Ειδήσεις

Μεϊμαράκης: Χρειάζεται νέο μοντέλο διακυβέρνησης – Εύκολος δρόμος δεν υπάρχει

Το μοντέλο που θα εφαρμόσει από την 21η Σεπτεμβρίου «που Θεού θέλοντος θα είναι πρωθυπουργός», παρουσίασε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Πώς θα γίνει η επανεκκίνηση της οικονομίας. Οι τρεις εθνικές ομάδες και οι άξονες του προγράμματος. «Πρωθυπουργός του 60ευρου ο Τσίπρας».

«Σχεδιάζω κυβέρνηση όλων των ελλήνων με ικανούς και άξιους», είπε ο Ευ. Μεϊμαράκης από την Θεσσαλονίκη και χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα πρωθυπουργό του τρίτου μνημονίου και του 60ευρου.

Ο επικεφαλής της ΝΔ μιλώντας σε πρώτο πρόσωπο ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση νίκης του κόμματος στις εκλογές θα είναι πρωθυπουργός της επόμενης κυβέρνησης και ζήτησε ευρύτερες συναινέσεις για να βγούμε από τη δύσκολη θέση που βρίσκεται σήμερα η χώρα. Εξαπέλυσε δριμεία κριτική στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι ποτέ δεν έγινε τόσο κακό σε μόλις επτά μήνες.

Στην ομιλία με την οποία ανέπτυξε το πρόγραμμα του κόμματός του μέσα από επτά άξονες έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρξει «Εθνική Ομάδα Διακυβέρνησης» με ανθρώπους που έχουν ειδικές γνώσεις. Οφείλει, όπως είπε να συμμετέχει και ο Αλ. Τσίπρας (ακόμα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέξει να μην μετέχει στην κυβέρνηση) και σίγουρα πρέπει να μετέχουν και στελέχη που διαπραγματεύτηκαν καθώς «υπάρχουν ουρές στο πρόγραμμα που δεν τις γνωρίζουμε».

Στην έναρξη της ομιλίαςτου, τόνισε ότι “εμείς δεν θα μοιράσουμε κάλπικες υποσχέσεις. Εύκολος δρόμος δεν υπάρχει. Τα ψέματα τελείωσαν και μας κόστισαν, ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι οι κίνδυνοι δεν τελείωσαν με τη συμφωνία. «Αλλα πειράματα δεν αντέχουμε. Τώρα είναι η τελευταία ευκαιρία. Είναι χρέος όλων μας να χτίσουμε στέρεες βάσεις και να πάμε τη χώρα μπροστά.», σημείωσε.

Εθεσε δε το δίλημμα των επικείμενων εκλογών, με τα ερωτήματα

– Θέλουμε ειλικρίνεια και καθαρές κουβέντες ή λαϊκισμό;

– Θέλουμε να πάμε μπροστά με κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, ή να έχουμε κυβέρνηση με συνιστώσες και ξανά εκλογές;

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης υπενθύμισε τις δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα από τη ΔΕΘ του 2014 και το περίφημο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, συγκρίνοντάς το με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης.

Η επίθεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα όχι μόνο δεν έκανε τίποτα από αυτά, αλλά μας πήγε και πολύ πίσω.

Στέρεψαν τα ταμειακά διαθέσιμα. Παρά την ανάκαμψη που είχαμε το 2014, η χώρα βυθίστηκε στην ύφεση. Αυξήθηκε η ανεργία, επιστρέψαμε στα ελλείμματα. Έσπρωξαν τη χώρα εις γνώση τους το γκρεμό. Εκλεισαν τις τράπεζες, επέβαλαν με ευθύνη τους τα capital controls.

Η εικόνα των συνταξιούχων μπροστά στα ΑΤΜ θα είναι στο μυαλό μας μέχρι την κάλπη, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Αφού γκρέμισαν ότι καλό είχε γίνει για την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη, τελικά κατέβηκαν από το συννεφάκι τους και έκλεισαν την πιο επώδυνη συμφωνία, τόνισε, αναλύοντας από πού προκύπτει η θέση της ΝΔ ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιβάρυνε τη χώρα με 90 δισ. ευρώ.

Τίποτα δεν έμεινε όρθιο. Αντί να καταργήσουν το μνημόνιο, έφεραν τρίτο. Αντί να δώσουν τη 13η σύνταξη, μείωσαν κι άλλο τις συντάξεις. Φόρτωσαν τη χώρα με νέα χρέη και κατέστρεψαν την εμπιστοσύνη που είχαμε χτίσει. Το συμπέρασμα: Σε επτά μήνες όλα έγιναν χειρότερα. Το Γενάρη η χώρα ήταν καλύτερα.

Το μόνο νέο που έφερε είναι το νέο μνημόνιο, είναι ο πρωθυπουργός του 60ευρου και μας έφερε και μνημόνιο για τα επόμενα τρία χρόνια, υπογράμμισε.

Δεν έχουμε καιρό για χάσιμο

«Δεν αντέχει η χώρα άλλα πειράματα», τόνισε ο Μεϊμαράκης. Δεν είναι μόνο τα πρόσωπα, είναι οι αποφάσεις. Χρειάζονται συναινέσεις, συνεργασία, μετριοπάθεια.

Η χώρα δεν έχει άλλο καιρό για χάσιμο. Χωρίς αξιοπιστία η χώρα δεν πάει πουθενά. Χρειάζεται managers.

Πρώτη δουλειά της ΝΔ, υπογράμμισε, είναι να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη, των εταίρων και των επενδυτών στη χώρα και των πολιτών στις τράπεζες.

Αυτά, τόνισε, γίνονται μόνο με εθνικές προσπάθειες. Με πρόσωπα και κόμματα που πιστεύουν ότι χρειάζεται άλλος δρόμος. Η χώρα χρειάζεται ένα νέο μοντέλο πιο αποτελεσματικής διακυβέρνησης που θα φέρνει σταθερότητα, επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας.

Το πρόγραμμα μιας κυβέρνησης ΝΔ

Ο επικεφαλής της ΝΔ παρουσίασε το μοντέλο που θα εφαρμόσει «από την 21η Σεπτεμβρίου που Θεού θέλοντος θα είμαι πρωθυπουργός.»

Εκανε λόγο για τρεις εθνικές ομάδες που θα δημιουργηθούν μέσα στο Σεπτέμβριο – αρχές Οκτωβρίου:

-Εθνική ομάδα διακυβέρνησης: Για συνεννοήσεις, συνθέσεις, συνεργασίες με όλες τις παρατάξεις και τους φορείς.

-Εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης: Με στελέχη που έχουν ειδική γνώση και εμπειρία. Θέλουμε τη συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων. Κατανοώ ότι ο Τσίπρας θα δυσκολεύεται να είναι δεύτερος σε μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό Μεϊμαράκη αλλά στην ομάδα αυτή θα πρέπει να συμμετέχει. Καλούμε επίσης και τα στελέχη που συμμετείχαν μέχρι τώρα στη διαπραγμάτευση και ξέρουν τις τρύπες του προγράμματος.

-ομάδα εθνικού σχεδιασμού: Με εταίρους, τεχνοκράτες, κοινωνικούς φορείς που θα παρουσιάσουν μέχρι την άνοιξη ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με μετρήσιμους στόχους και χρονοδιαγράμματα, για όλες τις περιφέρειες της χώρας. Θα είναι ένα νέο σύμφωνο κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης.

Οι επτά άξονες της διακυβέρνησης ΝΔ

1. Μέτρα που περιλαμβάνει η συμφωνία για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της ρευστότητας. Από την επομένη των εκλογών τα στελέχη πιάνουν δουλειά για να φέρουμε επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας.

2. Οριστική λύση για βιωσιμότητα χρέους. Ο κ. Μεϊμαράκης έκανε λόγο για βελτιώσεις στο πρόγραμμα με μείωση φόρων και στήριξη των αδυνάτων. Θα προχωρήσουμε σε στοχευμένες δράσεις για μείωση δαπανών. Καταθέτουμε ήδη πρόταση για μείωση λειτουργικών δαπανών κατά 150 εκατ. ώστε να αρθεί το ΦΠΑ23 % στην ιδιωτική εκπαίδευση. Θεσπίζουμε άμεσα δημοσιονομικό συμβούλιο για να συγκρατεί τις δαπάνες.

3. Αξιοποίηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας:

– Παιδεία: Αμεση προτεραιότητα η ποιοτική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος. Θεσμοθέτηση συντονιστή για θέματα καινοτομίας και νεανικής επιχειρηματικότητας.

– Τουρισμός: Δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση στην ποιοτική αναβάθμιση.

– Πρωτογενής παραγωγή: Άμεσος στόχος η ενίσχυση της προστιθέμενης αξίας με τη μεταποίηση και την προώθηση στις διεθνείς αγορές.

– Ναυτιλία: Συστήνουμε δραστήριο ναυτιλιακό κέντρο στη χώρα μας. Μαζί με τον κόσμο της ναυτιλίας θα αναζητήσουμε νέες επενδύσεις και θέσεις εργασίας.

– Ενέργεια: Εχουμε φιλόδοξο στρατηγικό σχέδιο για ένταξη της χώρας στον περιφερειακό ενεργειακό χάρτη. Θεσπίζουμε προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων της χώρας.

4. Αναμόρφωση του κράτους. Θέλουμε αποτελεσματικότερο κράτος με μικρότερους φόρους. Το κράτος να λειτουργεί φιλικά προς τον πολίτη και υποστηρικτικά προς την ανάπτυξη.

– Προώθηση ηλεκτρονικής διοίκησης και ενίσχυσης της διαφάνειας. Πρόθεσή μας να δημιουργήσουμε ΚΕΠ σε όλα τα υπουργεία και ενιαίο αριθμό μητρώου για όλες τις συναλλαγές του πολίτη με το δημόσιο.
– Αλλαγές για ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης.

– Νέος δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας.

5. Ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Από την πρώτη μέρα τα στελέχη μας ρίχνονται στη δουλειά για επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας, υπογράμμισε ο επικεφαλής της ΝΔ. Εκανε λόγο για:

– Αμεση ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ.

– Προγράμματα επιχορήγησης επιχειρήσεων με στόχο νέες θέσεις εργασίας και διατήρησης εργαζομένων.

– Στήριξη της επιχειρηματικότητας των νέων.

– Είμαστε έτοιμοι και προχωρούμε στην άμεση εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Δώσαμε 500 εκατ. στις ομάδες που το είχαν ανάγκη από το πλεόνασμα που είχαμε παράξει, και αυτοί κοκορεύονται που έδωσαν 200 εκατ. από το έλλειμμα που μας έφεραν, υπογράμμισε.

– Στην υγεία, ρίχνουμε το βάρος στην πρωτοβάθμια υγεία και την πρόληψη. Η στήριξή μας στο ΕΣΥ και τις δημόσιες δομές είναι δεδομένη. Πρέπει επίσης να τελειώνουμε με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ιδιωτικό τομέα. Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της οικονομίας θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε τα κενά θέσεων εργασίας στα νοσοκομεία.

6. Εξωτερική πολιτική και άμυνα. Οι θέσεις μου για τις ένοπλες δυνάμεις είναι γνωστές, τόνισε ο Μεϊμαράκης. Κατανοώ πλήρως τις πολλές δυσκολίες και δεσμεύομαι να εξαντλήσω κάθε προσπάθεια για να καλύψω τα επιχειρησιακά και προσωπικά προβλήματα του στρατιωτικού προσωπικού. Θα εφαρμόσουμε τις αποφάσεις του ΣτΕ για να καλύψουμε σταδιακά τους στρατιωτικούς.

Η ασφάλεια και η εδαφική ακεραιότητα είναι αδιαπραγμάτευτα για τη Νέα Δημοκρατία, υπογράμμισε. Αταλάντευτη θέση μας η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο. Τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας και τα ξέρουμε και τα προστατεύουμε.

– Κυπριακό: Επιμένουμε στην εφαρμογή της απόφασης του ΟΗΕ.

– Απόδημοι Ελληνες: Θα δώσουμε δικαίωμα ψήφου στις βουλευτικές εκλογές στους απόδημους.

– Ασφάλεια και μετανάστευση: Είναι χρέος κάθε ευνομούμενης πολιτείας, τόνισε, επιρρίπτοντας ευθύνες στην Τουρκία για τις προσφυγικές ροές. Είναι αναγκαία η διεθνής λύση, τόνισε. Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. οφείλουν να συμμετέχουν ισότιμα αλλά πρέπει και εμείς να κάνουμε τις απαραίτητες κινήσεις για να λάβουμε τα κονδύλια. Παράλληλα, θα είμαστε αμείλικτοι απέναντι στους δουλέμπορους, να μην εκπέμπουμε εικόνα ότι είμαστε ξέφραγο αμπέλι.

7. Θεσμική εμβάθυνση και συνταγματική αναθεώρηση. Υπάρχει ανάγκη για αλλαγές που θα συμβάλλουν στην πολιτική σταθερότητα. Να μην έχουμε κάθε έξι μήνες εκλογές, σημείωσε ο αρχηγός της ΝΔ κάνοντας λόγο για διάταξη που θα διασφαλίζει και τη δεδηλωμένη αλλά και μια μίνιμουμ τριετή θητεία. Πρέπει να βρίσκουμε λύσεις μέσα από την υπάρχουσα βουλή.

Παράλληλα, έκανε λόγο για αναθεώρηση του άρθρου 16 για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίου. Στόχος μας να εισάγουμε και όχι να εξάγουμε φοιτητές, σημείωσε.

Τέλος, έκανε λόγο και για αναθεώρηση του άρθρου 86 για την ποινική ευθύνη των υπουργών, αλλά και για θεσμική θωράκιση της Βουλής και της σχέσης με την κυβέρνηση.

Κλείνοντας την ομιλία του, υπογράμμισε εκ νέου τα διλήμματα εν όψει των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου. Με κυβέρνηση κορμό της Νέας Δημοκρατίας και με εμένα πρωθυπουργό θα βρούμε τις λύσεις, τόνισε.

«Ούτε τάζω, ούτε υπόσχομαι. Είναι όμως η τελευταία ευκαιρία. Δώστε μου την εντολή. Ολοι μπορούμε να πάμε την Ελλάδα μπροστά, υπογράμμισε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου