Ειδήσεις

Τουρισμός: Κυρίαρχη η Ελλάδα στις κρατήσεις της ανατολικής Μεσογείου

Επιβεβαιώνεται το θετικό momentum για τον ελληνικό τουρισμό, με βάση τις κρατήσεις πρώτου τριμήνου σε Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο. Τι δείχνουν τα στοιχεία της Gfk. Ποια ελληνικά νησιά προτιμούν οι ξένοι επισκέπτες.

Τη δεύτερη θέση στις προτιμήσεις Γερμανών και Βρετανών τουριστών, μεταξύ των προορισμών της Μεσογείου, καταλαμβάνει η Ελλάδα, βάσει των κρατήσεων τουριστικών πακέτων που πραγματοποιήθηκαν κατά το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς.Τα στοιχεία δημοσιοποίησε η εταιρεία καταναλωτικών ερευνών Gfk και βασίζονται στην κυλιόμενη μηνιαία έρευνα Travel Insights που πραγματοποιεί η εταιρεία στις δύο αγορές, σε συνδυασμό με δεδομένα καταναλωτικών ερευνών. Τα στοιχεία βασίζονται σε δεδομένα κρατήσεων τουριστικών πακέτων από 1.200 ταξιδιωτικά γραφεία και 30 online σημεία πώλησης σε συνδυασμό με στοιχεία καταναλωτικής συμπεριφοράς από 20.000 νοικοκυριά.

Στην αγορά της Γερμανίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gfk, και για κρατήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, η Ελλάδα καταγράφει αύξηση της τάξης του 59% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Με τη συγκεκριμένη επίδοση η Ελλάδα κατατάσσεται δεύτερη στις προτιμήσεις των Γερμανών, πίσω από τις Βαλεαρίδες της Ισπανίας.

Πρώτη επιλογή των Γερμανών παραμένει η Ισπανία, η οποία, όμως, εμφανίζει σημάδια «κόπωσης» σε σύγκριση με τις κρατήσεις του πρώτου διμήνου του 2016. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο οι κρατήσεις για ηπειρωτικούς προορισμούς της Ισπανίας εμφανίζονται να κινούνται στα περυσινά επίπεδα (+0,1%) ενώ την ίδια στιγμή τα Κανάρια κατέγραφαν μείωση 1% και οι Βαλεαρίδες 8,3%.

Η διατήρηση της έντασης στις σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας αποτυπώνεται στα στοιχεία κρατήσεων που φέρνουν την Τουρκία να καταγράφει νέα μείωση της τάξης του 45% σε σύγκριση με πέρυσι. Κι αυτό, σύμφωνα με την Gfk, παρά τη μικρή άνοδο που σημείωσαν οι κρατήσεις για Τουρκία τον Φεβρουάριο.

Κερδισμένη από την μετατόπιση των Γερμανών προς ασφαλέστερους προορισμούς εμφανίζεται και η Κροατία, η οποία κατέγραφε νέα σημαντική άνοδο κρατήσεων 26,8% στο πρώτο δίμηνο.

Οι ισχυρές ενδείξεις ανάκαμψης της τουριστικής κίνησης προς τους προορισμούς της Βορ. Αφρικής επιβεβαιώνονται από τις κρατήσεις στη Γερμανία. Έτσι, η Αίγυπτος κατέγραφε υπερδιπλάσιες κρατήσεις σε σύγκριση με πέρυσι (+115,6%) όπως και το Μαρόκο (+103,4%), ενώ στον ίδιο δρόμο δείχνει να κινείται σταδιακά και η Τυνησία (+19,4%).

«Πρωταθλήτρια» του πρώτου διμήνου, ωστόσο, στην αγορά της Γερμανίας με βάση την αύξηση κρατήσεων εμφανίζεται η Κύπρος, σημειώνοντας άνοδο +143,1% σε σύγκριση με το 2016.

Η εικόνα στη Βρετανία

Με την ίδια ακριβώς σειρά (Ισπανία, Ελλάδα) διαμορφώνονται οι πρώτες επιλογές των Βρετανών για τις διακοπές του φετινού καλοκαιριού. Τα στοιχεία της Gfk αφορούν κρατήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τους τρεις πρώτους μήνες της χρονιάς, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα σημειώνει αύξηση 12% σε σύγκριση με το 2016.

Με βάση τα στοιχεία κρατήσεων, ο κύριος όγκος των Βρετανών αναμένεται να φθάσει στην Ελλάδα την περίοδο Μαΐου-Σεπτεμβρίου. Ταυτόχρονα, ωστόσο, καταγράφεται αύξηση των κρατήσεων και τον Οκτώβριο. Στοιχείο που, κατά την Gfk, ίσως αποτελεί ένδειξη για την τάση επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου των Άγγλων στην Ελλάδα φέτος.

Ποιους ελληνικούς προορισμούς, όμως, δείχνουν να προτιμούν οι Βρετανοί το 2017; Η Gfk έχει την απάντηση: Δωδεκάνησα, Επτάνησα και Κρήτη. Με αυτή τη σειρά προτίμησης.

Άνοδο, την ίδια στιγμή, εμφανίζουν οι κρατήσεις των Βρετανών για διακοπές στην Πορτογαλία και στο Μαρόκο. Μετά τους Γερμανούς, η Κύπρος παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης και από τους Βρετανούς, καταγράφοντας σημαντική αύξηση κρατήσεων.

Σε ό,τι αφορά στο δίπολο Τουρκία-Αίγυπτος, οι Βρετανοί εμφανίζονται να συμφωνούν κατά το ήμισυ με τις επιλογές των Γερμανών τουριστών. Έτσι, οι Βρετανοί εμφανίζονται να παίρνουν αποστάσεις και από τις δύο χώρες το 2017, ενώ την ίδια στιγμή οι κρατήσεις Γερμανών στην Αίγυπτο «καλπάζουν».

Παναγιώτης Δ. Υφαντής-euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου