Έντονα προβληματισμένος είναι ο εμπορικός κόσμος της Ρόδου καθώς η κίνηση στην αγορά μετά το πέρας των εορτών είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Ακόμη και οι εκπτώσεις δεν δελεάζουν τους καταναλωτές, οι οποίοι δεν σταματούν ούτε καν να δουν τις βιτρίνες!  Η όλη κατάσταση έχει ενεργοποιήσει τη διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου και πιθανότατα σήμερα Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί έκτακτη γενική συνέλευση του φορέα.
Κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς υπήρξε μία σχετική κίνηση, χωρίς ωστόσο να «αναζωογονηθεί» η αγορά η οποία δεν δούλεψε ικανοποιητικά ούτε κατά την τουριστική περίοδο. Εκτιμάται ότι ο εορταστικός τζίρος ήταν μειωμένος κατά 20% τουλάχιστον σε σύγκριση με το 2015.
Όπως σημειώνουν έμποροι και καταστηματάρχες, οι καταναλωτές έκαναν τις απολύτως αναγκαίες αγορές και κυρίως δώρα για τα παιδιά. Πλέον όμως έχουν εξαντλήσει κάθε οικονομικό περιθώριο, οπότε και οι μεγάλες εκπτώσεις δεν βοηθούν στην ενίσχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος. Άλλωστε μεγάλη μερίδα των εποχικά απασχολούμενων δεν έχει λάβει ακόμη το επίδομα ανεργίας και το δώρο των Χριστουγέννων.
Μιλώντας στη «δ» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, κ. Νίκος Μπόνης περιγράφει την κατάσταση ως πραγματικά πρωτόγνωρη, δηλώνοντας ότι μοιάζει σαν να επικρατεί εμπόλεμο «καθεστώς» με την αγορά να έχει μηδενική ρευστότητα!
Χαρακτηριστικά ο κ. Μπόνης ανέφερε: «Κατά την εορταστική περίοδο κινήθηκε κάπως καλύτερα η αγορά. Σε σύγκριση βέβαια με το 2015, οι τζίροι των καταστημάτων καταγράφουν σημαντικές απώλειες. Εν πάση περιπτώσει τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, τα πράγματα ήταν καλύτερα, σε σύγκριση με αυτό που βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες. Μετά την περίοδο των εορτών, η κίνηση είναι ανύπαρκτη,  κάτι που μας έχει απασχολήσει πολύ έντονα.
Οι καταναλωτές δεν σταματούν ούτε καν να δουν τις βιτρίνες ή να κάνουν έρευνα αγοράς. Είναι πραγματικά η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Δεν έχουμε ξαναζήσει στην αγορά της Ρόδου κάτι παρόμοιο. Μοιάζει σαν να έχει γίνει πόλεμος… Δεν ξέρω πώς αλλιώς να χαρακτηρίσω αυτό που συμβαίνει».
Μετά από μία παρατεταμένη περίοδο ύφεσης, οι ντόπιοι καταστηματάρχες μετρούν πλέον τις δυνάμεις τους. Εκτιμάται ότι αρκετές επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν μέχρι την έναρξη της θερινής σεζόν.  Άλλωστε οι έμποροι κρατούν μικρό καλάθι και δεν ελπίζουν ότι οι αναμενόμενες αυξημένες τουριστικές αφίξεις θα τονώσουν την αγορά. Το επόμενο τετράμηνο αναμένονται αρκετά λουκέτα καθώς οι υποχρεώσεις συσσωρεύονται ενώ οι εισπράξεις δεν καλύπτουν ούτε ένα μικρό μέρος των οφειλών.
«Ο εμπορικός κόσμος έχει εξαντληθεί προ πολλού. Δίνει μία σκληρή μάχη εδώ και πολύ καιρό για να επιβιώσει, αυτή η μάχη όμως μοιάζει να είναι άνιση. Η τουριστική σεζόν  ξεκινά σε τέσσερις μήνες και μέχρι τότε θα συσσωρεύονται οι οφειλές στη ΔΟΥ, σε ασφαλιστικά ταμεία κλπ. Είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις σ’ αυτό το παρατεταμένο περιβάλλον ύφεσης. Άλλωστε και η προηγούμενη σεζόν δεν αναζωογόνησε την τοπική αγορά, παρά την αύξηση των αφίξεων. Συνεπώς δεν είμαστε αισιόδοξοι ότι φέτος με την ακόμη μεγαλύτερη αύξηση-όπως διαφαίνεται- των τουριστικών αφίξεων στη Ρόδο θα κινηθούν τα εμπορικά καταστήματα. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά πράγματα από τον Τουρισμό. Πιστεύω ότι μέσα στο χειμώνα θα δούμε πολλά μαγαζιά να αδειάζουν», δήλωσε ο κ. Μπόνης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ