Ο Κωνσταντίνος Τσαταλός θα συμπληρώσει τον προσεχή Οκτώβριο, τρία χρόνια ως προπονητής αλμάτων στον ΑΓΕΣ Κάμειρος 2009 και είναι αυτός που έχει το μεγαλύτερο «μερίδιο» στις επιτυχίες των αθλητών του συλλόγου τα τελευταία χρόνια σε πανελλήνιο επίπεδο.

Όντας ο ίδιος παλιός αθλητής του άλματος επί κοντώ, διαθέτοντας μάλιστα μία από τις κορυφαίες επιδόσεις όλων των εποχών στη χώρα μας, καθώς έχει ξεπεράσει τα 5,50 μέτρα, είναι ο πλέον κατάλληλος να μας μιλήσει για τη δουλειά που γίνεται στον ΑΓΕΣ Κάμειρος, για το επίπεδο των αθλητών και γενικότερα του στίβου στο νησί μας.

Ο κ. Τσαταλός ήρθε στη Ρόδο τον Οκτώβριο του 2014, έδωσε τα χέρια με τον πρόεδρο του ΑΓΕΣ Κάμειρος κ. Σπύρο Ράμμο και έπιασε άμεσα δουλειά, μυώντας αρκετούς αθλητές στο αγώνισμα του επί κοντώ, στο οποίο και ειδικεύεται. Από τότε ο σύλλογος διαθέτει μια πλειάδα αθλητών στο συγκεκριμένο αγώνισμα, έχοντας επενδύσει και στη μετεγγραφή της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Νικόλ Κυριακοπούλου.

Πρόσφατη επιτυχία για τα άλματα του ΑΓΕΣ Κάμειρος, ήταν η δεύτερη θέση που κατέκτησε ο Αλέξανδρος Παθιάκης στη διεθνή συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου, στη Σπάρτη. Ο Κωνσταντίνος Τσαταλός μας είπε για τον νεαρό αθλητή του:

«Ουσιαστικά ο Αλέξανδρος κάνει επί κοντώ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Ήρθε στον σύλλογο, δοκίμασε το κοντάρι, είδε ότι του άρεσε και αποφάσισε να ξεκινήσει. Πήρε μέρος πέρυσι στο πρώτο του Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, όπου και κατέλαβε την όγδοη θέση, ενώ καλή παρουσία είχε και φέτος, παρά το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να έχει μια ολοκληρωμένη χρονιά, λόγω ενός τραυματισμού που τον ταλαιπώρησε στην αρχή του έτους και πήρε μέρος μόνο σε δύο αγώνες. Ο Αλέξανδρος έχει μεγάλη εξέλιξη και αν συνεχίσει με αρκετή δουλειά, υπομονή και επιμονή έχει προοπτική να διακριθεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον».

Αθλητής του Κωνσταντίνου Τσαταλού είναι και το ανερχόμενο «αστέρι» του άλματος επί κοντώ, ο Δημήτρης Καραγιάννης του ΑΓΕΣ Κάμειρος: «Ο Δημήτρης είναι αθλητής μου και αναδείχθηκε από εμένα, όταν ήρθα στο νησί. Ήρθε στον σύλλογο και ξεκινήσαμε μαζί, έχει τρομερή εξέλιξη και τώρα προπονείται με τον τεχνικό του Κώστα Φιλιππίδη, τον Δημήτρη Κυτέα».

Ο ΑΓΕΣ Κάμειρος βρίσκεται σε ανοδική πορεία, σε όλα τα επίπεδα, τα τελευταία χρόνια και ο Κωνσταντίνος Τσαταλός είναι ο ιδανικός για να περιγράψει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύει στον σύλλογο:

«Στον ΑΓΕΣ Κάμειρος γίνεται συλλογική δουλειά και υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία, τόσο με τη διοίκηση του σωματείου, όσο και με τους συναδέλφους προπονητές και αυτός είναι ο λόγος που υπάρχουν επιτυχίες τα τελευταία χρόνια. Ο Κάμειρος επένδυσε στο επί κοντώ, έκανε άνοιγμα φέρνοντας και την Κυριακοπούλου και προσπαθεί να ανεβάσει το άθλημα στο νησί.

Η φιλοσοφία του συλλόγου είναι να βγάλει αθλητές από τα σπλάχνα του και θεωρώ ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε φέρει αρκετά παιδιά κοντά στον αθλητισμό και έχουμε καταφέρει να έχουμε επιτυχίες, που ανέβασαν το σωματείο ψηλά στην αξιολόγηση που κάνει η ομοσπονδία. Η δουλειά που γίνεται στον ΑΓΕΣ Κάμειρος είναι επαγγελματική και εξελίσσεται πάντα βάσει συγκεκριμένου προγράμματος που έχουν καταρτίσει οι προπονητές».

Πριν έρθει στη Ρόδο, ο Κωνσταντίνος Τσαταλός ήταν προπονητής σε έναν σπουδαίο σύλλογο, στον ιστορικό Πανελλήνιο και η άποψη του για τις διαφορές που διαπίστωσε μεταξύ των δύο συλλόγων είναι σημαντική:

«Τα πράγματα στον Πανελλήνιο ήταν δύσκολα τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κατάστασης. Το θετικό για τον σύλλογο είναι ότι διαθέτει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις και έτσι μπορεί να γίνει μια καλή δουλειά με τους αθλητές. Το ίδιο συμβαίνει βέβαια και εδώ και η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα να λειτουργούν τα πράγματα τόσο καλά στον ΑΓΕΣ Κάμειρος. Δεν είναι τυχαίες οι επιτυχίες που έρχονται, καθώς το επίπεδο του συλλόγου είναι εξαιρετικό, ενώ υπάρχουν και οι συνθήκες να κάνει κάποιος επί κοντώ. Υπάρχει στρώμα, όργανα και κοντάρια, ένα υπέροχο στάδιο, που βρίσκεται σε πάρκο της Ρόδου, στην περιοχή Άγιος Σουλάς, ενώ υπάρχει και μια κλειστή αίθουσα για τις προπονήσεις το χειμώνα».

Φυσικά τα προβλήματα δεν λείπουν από κανένα άθλημα στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια και το επί κοντώ, αλλά και ο στίβος γενικότερα δεν θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση:

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα για εμάς είναι η μετακίνηση των αθλητών που μένουν στη Ρόδο, σε καθημερινή βάση στον Άγιο Σουλά για προπόνηση. Περιμένουμε προσεχώς να τοποθετηθεί στρώμα για επί κοντώ στο ΕΑΚ «Καλλιπάτειρα», έτσι ώστε να μπορέσουμε να δουλέψουμε και στην πόλη της Ρόδου με τα παιδιά. Επίσης, ένα άλλο μειονέκτημα μας είναι η έλλειψη αγώνων. Επειδή είμαστε σε νησί, οι αθλητές μας δεν έχουν πολλούς αγώνες, δεν μπορούν να μετακινούνται συνεχώς σε άλλες πόλεις και αγωνίζονται μόνο στους τοπικούς αγώνες».

Το άλμα επί κοντώ αναπτύσσεται στο νησί μας, όμως για να στηριχθούν οι αθλητές χρειάζεται κάτι παραπάνω από τη δική τους θέληση και ικανότητα:

«Σίγουρα το οικονομικό είναι ένα πρόβλημα, καθώς το επί κοντώ μπορεί να είναι ένα εύκολο άθλημα, παρά το γεγονός ότι δείχνει το αντίθετο, όμως είναι και κοστοβόρο, αφού ο αθλητής χρειάζεται εξοπλισμό, κοντάρια κτλ. Όλα αυτά γίνονται με έξοδα είτε του ίδιου του αθλητή, είτε του συλλόγου, καθώς δεν υπάρχει στήριξη από άλλες πηγές, όπως θα μπορούσε να είναι ένας χορηγός ή μια αθλητή εταιρεία που θα ήθελε να διαφημιστεί. Το αγώνισμα του επί κοντώ και γενικά ο στίβος, χρειάζονται στήριξη για να αναπτυχθούν».

Ζώντας τρία χρόνια στη Ρόδο, ο Κωνσταντίνος Τσαταλός έχει διαμορφώσει μια άποψη για το στιβικό επίπεδο του νησιού μας:

«Υπάρχουν πολλά ταλέντα, τα οποία πρέπει φυσικά να δουλευτούν. Μιλώντας για τον ΑΓΕΣ Κάμειρος, τα μετάλλια που έχει ο σύλλογος τα τελευταία χρόνια σε πανελλήνιο επίπεδο τα λένε όλα».

Κλείνοντας, ο κ. Τσαταλός δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους όσους συνεργάζεται στη Ρόδο και τον ΑΓΕΣ Κάμειρος:

«Θέλω να ευχαριστήσω τον σύλλογο και ειδικότερα τον πρόεδρο κ. Σπύρο Ράμμο, όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και φυσικά τους συναδέλφους προπονητές, γιατί με «αγκάλιασαν» από την πρώτη στιγμή που ήρθα στη Ρόδο και με έκαναν να νιώθω μέλος της οικογένειας του ΑΓΕΣ Κάμειρος».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ