Ειδήσεις

Τσίπρας στη ΔΕΘ: «Αποστολή εξετελέσθη»

Αθήνα, 11

Με ικανοποίηση αναχώρησε από την Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός, καθώς η κυρίαρχη εκτίμηση που επικρατεί στην κυβέρνηση είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας πέτυχε όσους στόχους είχε θέσει για την διπλή εμφάνισή του στη ΔΕΘ.
Ο απολογισμός στο Μέγαρο Μαξίμου είναι θετικός –κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν παρουσίασε παροχές, επιδόματα και μειώσεις φόρων, όπως συνήθως γίνεται από το βήμα του Βελλίδειου συνεδριακού κέντρου.
Η μόνη «είδηση» που βγήκε σε επίπεδο καθημερινότητας και αφορά στις τσέπες των πολιτών είναι ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε επιστρέψει στην κοινωνία, «σε συνεννόηση με τους δανειστές», όπως διεμήνυσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου, ως κοινωνικό μέρισμα την υπεραπόδοση του πλεονάσματος.

Ο χάρτης
της «επόμενης μέρας»
Σε κάθε περίπτωση, στόχος του πρωθυπουργού δεν ήταν να ανοίξει έναν κατάλογο «παροχών», όπως γινόταν στην εκάστοτε ΔΕΘ πριν η Ελλάδα υπαχθεί σε καθεστώς Μνημονίου. Αντιθέτως, στρατηγική στόχευση του πρωθυπουργού ήταν να πείσει ότι το 2018 είναι το έτος εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο, αλλά και πως η κυβέρνηση που θα βάλει την τελική υπογραφή γι’ αυτό θα είναι η δική του. Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας υπεραμύνθηκε της ανάγκης να «βγει» το πρόγραμμα, δηλαδή να τηρηθεί κατά γράμμα και να επιτευχθούν όλοι οι συμφωνημένοι στόχοι. Δεν ήταν τυχαίο, άλλωστε, που ο πρωθυπουργός παρέπεμψε την όποια φορολογική ανακούφιση για το 2019, παραδεχόμενος ότι για την ώρα και ενόσω η χώρα βρίσκεται εντός Μνημονίου «οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί», όπως παραδέχθηκε.
Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκρυψε ότι βασικός παράγοντας για την επίτευξη των στόχων είναι ο χρόνος: «ο χρόνος είναι μέρος της στρατηγικής μας», τόνισε ο πρωθυπουργός, χωρίς να κρύβει ότι η κυβέρνηση… βιάζεται να ολοκληρώσει την αξιολόγηση και δεν θέλει να επαναληφθεί το φαινόμενο πολύμηνων καθυστερήσεων που είχαμε στις διαπραγματεύσεις για την πρώτη, αλλά για την δεύτερη αξιολόγηση. Με δεδομένη, λοιπόν, την «βιασύνη» του Μεγάρου Μαξίμου να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση, κάθε άλλο παρά τυχαίο ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας στο ΔΝΤ πως δε θα πρέπει να προκαλέσει καθυστερήσεις και να προβάλει εμπόδια, θέτοντας στο τραπέζι αξιώσεις και απαιτήσεις εκτός συμφωνίας.

«Success story», αλλά…
Με αυτά τα δεδομένα και παρά το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας ειρωνεύθηκε την έννοια του «success story» (ιστορία επιτυχίας) που είχε προβάλει η κυβέρνηση Σαμαρά, είναι προφανές ότι το Μέγαρο Μαξίμου «χτίζει» το δικό του σχετικό αφήγημα, παρουσιάζοντας όλα τα στοιχεία που οδηγούν, σε 11 μήνες, τη χώρα εκτός Μνημονίου. Άλλωστε, χθες, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες που δέχεται από την ΝΔ πως έχει «αλλεργία» στις επενδύσεις, διευκρινίζοντας, πάντως, ότι ο ίδιος εννοεί ως επενδύσεις εκείνες που προστατεύουν το περιβάλλον και σέβονται τις σταθερές και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας.
Με αυτά τα στοιχεία, στο Μαξίμου εκτιμάται ότι η κυβέρνηση κατάφερε, σε επίπεδο κορυφής, να «περάσει» το μήνυμα στην κοινωνία ότι έρχονται καλύτερες μέρες και πως οι θυσίες που έχουν γίνει ως τώρα, άξιζαν τον κόπο. Πάντως, με δεδομένο ότι η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει όντως εξαντληθεί, αλλά και πως η βελτίωση στους αριθμούς έχει ακόμη πολύ δρόμο ώσπου να «περάσει» στις τσέπες των πολιτών, το κατά πόσον το «success story» της χώρας θα αποτελέσει και «success story» για την κυβέρνηση και τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ, παραμένει ένα στοίχημα ανοιχτό.

«Γαλάζιος» Ανένδοτος
κατά του πρωθυπουργού
ΝΔ: Κωδικός
«απαξίωση Τσίπρα»
Σε εκστρατεία αποδόμησης του πρωθυπουργού, αλλά και απαξίωσης όσων είπε στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης επιδίδεται από σήμερα η ΝΔ, με ορίζοντα την εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βελλίδειο, το ερχόμενο σαββατοκύριακο.
Στην οδό Πειραιώς γνωρίζουν πως η συγκριτική θεώρηση των εμφανίσεων Τσίπρα και Μητσοτάκη θα δείξει ποιος θα κερδίσει στο «crash test» της Θεσσαλονίκης.
Και αυτή η δοκιμασία είναι διπλή για τους δύο βασικούς «μονομάχους» του πολιτικού σκηνικού: το ένα πεδίο είναι η προετοιμασία του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, το περιεχόμενο των εξαγγελιών του, αλλά και το κατά πόσον θα είναι πειστικό, ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο το πλέγμα των προτάσεων που θα παρουσιάσει υπό τον κωδικό τίτλο «Συμφωνία Αλήθειας». Ωστόσο, η δεύτερη απαραίτητη «προϋπόθεση» προκειμένου να επικρατήσει στην δοκιμασία του Βελλίδειου συνεδριακού Κέντρου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να αποδομηθεί η διήμερη παρουσία του αντιπάλου του στο ίδιο βήμα.

Εβδομάδα πόλωσης
Στο δεύτερο κομμάτι, ο πρόεδρος της ΝΔ έχει δώσει εντολή σε όλα τα «γαλάζια» στελέχη, στους στενούς συνεργάτες του, αλλά και στους τομεάρχες του κόμματός του να προχωρήσουν σε… «ακτινογραφία» όσων είπε ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να τα αποδομήσουν βήμα-βήμα και λέξη-λέξη. Ταυτοχρόνως, η ΝΔ επιχειρεί όχι μόνο να αποδομήσει τα λεχθέντα από τον πρωθυπουργό, αλλά και να τα απαξιώσει. Δεν είναι τυχαίο πως χθες η πρώτη «γαλάζια» αντίδραση δεν ήταν πολιτική, αλλά προσωπική: η ΝΔ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για «θράσος» και απεφάνθη πως «είναι αστείο να φορά το κοστούμι του σοβαρού πρωθυπουργού».
Κατά πληροφορίες, οι «γαλάζιες» παρεμβάσεις θα συνεχιστούν σε αυτό το τέμπο όλη την εβδομάδα, με κορυφαία στελέχη της ΝΔ να μιλούν καθημερινά για τα «ψέματα» της κυβέρνησης, ώστε να προλειάνουν επικοινωνιακά και πολιτικά το έδαφος για να ανέβει στην Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εκεί, από το βήμα της ΔΕΘ, ο πρόεδρος της ΝΔ θα πάρει την σκυτάλη της αποδόμησης Τσίπρα από τα στελέχη του κόμματός του, εξαπολύοντας σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσπαθώντας να στείλει στην κοινωνία το μήνυμα ότι «όσο παραμένει η παρούσα κυβέρνηση στην εξουσία, η χώρα θα είναι βυθισμένη στην κρίση».

Επικεφαλής Κομισιόν
σε Ελλάδα: Η χώρα
θα είναι υπό εποπτεία
για πολλά χρόνια
μετά το Μνημόνιο
«Είναι γεγονός ότι μια χώρα που έχει δανειστεί πολλά χρήματα, όπως η Ελλάδα, θα είναι υπό εποπτεία αρκετά χρόνια μετά το μνημόνιο», τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης.
«Το θέμα είναι ότι υπάρχουν εναλλάκτες λύσεις», όπως είπε.
Το προαπαιτούμενο είναι τόνισε να εφαρμοστούν τα προαπαιτούμενα ώστε να δώσουμε αξιοπιστία στις αγορές. «Εαν δώσουμε αυτή την αξιοπιστία η Ελλάδα θα μπορέσει να δανειστεί με λιγότερο επιτόκιο, άρα θα έχει λιγότερο ανάγκη από δεκανίκια που θα μπορεί να της προσφέρει η Ευρώπη».
«Είναι ένα στοίχημα η Ελλάδα να πετύχει μετά από τρία μνημόνια», ανέφερε.
Η αβεβαιότητα σκοτώνει τις επενδύσεις, τόνισε ο κ. Καρβούνης και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να πάρει μια καθαρή απόφαση. Οι «ήξεις – αφήξεις» είναι πάρα πολύ κακό, σημείωσε, αναφερόμενος στην υπόθεση της Eldorado Gold.
«Θα έλεγα αυτό που είναι σημαντικό, είναι να υπάρχει μια καθαρή απόφαση που θα την εφαρμόσει η κυβέρνηση. Η αβεβαιότητα σκοτώνει τις επενδύσεις. Οι «ήξεις – αφήξεις» είναι πάρα πολύ κακό. Και στο ελληνικό οι «ήξεις – αφήξεις» είναι ένα κακό σήμα.
«Για να είναι το τελευταίο μνημόνιο πρέπει να γίνει σωστά η τρίτη αξιολόγηση», κατέληξε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου