Ειδήσεις

Η υπερφορολόγηση… βλάπτει σοβαρά τον τουρισμό

Καταστροφικές συνέπειες, και μάλιστα άμεσες, θα έχει η επιβολή του φόρου διαμονής που σχεδιάζει η κυβέρνηση από το 2018, παρά τις προειδοποιήσεις των τουριστικών φορέων για τους κινδύνους που εγκυμονούνται για την πορεία του τουρισμού.
Ο εκδότης του περιοδικού «Χρήμα και Τουρισμός» και μέλος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Δεριζιώτης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει χρήματα με την επιβολή του συγκεκριμένου μέτρου, τα οποία όμως θα είναι πολύ λιγότερα από αυτά που θα χάσει η ελληνική οικονομία.

Η… μισή αλήθεια
«Προσδοκούν να πάρουν κάποια χρήματα, τα οποία είναι πολύ λιγότερα από αυτά που θα χάσει η οικονομία από την μείωση της ζήτησης. Ακόμα και κάποιο παιδάκι θα μπορούσε να καταλάβει ότι όταν υπερφορολογείς ένα προϊόν θα πέσει και η ζήτησή του διότι –στην προκειμένη περίπτωση- ο τουρίστας έχει δεκάδες, για να μην πω εκατοντάδες άλλες επιλογές, σε καλύτερη και φθηνότερη τιμή. Είναι γνωστό σε όλους ότι το τουριστικό προϊόν στην Ελλάδα είναι υπερφορολογημένο και ως εκ τούτου ο φόρος διαμονής θα είναι καταστροφικός. Το ό,τι ο φόρος διαμονής υπάρχει και στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπως επικαλείται η κυβέρνηση, είναι μόνο η μισή αλήθεια. Η υπόλοιπη μισή είναι ότι τα έσοδα από τον φόρο αυτόν στις χώρες όπου εφαρμόζεται, τα εισπράττει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι απολύτως ανταποδοτικός και η εφαρμογή του γίνεται με έναν πολύ μελετημένο τρόπο. Επιπλέον, στο εξωτερικό, δεν επιβαρύνουν παράλληλα δεκάδες άλλοι φόροι τις επιχειρήσεις, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα που δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις να πληρώνεις», λέει ο κ. Δεριζιώτης.

Η υπερφορολόγηση των
ξενοδοχείων βλάπτει
σοβαρά τον τουρισμό
Ο κ. Κ. Δεριζιώτης, έκανε λόγο για… αυτογκόλ των φορέων που πανηγύριζαν για τις ανοδικές τάσεις στις αφίξεις, ενώ αναφέρθηκε και στην υπερφορολόγηση των ξενοδοχείων: «Πολλοί φορείς του κλάδου τα τελευταία χρόνια πανηγυρίζουν για τις αφίξεις και συναγωνίζονται ποιος θα βγάλει πιο “γιορτινή” ανακοίνωση για το πόσοι περισσότεροι τουρίστες ήρθαν και σε ποιο ποσοστό φτάνει η αύξηση των αφίξεων. Με αυτόν τον τρόπο, όμως βάζεις αυτογκόλ και δίνεις το δικαίωμα να σε φορολογήσουν. Πριν από δέκα ημέρες παρουσιάστηκε μια ακόμα ενδιαφέρουσα μελέτη από το ΞΕΕ – που είναι ίσως ο μοναδικός τομέας που κάνει τόσο σοβαρή δουλειά σε μελετητικό επίπεδο και με συγκεκριμένα στοιχεία- που δείχνει ότι η υπερφορολόγηση των ξενοδοχείων βλάπτει σοβαρά τον τουρισμό για έναν πάρα πολύ απλό λόγο∙ ένα μεγάλο ποσοστό των ξενοδοχείων δεν τα βγάζει καν πέρα, κι ένα άλλο ποσοστό ξενοδοχείων αναγκάζεται, για να τα βγάλει πέρα να περιορίσει τις επενδύσεις του καθιστώντας το προϊόν του λιγότερο ανταγωστικό».

Αμεσες οι επιπτώσεις από
την επιβολή του φόρου
Οι επιπτώσεις της εφαρμογής του φόρου διαμονής θα διαφανούν ήδη από το 2018, όπως αναφέρει ο κ. Κ. Δεριζιώτης, ο οποίος έκανε γνωστό ότι η πρόταση που κατέθεσε το περιοδικό «Χρήμα και Τουρισμός» να τιμολογείται ξεχωριστά ο φόρος διαμονής ώστε να μην συνδέεται με τις παροχές του ξενοδοχείου, φαίνεται πως θα γίνει αποδεκτή, με βάση τις πληροφορίες που έχει από το Υπουργείο Τουρισμού.
«Οι επιπτώσεις θα είναι άμεσες από την εφαρμογή του μέτρου. Σε ένα μεγάλο ποσοστό βεβαίως θα εξαρτηθεί από το αν και ποιοι ξενοδόχοι θα μπορέσουν να απορροφήσουν αυτόν τον φόρο και ποιοι θα τον μετακυλήσουν στους πελάτες. Κάποιοι tour operators τον έχουν ήδη συμπεριλάβει ως υποσημείωση στα συμβόλαιά τους, κάποιοι άλλοι όχι. Θα υπάρξει μια αναταραχή και μια σύγχυση. Ως “Χρήμα και Τουρισμός” είχαμε υποβάλει μια πρόταση, που με βάση πληροφορίες από το Υπουργείο Τουρισμού, θα περιλαμβάνεται στην ερμηνευτική εγκύκλιο η οποία θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, και αφορά την ξεχωριστή τιμολόγηση του φόρου διαμονής. Καλό θα ήταν για να μην συγχέει ο πελάτης την φορομπηχτική αυτή πολιτική με τις παροχές και τις υπηρεσίες του ξενοδοχείου και με τον ελληνικό τουρισμό, να μην περιλαμβάνεται ο συγκεκριμένος φόρος στο τιμολόγιο του ξενοδοχείου αλλά να πληρώνεται χωριστά, όπως συμβαίνει και στις άλλες χώρες της Ευρώπης. Οπωσδήποτε, αυτό δεν θα λύσει το πρόβλημα –το ζητούμενο είναι να μην επιβληθεί ο φόρος- αλλά είναι ένα μέτρο προς την σωστή κατεύθυνση, διότι θα μπορεί να αντιληφθεί ο πελάτης ότι αυτός ο φόρος είναι ξεχωριστός από τις παροχές».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου