Πολλαπλώς εκτεθειμένη είναι η διοίκηση της ΔΕΥΑ Ρόδου και προσωπικά ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, που με τακτικισμούς, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγάλη καθυστέρηση στην διάθεση του νερού από το φράγμα του Γαδουρά στην κατανάλωση, αμφισβήτησαν εμμέσως πλην σαφώς τις έγγραφες διαβεβαιώσεις της αρμόδιας επιτροπής παρακολούθησης για την ποιότητα του παραγόμενου νερού ως και τις σχετικές δημόσιες διαβεβαιώσεις του ίδιου του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γεωργίου Χατζημάρκου.
Η ανάρτηση του τελευταίου το πρωί της Παρασκευής στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, με το ακόλουθο περιεχόμενο:
«Συμπληρώθηκαν ήδη 24 ώρες απο την γραπτή ενημέρωση που έλαβε η ΔΕΥΑ Ρόδου και ακόμα ΔΕΝ έχει δεχθεί στην δεξαμενή της και ΔΕΝ έχει διαθέσει το πόσιμο νερό του Φράγματος Γαδουρά στους καταναλωτές. Η γραπτή ενημέρωση που έλαβε η ΔΕΥΑ Ρόδου από χθές το πρωί, περιλαμβάνει και την βεβαίωση ότι το νερό είναι απολύτως ασφαλές. Το νερό πρέπει να δοθεί στους καταναλωτές, ΤΩΡΑ», ερμηνεύθηκε με δηλώσεις του δημάρχου Ρόδου, ουσιαστικά, ως θεσμική εκτροπή, διότι, όπως είπε, υφίσταται «πληροφόρηση ή παραπληροφόρηση», μέσω του κοινωνικού δικτύου.
Η ουσία της υπόθεσης είναι όμως ότι τόσο η ΔΕΥΑ Ρόδου όσο και ο δήμαρχος Ρόδου, αμφισβήτησαν ότι είχαν διενεργηθεί και μάλιστα αρμοδίως από την επιτροπή παρακολούθησης όλοι οι ενδεδειγμένοι έλεγχοι για να δοθεί προς κατανάλωση το νερό και επέλεξαν να διενεργήσουν νέους με δική τους εμπλοκή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το νερό δεν ήταν απολύτως ελεγμένο και ασφαλές!
Αναρτήσεις του υπευθύνου τύπου του Δήμου Ρόδου του τύπου «Νερό του ΜΠΟΜΠΟΛ χωρίς ανάλυση γίνεται; Δεν γίνεται» στο facebook, δεν πείραξαν μάλλον τον δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο, που κατά τ’ άλλα απηύθυνε δημόσιο ψόγο στον περιφερειάρχη διότι «τόλμησε» να απαιτήσει δημόσια να δοθεί το νερό προς κατανάλωση.
Και δεν είναι μόνο η καχυποψία, που ευλόγως δημιουργήθηκε στους καταναλωτές, γύρω από την ποιότητα του νερού αλλά και την επάρκεια των ελέγχων που διενεργήθηκαν αρμοδίως, η οποία ήταν επικίνδυνη.
Η τακτική που ακολουθήθηκε για την τροφοδοσία των δεξαμενών της ΔΕΥΑΡ με το νερό του φράγματος, θα μπορούσε να δημιουργήσει πολλά προβλήματα και μεγαλύτερη των 48 ωρών (όπως είχε δηλωθεί) καθυστέρηση.
Κι αυτό γιατί εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών θα μπορούσε να δημιουργηθεί μικροβιακό φορτίο και να απαιτείται η εκ νέου απολύμανση των αγωγών του φράγματος.
Εν πάση περιπτώσει την 21.29 ώρα της Παρασκευής, η ΔΕΥΑ Ρόδου, αφού έλαβε τα αποτελέσματα των μετρήσεων που επαναλήφθηκαν στο νερό του Γαδουρά μετά από τις νέες δειγματοληψίες, διαπίστωσε ότι ήταν… ασφαλές, όπως ακριβώς είχε βεβαιώσει η αρμόδια επιτροπή παρακολούθησης.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Αλέξανδρος Μανωλάκης, ανήρτησε στην σελίδα του στο facebook το βράδυ της Παρασκευής το ακόλουθο μήνυμα:
«Μόλις πήραμε την διαβεβαίωση από το εργαστήριο της Αθήνας ότι το νερό μπορεί να δοθεί προς κατανάλωση. Τα συνεργεία της ΔΕΥΑΡ αναλαμβάνουν έργο και σε περίπου 3 ώρες θα δοθεί το νερό προς κατανάλωση. Ενημερώνώ οτι η γεύση θα είναι διαφορετική διότι το νερό είναι επιφανειακό και διαφέρει από το νερό μιας γεώτρησης».
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, απέστειλε εξάλλου την 21.29 ώρα το ακόλουθο ηλεκτρονικό μήνυμα στον κ. Νικόλαο Λυμπερόπουλο, πρόεδρο της επιτροπής παρακολούθησης:
«κ. Λυμπερόπουλε.
Σε συνέχεια επικοινωνίας μας, σας ενημερώνουμε οτι είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε το νερό απο το φράγμα στην δεξαμενή της ΔΕΥΑΡ των Αγίων Αποστόλων. Όσο αφορά την υδροδότηση της δεξαμενής των Ασγούρου σε μελλοντική επικοινωνία μας θα καθορίσουμε τις λεπτομέρειες, εφόσον και εσείς είστε έτοιμοι».
Όπως έγινε γνωστό το νερό θα διατεθεί επί του παρόντος μόνο στην δεξαμενή των Αγίων Αποστόλων καθώς απαιτείται να γίνει τεχνική τροποποίηση από την ΔΕΥΑΡ στην δεξαμενή των Ασγούρου.
Το νερό θα διατεθεί άμεσα προς κατανάλωση από την δεξαμενή των Αγ. Αποστόλων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες ύδρευσης στην πόλη της Ρόδου καθώς και στην Ιαλυσό, Παστίδα, Οικισμό Κρητικών και την μερική υδροδότηση της περιοχής Κοσκινού και της Κρεμαστής.
Παράλληλα θα συνεχιστεί η λειτουργία των γεωτρήσεων της ΔΕΥΑΡ για την κάλυψη των αναγκών στις Καλυθιές, Φαληράκι και Κοσκινού μέσω της δεξαμενής Ασγούρου.
Για το όλο θέμα που δημιουργήθηκε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εξέδωσε χθες το ακόλουθο δελτίο τύπου:
«Η ΔΕΥΑ Ρόδου, πρώτα συγκάλεσε συνέντευξη τύπου για να ισχυριστεί ότι το νερό του Φράγματος Γαδουρά είναι ανέλεγκτο, μετά από μία ώρα ζήτησε τις χημικές αναλύσεις, οι οποίες και της χορηγήθηκαν άμεσα και, τελικά, περίμενε τη νύχτα για να ζητήσει το νερό του Φράγματος
Για να σταματήσει η σπέκουλα κάθε είδους, το νερό του Φράγματος Γαδουρά ΠΑΝΤΑ είχε μετρήσεις
Την 10η/08/2017, ημέρα Πέμπτη και ώρα 10:46 πρωινή, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με το έγγραφό της Δ.Τ.Ε/3118 (επισυναπτόμενο 1), ενημερώνει την ΔΕΥΑΡ ότι το Φράγμα Γαδουρά είναι έτοιμο να παροχετεύσει πόσιμο νερό στις καταληκτικές δεξαμενές της ΔΕΥΑΡ στις περιοχές Αγίων Αποστόλων και Ασγούρου, προκειμένου αυτό να δοθεί στους καταναλωτές.
Η ανωτέρω επιστολή υπογράφεται από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Παρακολούθησης και Παραλαβής του έργου, κ. Νικόλαο Λυμπερόπουλο, ο οποίος, σύμφωνα με την Προγραμματική Σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, ΔΕΥΑΡ και Δήμου Ρόδου, είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο των χαρακτηριστικών ποιότητας του νερού, προ της εισόδου αυτού, στις δεξαμενές της ΔΕΥΑΡ (παράγραφος Α.1, σελίδες 6 & 7 της Προγραμματικής Σύμβασης – επισυναπτόμενο 2). Ενώ δηλαδή η ΔΕΑΥΡ ψήφισε στην Προγραμματική Σύμβαση συνεργασίας, ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού θα ελέγχει η Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου, χθες, 11 Αυγούστου 2017, ανακάλυψε την άλλη Διεύθυνση της Περιφέρειας από την οποία θα έπρεπε να πάρει την σχετική επιστολή.
Την 11η/08/2017, ημέρα Παρασκευή και ώρα 12:00, η ΔΕΥΑΡ καλεί σε Συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο, για να προβάλει το επιχείρημα ότι δεν θα δεχτεί στις δεξαμενές της νερό μη ελεγμένο, ισχυρισμός που αποδεικνύεται, τόσο από τα γεγονότα αυτά καθαυτά, όσο και από την αλληλουχία αυτών, απολύτως αναληθής.
Ακολούθως, και ώρα 12:47μ.μ. της 11ης Αυγούστου, η ΔΕΥΑΡ στέλνει επιστολή στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – και αφού έχει ολοκληρωθεί η Συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσιάστηκαν οι παραπάνω “περίεργοι” ισχυρισμοί –  με την οποία επιστολή ζητά τις χημικές αναλύσεις του νερού, βάσει των οποίων, το πρωί της Πέμπτης, η Περιφέρεια είχε ενημερώσει την ΔΕΥΑΡ ότι το Φράγμα ήταν έτοιμο να παροχετεύσει πόσιμο νερό στις δεξαμενές της.
Δηλαδή, η ΔΕΥΑΡ, πρώτα συγκάλεσε συνέντευξη τύπου για να ισχυριστεί ότι το νερό του Φράγματος δεν είναι ελεγμένο και ενώ είχε στα χέρια της από το πρωί της Πέμπτης την προβλεφθείσα διαβεβαίωση από τον υπεύθυνο για τον έλεγχο των χαρακτηριστικών του νερού, πρόεδρο της Ε.Π.Π του έργου, και μετά ζήτησε να της δοθούν τα στοιχεία των αναλύσεων, τα οποία και της χορηγήθηκαν άμεσα.
Χθες το βράδυ και ώρα 21.30, επιβεβαιώθηκαν τα αποτελέσματα των χημικών αναλύσεων και από την δική της δειγματοληψία και ζήτησε το νερό του Φράγματος το οποίο επίσης της χορηγήθηκε άμεσα.
Το ερώτημα είναι πότε η ΔΕΥΑΡ προέβη στον καθαρισμό της δεξαμενής της, για να υποδεχθεί το νερό; Χθες, στις 13:30 το μεσημέρι, καλώντας την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ.
Κινείται στη σφαίρα του ακατανόητου το γεγονός ότι η ΔΕΥΑΡ, με την άρνησή της να παραλάβει το νερό του Φράγματος Γαδουρά από το πρωί της 10ης Αυγούστου μέχρι και το βράδυ της 11ης Αυγούστου, αμφισβητεί την ίδια της την απόφαση ψήφισης της σχετικής Προγραμματικής Σύμβασης συνεργασίας.
Από την τοποθέτηση, την πολιτική τοποθέτηση του κατά τ᾽άλλα υπηρεσιακού διευθυντή της ΔΕΥΑΡ στην χθεσινή συνέντευξη τύπου, τουλάχιστον μάθαμε ότι το πρόβλημα εδράζεται κυρίως σε ψυχολογικά αίτια».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ