Την πλήρη ικανοποίησή του εξέφρασε χτες, σε συνέντευξη Τύπου, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννη Φλεβάρης για τις εξελίξεις σχετικά με το έργο της αφαλάτωσης Πάτμου.
«Τα νησιά μας έχουν ανάγκη από έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των κατοίκων τους. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι είναι έτοιμος ο φάκελος της αδειοδότησης για το έργο της αφαλάτωσης Πάτμου. Μετά από την ολοκλήρωση των απαραίτητων υπηρεσιακών ενεργειών και με τον συντονισμό ανάμεσα στην Διεύθυνση Βιομηχανίας και την Διεύθυνση Δασών, υπογράφεται η άδεια εγκατάστασης της μονάδας αφαλάτωσης του νησιού. Κατόπιν τούτου, θα ακολουθήσουν οι αφαλατώσεις Ψερίμου και Τελένδου. Για το θέμα θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη (σήμερα) ειδική συνεδρίαση με τους υπηρεσιακούς παράγοντες των δύο διευθύνσεων», είπε ο κ. Φλεβάρης.
Όπως τόνισε, κάθε αφαλάτωση (όπως αυτή της Πάτμου) μπορεί να εξοικονομήσει από τον κρατικό προϋπολογισμό τουλάχιστον 1εκ. ευρώ ετησίως, ενώ σε άλλες μονάδες μπορεί να είναι μεγαλύτερα τα μεγέθη. Υπενθύμισε ακόμη πως ο Δήμος Πάτμου, είχε προμηθευτεί τον εξοπλισμό για την αφαλάτωση –αξίας 1εκ. ευρώ- από το 2013. Έκτοτε τα μηχανήματα παρέμεναν ανενεργά με αποτέλεσμα να αναγκάζεται το νησί να προμηθεύεται νερό με υδροφόρες.
«Το κόστος της μεταφοράς νερού, ήταν 12ευρώ / κυβικό νερό. Με την αφαλάτωση, το κόστος περιορίζεται στο 0,64 ευρώ / κυβικό μέτρο. Ακόμη, με την λειτουργία της αφαλάτωσης, μειώνεται και το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς θα είναι πολύ χαμηλότερη η τιμή του από τώρα και στο εξής».
Ο Δήμος Πάτμου έχοντας προχωρήσει σε πλειοδοτικό διαγωνισμό έχει ήδη  ανάδοχο για το έργο, που είναι η εταιρεία ‘Γκάλιγκαν’.
«Δεν έχουμε πια την πολυτέλεια να κάνουμε υπερβολικές δαπάνες σε νερό και ηλεκτρικό ρεύμα και να παραμένουν ανενεργά τα μηχανήματα ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ. Με την λειτουργία της αφαλάτωσης θα εξοικονομηθούν πολλά χρήματα για τον Δήμο Πάτμου. Αυτό εντάσσεται στον στόχο της Περιφέρειας και του ιδίου του περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου που θέλει να γίνονται έργα στα νησιά μας ώστε να βελτιωθεί η ζωή των νησιωτών» είπε ο αντιπεριφερειάρχης.
Τέλος, όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα για την τελική λειτουργία της αφαλάτωσης, ο κ. Φλεβάρης είπε πως η αφαλάτωση θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία μέχρι τον Αύγουστο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ