία η χώρα θα έβγαινε από τα Μνημόνια, εάν δεν είχε οδηγηθεί σε εκλογές το 2015. «Τώρα φορτωθήκαμε ένα τρίτο πρόγραμμα», είναι η χαρακτηριστική αναφορά τους.

Όπως επισημαίνουν κύκλοι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπάρχουν και εντός του γερμανικού κοινοβουλίου πρόσωπα, τα οποία πιστεύουν πως η χώρα μας πρέπει να φύγει από το ευρώ. «Το δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Δε συζητάμε σε καμία περίπτωση κανένα Grexit. Η Ελλάδα είναι στο κέντρο της Ευρώπης και θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να παραμείνει εκεί», τονίζουν, στον απόηχο της ξεκάθαρης μεσημεριανής δήλωσης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στη Νέα Δημοκρατία, πάντως, συνεχίζουν να κρατούν στη προμετωπίδα της πολιτικής ρητορικής τους την ανάγκη να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές,  ώστε μέσα από την αλλαγή που θα προκύψει, η Ελλάδα να περάσει πέρα από τις εποχές της κρίσης και της ύφεσης. «Έχουμε τονίσει στον κ. Τσίπρα να κλείσει την αξιολόγηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όσο αργεί τόσο περισσότερα μέτρα θα έρχονται. Από εκεί και πέρα υπάρχουν δύο ακόμα σενάρια. Είτε να οδηγηθούμε σε εκλογές, είτε το καταστροφικό να σέρνεται η Ελλάδα και να πλησιάζει απειλητικά ο Ιούνιος και ο Ιούλιος. Αυτό το σενάριο είναι μη αποδεκτό. Το τι θα πράξει η Νέα Δημοκρατία; Θα περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει στις 20 Φεβρουαρίου και θα σας πούμε μετά», επισημαίνουν κύκλοι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με το…άρωμα μίας κίνησης προς την κατεύθυνση της υποβολής πρότασης μομφής προς τη συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων να είναι διάχυτο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξήγησε στη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, τους λόγους για τους οποίους το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητάει εκλογές. «Εμείς ζητάμε εκλογές, γιατί κρίνουμε πως οι εκλογές δεν είναι το πρόβλημα, αλλά η λύση. Μας ζητάνε υπερβολικά μέτρα και αυτό είναι το τίμημα της αναξιοπιστίας», σχολιάζουν γαλάζιοι κύκλοι και τονίζουν πως η κοινωνία έχει ωριμάσει, καταλαβαίνει πως με το ΣΥΡΙΖΑ δε μπορεί να δώσει λύση και επιζητεί πολιτική αλλαγή. «Εμείς δε μπορούμε να προκαλέσουμε εκλογές, αλλά θα τις ζητάμε. Μετά τις 20 Φεβρουαρίου και από τη στιγμή που δεν υπάρχει καμία εξέλιξη θα είμαστε πολύ σκληροί απέναντι στη συγκυβέρνηση των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου», επισημαίνουν.

Όπως τονίζουν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να ψηφίσει δημοσιονομικά μέτρα. «Η ευθύνη βαραίνει τον κ. Τσίπρα. Είναι δική του ευθύνη να κρατήσει την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία», αναφέρουν. Παράλληλα, συμπληρώνουν με νόημα πως όταν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για τη δραχμή, τότε ο κάθε πολίτης μπορεί να προβληματίζεται για το τι σκέφτεται ο κ. Τσίπρας, υπενθυμίζοντας τη φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής, σύμφωνα με την οποία «ο κίνδυνος θα είναι να ζητάμε τέταρτο μνημόνιο και να μη μας το δίνουν».

Στην αξιωματική αντιπολίτευση τονίζουν εξακολουθητικά με έμφαση πως εάν η χώρα οδηγηθεί σύντομα σε εκλογές αυτό θα είναι καλό για την Ελλάδα. «Θα είναι νίκη της λογικής απέναντι στο λαϊκισμό. Ο κ. Μητσοτάκης έχει διαπιστώσει από τις επαφές που έχει πως εκεί που παλιά όλοι έτρεμαν τις εκλογές, τώρα είναι αρκετοί που λένε πως οι εκλογές θα ήταν η λύση για το πρόβλημα. Η κυβέρνηση υπερφορολογεί ό,τι κινείται. Καθυστερεί τα πάντα. Δεν κάνει τίποτα. Σε ένα τριετές πρόγραμμα είμαστε ένα χρόνο πίσω. Δεν κάνει μεταρρυθμίσεις. Αντίθετα, ξηλώνει μεταρρυθμίσεις που είχαν γίνει σε κρίσιμους τομείς, όπως η Υγεία και η Παιδεία», αναφέρουν κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επισημαίνουν την παγίωση της διαφοράς Νέας Δημοκρατίας-ΣΥΡΙΖΑ σε μία ακόμα δημοσκόπηση που ήρθε στο φως της δημοσιότητας.

Όσον αφορά στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, κύκλοι της οδού Πειραιώς υπενθυμίζουν πως η Νέα Δημοκρατία έβαλε πλάτη στο συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά η κυβέρνηση αποδεικνύεται ανίκανη να διαχειριστεί το όλο θέμα. «Εμείς έχουμε συγκροτημένη πρόταση για το ζήτημα που έχει βασικούς πυλώνες τη σωστή προστασία των συνόρων, την επιτάχυνση επεξεργασίας αιτήσεων ασύλου, το διαχωρισμό προσφύγων και οικονομικών μεταναστών και την υλοποίηση σωστών πολιτικών ενσωμάτωσης», σημειώνουν.

capital.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ