Ειδήσεις

T. Mοροπούλου: «Επιβάλλεται η κατάθεση ενός σχεδίου αειφόρου διαχείρισης και διατήρησης της Μεσαιωνικής Πόλης, με δεσμεύσεις»

Παρέμβαση με στόχο την προστασία της Μεσαιωνικής Πόλης, η οποία πρέπει να διασφαλιστεί με ορίζοντα 50 ετών, είχε κάνει τον περασμένο Απρίλιο η κα Τόνια Μοροπούλου, στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Περιφερειακού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ που έγινε στην Ρόδο, για να μείνει η Ρόδος στη λίστα της Ουνέσκο.
Όπως δήλωσε χτες στην «δημοκρατική» η κυρία Μοροπούλου:
«Θα ήθελα να ξεκινήσω με το εξής: κλείνουμε φέτος το φθινόπωρο, 30 χρόνια από το 1988 που αναγορεύτηκε η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την ΟΥΝΕΣΚΟ. Η διαδικασία προς αναγόρευση ξεκίνησε από το 1982 όταν υπέβαλα στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών το αίτημα, στο όραμα να αναδειχθεί η Μ. Πόλη της Ρόδου ως ένα κέντρο ανάπτυξης και πολιτισμού, δίπλα σε ένα άλλο πρόγραμμα –πάλι της ΟΥΝΕΣΚΟ- το νησί ειρήνης και φιλίας, την Χάλκη συνδέοντας δύο διαφορετικές κλίμακες ανάπτυξης με την ίδια λογική: του σεβασμού του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ανάδειξής τους, ως πόλου ανάπτυξης, προασπίζοντας ταυτόχρονα τον διεθνή χαρακτήρα και της Μ. Πόλης της Ρόδου, και των νησιών μας, της Ελλάδας και του Αιγαίου. Ήταν μια μακρόχρονη διαδικασία έξι ετών που ακολούθησε με την υποβολή όλων των ιστορικών και τεχνικών στοιχείων που απαιτούσε και από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και από το Γραφείο της Μ. Πόλης της Ρόδου, που φτιάχτηκε τότε με βάση την Προγραμματική Σύμβαση ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού και τον Δήμο Ρόδου. Ήταν μια ιστορική σύμβαση που συνέβαλε στην διατήρηση και ανάδειξη της Μ. Πόλης και ήταν συνέχεια των πρωτοβουλιών του Υπουργείου Νέας Γενιάς. Ήταν λοιπόν μια διαδικασία που κράτησε πολύ γιατί έπρεπε να συνδεθεί με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και σχεδιασμούς τόσο προστασίας, όσο και ανάπτυξης και ανάδειξης.
Έτσι και σήμερα, 30 χρόνια μετά και με βάση και τις διεθνείς εξελίξεις η επέτειος αυτή δεν μπορεί να έχει μόνο πανηγυρικό χαρακτήρα. Οφείλει να έχει ένα χαρακτήρα μιας αποφασιστικής διευθέτησης της διατήρησης για την Μ. Πόλη στο πλαίσιο της ΟΥΝΕΣΚΟ του μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Και κάτι τέτοιο απαιτεί με βάση τις προδιαγραφές της ΟΥΝΕΣΚΟ την κατάθεση ενός σχεδίου αειφόρου διαχείρισης και διατήρησης της Μ. Πόλης με δεσμεύσεις από την ελληνική πλευρά για το πώς θα γίνει αυτό. Είναι ωστόσο φανερό, ότι η πρώτη υποχρέωση και της πόλης αλλά και της χώρας είναι αυτή –πριν από τον επετειακό πανηγυρισμό».

Τι περιλαμβάνει
η πρόταση αναλυτικά
«Η πρόταση την οποία είχα παρουσιάσει στο Αναπτυξιακό Συνέδριο τον Απρίλιο, ήταν μια πρόταση στην οποία καταλήξαμε από κοινού μετά από αρκετά επίπονη δουλειά, η επιτροπή στην οποία είχε εμπιστευθεί η υπουργός Πολιτισμού το αντικείμενο αυτό και αποτελείτο από τον δήμαρχο Ρόδου, την Έφορο Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, εμένα ως εκπρόσωπο του Πολυτεχνείου αλλά και με την ιδιότητά μου της ιστορικής συμβολής στο αντικείμενο αυτό, την γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ και τον διευθυντή του γραφείου της Υπουργού Πολιτισμού ο οποίος και συντόνιζε τις εργασίες της Επιτροπής. Καταλήξαμε λοιπόν, σε έναν βασικό σχεδιασμό και όλα αυτά τα οποία πρότεινε, έλεγαν ότι στην βάση της επανάχρησης του μεγάλου δυναμικού των ιστορικών κτηρίων της Μ. Πόλης, μπορούμε να βρούμε και να μεγεθύνουμε την επιστροφή κεφαλαίων που θα επιτρέψουν την προστασία της Μ. Πόλης σε μεγάλη κλίμακα. Όλα αυτά λοιπόν, πρέπει σήμερα, να τα επεξεργαστούμε αφενός για να δημιουργηθεί η βάση της υλοποίησης του σχεδίου και αφετέρου να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις και να κινηθούν οι μηχανισμοί για την Προγραμματική Σύμβαση που θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο για την υλοποίηση του προγράμματος. Επομένως, βρισκόμαστε σε ένα σημείο αιχμής. Σε ένα σημείο όπου οφείλουν όλοι να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους. Το ΥΠΠΟ σε κεντρικό επίπεδο να ενεργοποιήσει αυτά που το ίδιο αντελήφθη, υποστήριξε και δρομολόγησε, ο Δήμος Ρόδου να στηρίξει και να προετοιμαστεί για την διαδικασία αυτή, το Πολυτεχνείο τόσο σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων όσο και με τον δήμο Ρόδου και το γραφείο Μεσαιωνικής Πόλης να μπορέσει να επεξεργαστεί περαιτέρω όλη την τεχνική βάση υλοποίησης –γιατί υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να διασφαλιστούν και δεν έχουμε τα έξι χρόνια που είχαμε το 1982 για να προετοιμάσουμε τον φάκελο- και βεβαίως, όλες οι δυνάμεις να ξεκινήσουν αυτό που απαιτείται να γίνει και είναι το επόμενο βήμα μετά από αυτά που πρέπει να αναληφθούν πολιτικά από την κυβέρνηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μετά την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης, την δημοσιοποίηση της πρότασης όχι μόνον στην ΟΥΝΕΣΚΟ αλλά και στην διεθνή κοινότητα διότι στηρίζεται η πρόταση αυτή, στην προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων, επενδυτών, οι οποίοι επενδύοντας στην τουριστική, εμπορική ή άλλη επανάχρηση των ιστορικών κτηρίων της Μ. Πόλης θα δώσουν την δυνατότητα στην αναπτυξιακή εταιρεία του Δήμου Ρόδου με εμπράγματη ασφάλεια αυτές τις συμβάσεις μακροχρόνιας μίσθωσης να πραγματοποιήσουν χαμηλότοκους δανεισμούς από διεθνείς οργανισμούς που διατίθενται προς τούτο ώστε να χρηματοδοτήσουν την μεγάλης κλίμακας επένδυσης προστασίας από το ΥΠΠΟ μια προστασία που συνεχώς πραγματοποιείται αλλά που πλέον πρέπει να την δούμε μακροπρόθεσμα. Αυτή η πρόσκληση στην Διεθνή Κοινότητα, απαιτεί να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προϋποθέσεις.
Συνεπώς, οι καιροί ού μενετοί, ας αναλάβουμε όλοι τις υποχρεώσεις μας και θεωρώ ότι το πρώτο βήμα γι αυτό είναι η ενημέρωση της ροδιακής αλλά και δωδεκανησιακής κοινωνίας, γιατί αυτή την ιστορία, αυτή την Πόλη και αυτές τις αξίες δεν μπορούμε να τα αφήσουμε να παραμένουν ως διακύβευμα. Πρέπει να τα διασφαλίσουμε».
Σε ερώτηση εάν και πόσο είναι αισιόδοξη για την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης η κα Μοροπούλου δήλωσε:
«Η έννοια της αισιοδοξίας για μένα συνδέεται με την δυναμική μιας παρέμβασης. Είναι γεγονός ότι τα τελευταία τρία χρόνια και με τις δηλώσεις Ξυδάκη στην Ρόδο το 2015 στο πλαίσιο μιας συνάντησης για την πολιτιστική κληρονομιά που είχα οργανώσει και είχε δηλώσει ότι θα προχωρήσει η Προγραμματική με σύγχρονο περιεχόμενο και με την πράξη της ΥΠΠΟ που ήρθε πέρσι τον Αύγουστο στην Ρόδο και στην συνέχεια συγκρότησε αυτή την Επιτροπή και με το έργο της Επιτροπής, έχουν γίνει κάποια βήματα. Αυτά όμως δεν αρκούν. Πρέπει η κυβέρνηση να πάρει τις πολιτικές της αποφάσεις πλέον να προχωρήσει την Προγραμματική, πρέπει ο Δήμος Ρόδου να υποστηρίξει με όλες του τις δυνάμεις τις δράσεις που χρειάζεται αυτή η Προγραμματική, πρέπει τα πολιτικά κόμματα να συνεργαστούν –δεν είναι πεδίο μικροκομματικών διαγκωνισμών μπροστά σε ένα έτος προεκλογικό- πρέπει όλοι να αρθούν στο επίπεδο των ευθυνών τους. Και βεβαίως πρέπει και το Πολυτεχνείο να συντονίσουμε τις δυνάμεις μας και σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων και την Διεύθυνση Μ. Πόλης της Ρόδου να εκπονήσουμε τα απαραίτητα τεχνικά σχέδια για να μπορεί αυτό το όραμα να γίνει πράξη».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου