Η αναθεώρηση του Καλλικράτη, οι δασικοί χάρτες και η υποστελέχωση των περιφερειών ήταν τα κύρια θέματα, που απασχόλησαν την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών σε συνάντηση που είχε με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης και ο γενικός γραμματέας Κώστας Πουλάκης ενημέρωσαν τους περιφερειάρχες ότι το έργο των επιτροπών για την αναθεώρηση του Καλλικράτη θα ολοκληρωθεί στις 28 Φεβρουαρίου. Θα ακολουθήσει διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να είναι έτοιμο μέσα στο καλοκαίρι.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Πάνος Σκουρλέτης δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για την πρόσφατη απόφαση της ΚΕΔΕ να αποχωρήσει από τις σχετικές επιτροπές διαλόγου.

Αφού εξήρε την στάση της ΕΝΠΕ, που εξακολουθεί και συμμετέχει στις διαδικασίες, για την ΚΕΔΕ σημείωσε ότι «στο παρά πέντε της ολοκλήρωσης αυτής της εργασίας, ανακοίνωσε την αποχώρησή της. Προφανώς, θα έχει τους δικούς της λόγους, εγώ δεν τους κατάλαβα, θα οφείλουν να τους εξηγήσουν οι ίδιοι».

Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι, το προσεχές διάστημα θα κατατεθεί νομοσχέδιο, στο οποίο έχουν συμπεριληφθεί τροπολογίες που αφορούν σε λειτουργικά ζητήματα των ΟΤΑ.

Η ΕΝΠΕ έθεσε ως κεντρικό αίτημά της την αναστολή των διαδικασιών για τους δασικούς χάρτες, υποστηρίζοντας ότι από την ανάρτησή τους έχουν προκύψει προβλήματα, με κυριότερο την αμφισβήτηση του αγροτικού χαρακτήρα πολλών εκτάσεων.

Για το θέμα η ΕΝΠΕ, ζητεί κατεπείγουσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή των συναρμοδίων υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τους αρχηγούς των κομμάτων και τον πρόεδρο της Βουλής.

Συζητήθηκε επίσης η υποστελέχωση των περιφερειών, καθώς όπως αναφέρθηκε, από το 2011 έχει μειωθεί κατά 37% ο αριθμός του προσωπικού, ενώ στο μεταξύ έχουν αυξηθεί οι αρμοδιότητες. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος ζητήθηκε το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας να επεκταθεί και στις περιφέρειες.

Ο υπουργός απάντησε ότι, το ζήτημα θα αντιμετωπισθεί με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο με την αξιοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού, χωρίς να αποκλείει την περαιτέρω ενίσχυση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ