Συνεντεύξεις

Δ. Μουτάφης: «Η Νέα Αγορά αποτελεί ένα άψογο παράδειγμα συνεργασίας ανάμεσα στο Δήμο Ρόδου και στους καταστηματάρχες»

Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου

Ικανοποιημένος από την μέχρι τώρα πορεία των διαδικασιών που αφορούν την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου Ρόδου, δηλώνει ο εντεταλμένος γι αυτά τα θέματα κ. Δήμος Μουτάφης. Στη συνέντευξη που ακολουθεί, μιλάει για τις εξώσεις στη Νέα Αγορά, για την αξιοποιοποίηση του ‘Ιαλύσιον’ αλλά και για το νέο ‘οικονομικό μοντέλο’ του Δήμου Ρόδου, που είναι πλέον πολύ ελκυστικό για τους επενδυτές (εγχώριους ή ξένους) καθώς έχουν ξεκαθαριστεί οι όροι και οι προϋποθέσεις. Επίσης, δηλώνει, πως η ακίνητη περιουσία του Δήμου Ρόδου ‘είναι ανυπολόγιστη… και μπορεί να αξιοποιηθεί’.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Μουτάφη, θα ήθελα κατ’ αρχήν ένα πρώτο σχόλιο για την μέχρι σήμερα πορεία της ευθύνης που έχετε αναλάβει στην δημοτική αρχή Ρόδου. Είστε ικανοποιημένος από την εξέλιξη;
Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος –σε όποιον βαθμό βέβαια μπορώ να μιλήσω για τον εαυτό μου. Επειδή έτυχα στην ευτυχή συγκυρία να έχω έναν τομέα που ανάγεται σε καθαρά νομικό ενδιαφέρον μπορούμε αντικειμενικά να πούμε ότι οι ενέργειες τις οποίες κάναμε, έχουν ευοδωθεί. Έχοντας την νομική διαχείριση των ακινήτων του Δήμου, ό,τι κάναμε, είχε αίσια εκτέλεση. Με αυτά τα δεδομένα, νομίζω ότι μπορούμε να μιλάμε για μια επιτυχία του Δήμου Ρόδου (υπό τον μανδύα αυτής της δημοτικής αρχής) και με την καθοδήγηση του ιδίου του δημάρχου, ο οποίος μου έδωσε εντολή να εφαρμόσω όλες τις νόμιμες διαδικασίες για την προάσπιση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου Ρόδου.
• Να περάσουμε στην υπόθεση με τη Νέα Αγορά. Έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες;
Αυτή την στιγμή, έχουν φύγει όλοι για τους οποίους εκδόθηκαν πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής. Όλοι ανεξαιρέτως οι καταστηματάρχες που βρίσκονται μέσα στη Νέα Αγορά, έχουν μισθωτήριο συμβόλαιο με ενιαίους και γνωστούς όρους, τους οποίους επιβάλαμε. Όλοι είναι απόλυτα ενήμεροι, δεν οφείλουν ούτε ένα μίσθωμα και είναι συνεργάσιμοι με τον Δήμο. Τολμώ να πω ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία, επήλθε μια αυστηροποίηση που ήταν απαραίτητη για οποιοδήποτε δημοτικό καθεστώς. Η Νέα Αγορά αποτελεί πλέον ένα άψογο παράδειγμα ανάμεσα στον Δήμο και τους καταστηματάρχες. Υπήρξαν φυσικά αντιδράσεις. Όμως αυτό που πρέπει να επισημάνω είναι ότι το ζήτημα της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δήμου Ρόδου, ανάγεται στα δημόσια έσοδα. Και όταν συζητάμε γι αυτά δεν υπάρχει ελαστικότητα. Είμαστε υπόλογοι και δεν είχαμε καμία δυνατότητα να είμαστε επιεικείς. Πάντως είδα και το ‘απάνθρωπο’ πρόσωπο της Νέας Αγοράς, όταν ο ένας ανταγωνιστής εκπλιπαρούσε να κάνουμε έξωση στον γείτονα του! Ήταν εμπειρία αυτό για μένα.
• Τελικά στη Νέα Αγορά, πιστεύετε ότι είχε δημιουργηθεί μια κατάσταση όλα αυτά τα χρόνια η οποία φαινόταν να είναι μη αναστρέψιμη, βάζοντας ‘φρένο’ τόσο στην ανάπτυξη όσο και στον επαναπροσδιορισμό αυτού του μνημείου;
Βεβαίως. Θα σας έλεγα όμως, πως κανένας δεν έδωσε βάση στην σοβαρότητα των προθέσεών μας –μέχρι και την πρώτη έξωση. Ωστόσο υπήρξε ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Κι εμείς τους είχαμε ειδοποιήσει.
• Να περάσουμε στο ‘Ιαλύσιον’. Κι εκείνο τα παραλάβατε βαλτωμένο εδώ και χρόνια και σίγουρα, κανένας δεν περίμενε ότι τελικά θα προχωρούσε η αξιοποίησή του.
Το ‘Ιαλύσιον’ ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη περίπτωση από τεχνικής άποψης. Διότι αντιμετωπίσαμε πάρα πολύ σοβαρά θέματα πολεοδομικά καθώς και θέματα που ανάγονται στην νομοθεσία περί αιγιαλού. Είναι ένα ακίνητο που κτίστηκε πάνω στον αιγιαλό και ενώ ανήκει ιδιοκτησιακά στον Δήμο Ρόδου, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ακίνητο του δημοσίου. Εμείς προσπαθήσαμε να λύσουμε όλα τα θέματα σε τεχνικό επίπεδο, έτσι ώστε να μην τα βρει μπροστά του εκείνος που θα το μισθώσει. Εμείς θα μπορούσαμε να προκηρύξουμε ένα διαγωνισμό, και όποιος θα το έπαιρνε, θα τα έβρισκε όλα μπροστά του. Δεν θέλαμε να βάλουμε ούτε τον επενδυτή ούτε τον δημότη της Ρόδου σε αυτή τη διαδικασία. Μετά από προσπάθεια που κράτησε σχεδόν ένα χρόνο, που περιελάμβανε μεγάλη εμπλοκή με το σύνολο των διοικητικών υπηρεσιών, που ανάγονται στη διαδικασία, καταφέραμε και τα λύσαμε όλα και προχωρήσαμε στον διαγωνισμό. Ήρθαν οι πλειοδότες οι οποίοι έλεγξαν τα πάντα. Άλλωστε δόθηκε και πολύ μεγάλη εγγυητική επιστολή. Ευελπιστώ ότι θα λειτουργήσει στην επόμενη τουριστική περίοδο και θα αποδοθεί στους δημότες. Και να προσθέσω ότι πολύ επιτυχημένα, ενέπνευσε και την αξιοποίηση της δίπλα περιοχής, καθώς κάποιος ιδιώτης προέβη σε εργασίες εξωραϊσμού. Του αξίζουν συγχαρητήρια, καθώς αυτή η αξιοποίηση φαίνεται ότι θα επεκταθεί.
• Τελικά, η παρουσία του ιδιώτη λειτούργησε θετικά για τα ακίνητα του Δήμου;
Βεβαίως. Παράδειγμα, η μίσθωση του Συσσιτίου και του Ακταίον. Όλα αυτά μπορεί να δόθηκαν σε ιδιώτες για την λειτουργία, αλλά ανήκουν προς χρήση στους δημότες της Ρόδου. Έχουν βέβαια και ανταποδοτικότητα αλλά το μίσθωμα είναι το ελάχιστο μπροστά στο ότι τέτοιοι χώροι γίνονται αξιοποιήσιμοι. Και τα δύο αυτά έγιναν στολίδια, κι έτσι θα γίνει και το ‘Ιαλύσιον’. Κι απ’ την άλλη, πρέπει να απενεχοποιήσουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία. Όταν ακόμη και για να κάνεις την πιο απλή διαδικασία έχεις τόση γραφειοκρατία, καθίσταται σαφές ότι χρειάζεται ο ιδιώτης. Και το μοντέλο αυτό αποδίδει.
• Κύριε Μουτάφη, η ακίνητη περιουσία του Δήμου Ρόδου είναι μεγάλη, τελικά;
Είναι ανυπολόγιστη… και μπορεί να αξιοποιηθεί. Η αξιοποίηση, εξαρτάται από την ίδια την φύση της. Υπάρχουν δηλαδή κτήρια και κτίσματα που έχουν εμπορική αξία. Πολλά από αυτά έχουν πάρει τον δρόμο τους (καφενεία, κτήρια, γραφεία, αθλητικοί χώροι κ.λπ.) ενώ ένα μεγάλο κομμάτι είναι η διαχείριση διαφόρων προβλημάτων που ανάγονται στην φορολόγησή τους και άλλα θέματα. Π.χ. η νομιμοποίηση πολλών αυθαιρέτων κτισμάτων τα οποία παρέλαβε ο ενιαίος Δήμος Ρόδου από τους προηγούμενους Καποδιστριακούς με προβλήματα.
• Συνεπώς είστε ικανοποιημένος από το ‘οικονομικό μοντέλο’ πάνω στο οποίο δουλεύει ο Δήμος Ρόδου.
Ναι, και μάλιστα θα σας πω ότι το καθιερώσαμε. Δηλαδή, όποιος ενδιαφέρεται να επενδύσει και να έχει συναλλαγές με τον Δήμο Ρόδου, θα ξέρει πλέον τι θα πρέπει να περιμένει. Έχουμε θέσει όλες τις προϋποθέσεις, τους όρους κ.λπ. Κι αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα. Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην ομοιόμορφη διαδικασία για την διαχείριση των ακινήτων ώστε να υπάρχει ασφάλεια για τους ενδιαφερόμενους που θέλουν να έρθουν να επενδύσουν εδώ και να συνεργαστούν με τον Δήμο Ρόδου. Ό,τι κάναμε το κάναμε με νομικό… μεράκι!
• Το γεγονός ότι ο δήμαρχος είναι ο ίδιος νομικός, βοηθάει την συνεργασία σας μαζί του;
Βεβαίως! Με βοηθάει πολύ διότι με τον κ. Χατζηδιάκο, μπορούμε να συνεννοηθούμε μέσα σε δύο λεπτά! Επειδή μιλάμε με τους ίδιους κώδικες και με την ίδια γλώσσα, ως νομικοί, καταλαβαινόμαστε. Η συνεργασία του τμήματός μας με τον ίδιο τον δήμαρχο, είναι η καλύτερη που θα μπορούσαμε να έχουμε. Μπορούμε να λύσουμε πολλά προβλήματα με μια κουβέντα! Και φυσικά, η καθοδήγησή του ήταν πάντα σοφή.
• Για να κλείσουμε πώς κρίνετε συνολικά το έργο της δημοτικής αρχής;
Η δημοτική αρχή έχει αντεπεξέλθει επάξια στον κυκεώνα των προβλημάτων που κλήθηκε να αντιμετωπίσει και υλοποιεί ένα ευρύ πλαίσιο έργων, μικρών και μεγάλων, τα οποία είναι αντιληπτά από τους πολίτες στο επίπεδο της καθημερινότητας, αλλά και σε άλλα αναπτυξιακά έργα στα οποία έχει αναφερθεί διεξοδικά ο ίδιος ο δήμαρχος. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει λυθεί οριστικά το θέμα της διαχείρισης της αποκομιδής των απορριμμάτων, της ανακύκλωσης και γενικά της σταδιακής καθιέρωσης του Δήμου μας ως «πράσινου» Δήμου. Στις υποδομές γίνονται πολλά έργα τα οποία έχουν σχέση με την κατασκευή νέων σχολικών κτιριών, όπως το σχολείο του Γενναδίου και τον Βρεφονηπιακό σταθμό Πυλώνας, τον Βρεφονηπιακό σταθμό Σορωνής και το νέο σχολείο Αρχαγγέλου, καθώς επίσης και άλλα έργα σε διάφορες περιοχές του νησιού, κυρίως αντιπλημμυρικά (Παστίδα, Τσαϊρι και Καλυθιές), καθώς επίσης για την συντήρηση και ανάπτυξη του οδικού δικτύου. Έχουν διαπλατυνθεί και ασφαλτοστρωθεί πολλοί νέοι δρόμοι ιδιαίτερα στις επεκτάσεις της πόλης (Αμπέλια Καΐρ, Ασγούρου, Καναμάτ), όπως και στις μεγάλες δημοτικές κοινότητες, όπως στην Ιαλυσό, στ’ Αφάντου, στις Καλυθιές και στο Παραδείσι. Στην πόλη της Ρόδου σε μικρή κλίμακα κατασκευάσθηκαν νέα πεζοδρόμια σε καινούργιες συνοικίες στην περιοχή ΚΑΝΑΜΑΤ και ανακατασκευάστηκαν παλιότερα στην ευρύτερη περιοχή της Μητροπόλεως και Αγίου Νικολάου, ενώ έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις από την υπηρεσία Πρασίνου στα πάρκα και στις δενδροστοιχίες της πόλης προκειμένου να αναβαθμισθεί η εικόνα της πόλης. Ανάλογες παρεμβάσεις έγιναν και στα χωριά μας με επεκτάσεις ηλεκτροφωτισμού στο Φαληράκι, στη Λίνδο, στην Κάλαθο, στον Αγ.Ισιδωρο, στο Θεολόγο, κ.α. Στο θέμα της κοινωνικής πολιτικής, στο θέμα των πολιτιστικών δράσεων, καθώς επίσης και σε θέματα που αφορούν τον καλλωπισμό της πόλης μας, η δημοτική αρχή έχει να επιδείξει ένα ικανοποιητικό και σημαντικό έργο. Ακόμη και το πρόβλημα της υδροδότησης του νησιού, αντιμετωπίστηκε με τον μόνο τεχνικά δυνατό τρόπο, με την μέγιστη αξιοποίηση των 370 γεωτρήσεων που λειτουργούν στο νησί.
Δυστυχώς η εκτεταμένη λειψυδρία, ανομβρία που στην ουσία αποτέλεσε φυσικό φαινόμενο, και η υπερκατανάλωση λόγω τουριστικής κίνησης, έχουν αυξήσει στο έπακρον τις ανάγκες υδροδότησης. Το μόνο επαρκές νερό που υπάρχει στο νησί είναι το νερό από το φράγμα του Γαδουρά, που το διαχειρίζεται η Περιφέρεια. Σ’ αυτή την πραγματικότητα που αντιμετωπίζει το νησί μας, περιμένουμε την επικείμενη σύνδεση του δικτύου της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. με το φράγμα που θα επιφέρει το οριστικό τέλος του προβλήματος.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου