Εμψύχωσε και γέμισε ελπίδες, τους απελπισμένους ακρίτες της Ψερίμου, ο Κυρ. Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στο νησί.
Πλησίασε με αγάπη και στοργή όλους τους γέροντες και τις γερόντισσες στην ξεχασμένη αυτή Ελλάδα και τους διαβεβαίωσε ότι «θα σταθεί κοντά τους και θα τους παράσχει (ως κυβέρνηση) ό,τι αρμόζει και αξίζει σε κάθε Ελληνα πολίτη».
«Ο σκοπός της επίσκεψής μας», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, «είναι να ακούσουμε τους προβληματισμούς των τοπικών κοινωνιών, έτσι ώστε να μπορούμε να διαμορφώνουμε συγκεκριμένες προτάσεις, εξειδικευμένες για τις ανάγκες της κάθε ελληνικής περιφέρειας».
«Είναι πολύ σημαντικό να τονίζουμε πόσο δύσκολες είναι οι συνθήκες των λίγων, που επιλέγουν συνειδητά να ζουν και να φυλάσσουν τα σύνορά μας», είπε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Να σταθούμε κοντά τους, να τους παρέχουμε ό,τι αρμόζει και αξίζει σε κάθε Έλληνα πολίτη. Ειδικά στα ζητήματα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης».
Ταυτόχρονα ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης έστειλε σαφή μηνύματα από το ακριτικό νησί της Ψερίμου, αναφέροντας μεταξύ των άλλων και τα εξής:
«Βρισκόμαστε εδώ, στο ακριτικό φυλάκιο στην Ψέριμο, όπου υπηρετούν εννιά στρατιώτες και ένας αξιωματικός και που κάθε μέρα υψώνουν την ελληνική σημαία, διασφαλίζουν την ασφάλεια, εγγυώνται την εθνική κυριαρχία της χώρας.
»Θέλω από εδώ, από την ακριτική Ψέριμο, για άλλη μια φορά, να στείλω μήνυμα ότι η χώρα μας, η Ελλάδα, επιδιώκει πάντα σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, πάντα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συμβάσεων. Θέλω επίσης, με την ευκαιρία της επίσκεψής μου, να συγχαρώ τους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, ειδικά αυτούς που υπηρετούν στην ακριτική Ελλάδα. Θα τους πω για άλλη μια φορά, πόσο πολύ εκτιμούμε την προσπάθειά τους και πως η ελληνική κοινωνία τους περιβάλλει με την εμπιστοσύνη της».
Οι κάτοικοι της Ψερίμου ήταν τόσο γοητευμένοι, αλλά και ενθουσιασμένοι από την επίσκεψη Μητσοτάκη, που χθες, δήλωναν στην «δημοκρατική»:
«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την επίσκεψη αυτή. Είμαστε σίγουροι ότι δεν θα μας ξεχάσει και αυτός, όπως και οι προηγούμενοι, όταν γίνει Πρωθυπουργός».

Κέρδισε τους Κώους

Κέρδισε τους Κώους κατά τη σύντομη επίσκεψή του στο νησί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυρ. Μητσοτάκης, με την απλότητά του και τον μεστό περιεχομένου λόγο του, που ήταν ένα βαρύ πλήγμα κατά του λαϊκισμού και των ανέξοδων υποσχέσεων. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε μάλιστα το γεγονός ότι ήταν προσιτός σε όλους και αντάλλασσε χειραψία και λόγια με όσους τον πλησίασαν.
Αξιο αναφοράς είναι επίσης το γεγονός ότι κατά την επίσκεψή του στην Ψέριμο μπόρεσε να μεταδώσει αίσθημα παρηγοριάς και ασφάλειας.
Οι Κώοι ανταπέδωσαν με μαζική προσέλευση στην βραδινή ομιλία του, το κύριο περιεχόμενο της οποίας μπορεί να συνοψιστεί στα ακόλουθα: «Αναγκαία η πολιτική αλλαγή, πληρώνουμε ακριβά τους πειραματισμούς του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου».
Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ
Την πίστη του στη δημιουργική Ελλάδα που θα αναδειχθεί μέσα από μια μεγάλη πολιτική αλλαγή, εξέφρασε σε ομιλία του στην Κω, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ανάμεσα στα άλλα, ανέφερε:
«Κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό του πρώτου έτους, πιστεύω ότι πρέπει να αισθανόμαστε μεγάλη ικανοποίηση. Πριν από ένα χρόνο, πολλοί αδίκως, θεωρούσαν τη Νέα Δημοκρατία τελειωμένο Κόμμα … Τους διαψεύσαμε. Μέσα σε ένα χρόνο, πετύχαμε πολλά. Αντιστρέψαμε πλήρως το πολιτικό κλίμα. Ποιος θα πίστευε πριν από ένα χρόνο ότι η Νέα Δημοκρατία θα προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με διψήφια διαφορά; Αυτό δεν το πέτυχα μόνος μου. Το πέτυχα μαζί με όλους εσάς. Τους Νεοδημοκράτες αγωνιστές».
«Μπολιάσαμε το Κόμμα με νέες ιδέες, με νέα μυαλά. Κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια να βάλουμε σε τάξη τα οικονομικά… Αλλάξαμε γραφεία. Μειώσαμε τις λειτουργικές δαπάνες. Εναρμονιστήκαμε με το αίσθημα των καιρών. Πρέπει να είμαστε λιτοί και προσεκτικοί με τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Όπως βάλαμε σε τάξη τα οικονομικά της Νέας Δημοκρατίας, έτσι θα βάλουμε σε τάξη και τα οικονομικά της χώρας».
«Η πιο μεγάλη μας επιτυχία ήταν ότι ξεφύγαμε από μια κακή παράδοση, η οποία μπόλιασε το πολιτικό σύστημα με το μικρόβιο του λαϊκισμού. Αποφασίσαμε να μιλήσουμε στους πολίτες με τη γλώσσα της αλήθειας… Είναι πολύ εύκολο στην Αντιπολίτευση να υποσχεθεί στους πολίτες περισσότερα από όσα μπορείς να πραγματοποιήσεις την επόμενη ημέρα… Εξάλλου, είναι νωπές οι μνήμες από τις εποχές που ο κ. Τσίπρας πήγαινε στη Θεσσαλονίκη και υποσχόταν ένα πρόγραμμα παροχών ύψους 12 δις ευρώ».
«Θα κερδίσουμε τους πολίτες και πάλι μόνο μέσα από την ειλικρίνεια. Μόνο μέσα από ένα πολιτικό λόγο, ο οποίος θα είναι τεκμηριωμένος προσεκτικά διατυπωμένος και θα απαντά στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών… Βιώνουμε τη χειρότερη, την πιο ιδεοληπτική, την πιο ανίκανη, την πιο επικίνδυνη Κυβέρνηση που γνώρισε η χώρα από τη μεταπολίτευση και μετά. Πληρώνουμε πολύ ακριβά τους πειραματισμούς του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου. Το τρίτο Μνημόνιο ήταν ένα Μνημόνιο αχρείαστο».
«Γι’ αυτό λέμε ξεκάθαρα: Όσο πιο γρήγορα έχουμε εκλογές τόσο το καλύτερο για τη χώρα. Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Δεν μιλάμε για μια εκλογική επικράτηση στις επόμενες εκλογές. Μιλάμε για κάτι μεγαλύτερο. Για μια συνολική αλλαγή στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις δυνατότητες και τις μεγάλες ευκαιρίες που έχει μπροστά της η χώρα».
«Θέλουμε να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Για να ανασάνουν τα νοικοκυριά και να πάρουν δύναμη οι επιχειρήσεις. Και θέλουμε παράλληλα να συμμαζέψουμε το Κράτος και να το κάνουμε πιο λειτουργικό … Πιστεύουμε στις δυνάμεις και τις δυνατότητες του ιδιωτικού τομέα. Η ανεργία δεν θα μειωθεί από προσλήψεις του Κράτους. Θα μειωθεί μόνο εάν πάρει μπροστά η μηχανή της ιδιωτικής οικονομίας».
«Θα σταθούμε απέναντι στους Ευρωπαίους πιστωτές μας με αξιοπρέπεια και υπευθυνότητα. Ούτε ως ικέτες αλλά ούτε κι ως διεκδικητές παράλογων απαιτήσεων. Είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε ένα πλέγμα σημαντικών μεταρρυθμίσεων που θα κάνουν την οικονομία μας πιο ανταγωνιστική».
«Προτιμώ να μας ακούνε περισσότερο και να μας χειροκροτούν λιγότερο… Όλους και όλες που για πρώτη φορά έρχονται κοντά μας του λέμε καλώς ήρθατε… Θέλω να μεταφέρω ένα μήνυμα αισιοδοξίας και πίστης στις δυνατότητες του τόπου μας… Είμαστε εργατικός και φιλότιμος λαός. Αξίζουμε κάτι πολύ καλύτερο από την Κυβέρνηση που έχουμε σήμερα. Δεν πρέπει να μετατρέψουμε την αποτυχία του κ. Τσίπρα σε αποτυχία της Ελλάδας. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε».

Φωτορεπορτάζ:

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ