Ειδήσεις

Η ανάλυση της πρότασης των δανειστών – Τι ζητούν – Τι θέλει η κυβέρνηση και τι αρνείται

Επιγραμματικά και ενόσω οι διαπραγματεύσεις μεταξύ δανειστών και Κυβέρνησης βρίσκονται ακόμη σε κενό αέρος για το κλείσιμο της Β’ αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν (20 Φεβρουαρίου) σας παρουσιάσουμε σε γενικές γραμμές το περίγραμμα των απαιτήσεων των δανειστών που ισούνται με λήψη 3,5 δισ. ευρώ μέτρων (τα μισά τώρα με νομοθέτηση και τα υπόλοιπα μετά το 2018) αλλά και των υποχωρήσεων και απαιτήσεων που επιθυμεί από την πλευρά της η Κυβέρνηση για να πει το “ναι” σε ενδεχόμενη συμφωνία.

Συγκεκριμένα, οι δανειστές ζητούν:

*Μείωση του αφορολογήτου για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες στα 6.000 ευρώ ετησίως αντί 8600-9550 ευρώ σήμερα. Αυτό μάλιστα να ισχύσει από το 2018 και να νομοθετηθεί άμεσα.

*Να περιοριστούν οι μισθολογικές δαπάνες του Κρατικού Προυπολογισμού (ενιαίο μισθολόγιο δημοσίου,και ειδικά μισθολόγια ) , οι δαπάνες για τον ΕΟΠΥΥ και να αυξηθεί ο ΦΠΑ από το 13% στο 14% σε αρκετά είδη και προιόντα  ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό των 600-700 εκ.ευρώ για το  2018 έτσι ώστε  η χώρα μας να είναι βέβαιο ότι θα πιάσει το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%.

*Στα εργασιακά ζητούνται οι ομαδικές απολύσεις να αυξηθούν από ποσοστό 5% στο 10%το μήνα  για εταιρείες με προσωπικό άνω των 250 εργαζομένων και να καταργηθεί το διοικητικό δικαίωμα του Υπουργού Εργασίας να εγκρίνει η να απορρίπτει αιτήματα επιχειρήσεων για ομαδικές απολύσεις. Να επανέλθει το λοκ-άουτ (εργοδοτικό κλείσιμο των επιχειρήσεων) σε περίπτωση απεργίας. Οι απεργίες να αποφασίζονται από γενικές συνελεύσεις και από το 50% συν 1 των εργαζομένων.Περιορισμός των προνομίων των συνδικαλιστών (άδειες κλπ)

*Σταδιακή κατάργηση της “προσωπικής διαφοράς” περίπου 1.3 εκ.συνταξιούχων. Πρόκειται για χρήματα που λαμβάνουν επιπλέον οι παραπάνω συνταξιούχοι καθώς ο επανυπολογισμός ασφαλιστικών εισφορών και παροχών για κάθε συνταξιούχο έβγαλε ότι δικαιούνται λιγότερα.Συγκεκριμένα ελάχιστοι συνταξιούχοι δικαιούνται επιπλέον ποσό σύνταξης με βάση τις ασφαλιστικές εισαφορές που κατέβαλαν, ενώ οι υπόλοιποι από το  1,3 των συνταξιούχων που λαμβάνουν άνω των 1000 ευρώ μηνιαίως δεν δικαιούνται το ποσό σύνταξης  που λαμβάνουν σήμερα. Αυτό το επιπλέον αδικαιολόγητα καταβληθέν ποσό μηνιαίως είναι η λεγόμενη  “προσωπική διαφορά” και κυμαίνεται στο 10%-30%.της καταβαλλόμενης σύνταξης. Αυτό το ποσοστό ζητούν οι δανειστές να κοπεί καθώς καλύπτεται σε σημαντικό βαθμό,από την έκτακτη κρατική ενίσχυση η οποία,όπως αναφέρει το ΔΝΤ,φτάνει στη χώρα το 10% του ΑΕΠ ετησίως αντί του 2,5% στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης

Τι θέλει η κυβέρνηση:

* Αρνείται μείωση του αφορολόγητου στα 6.000 ευρώ ετησίως γιατί αυτό δίνει τη χαριστική βολή σε χαμηλόμισθους εργαζόμενους και συνταξιούχους καθώς θα κληθούν να πληρώνουν φόρο εισοδήματος και εργαζόμενοι ή συνταξιούχοι με αποδοχές 550 ευρώ και πάνω το μήνα.

*Δεν θέλει να περικοπεί η προσωπική διαφορά για το 1,3 εκ συνταξιούχων.

*Θέλει τα πρωτογενή πλεονάσματα του Προϋπολογισμού να είναι για τα ερχόμενα χρόνια μέχρι 3,5% του ΑΕΠ αλλά το 1% του ΑΕΠ από αυτά  να πάει σε  φοροελαφρύνσεις για  μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

*Θέλει να γίνουν σαφέστερα και να ισχύσουν άμεσα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους.

*Να μπει η Ελλάδα το Μάρτιο στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ. Πρακτικά αυτό σημαίνει αγορά ελληνικών ομολόγων από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα  και φτηνότερος δανεισμός για τις τράπεζες μιας και θα γίνονται δεκτά ως ενέχυρο τα τραπεζικά ομόλογα. Φτηνότερος δανεισμός για τις τράπεζες σημαίνει και φτηνότερος δανεισμός στη συνέχεια σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

*Και το βασικότερο δεν θέλει επ ουδενί νομοθέτηση μέτρων τώρα τα οποία θα ισχύσουν μόνον εφόσον και σε ανάλογο ποσοστό η χώρα μας δεν συμπληρώνει τα ερχόμενα χρόνια πρωτογενές πλεόνασμα στον Κρατικό Προυπολογισμό της τάξης 3,5% του ΑΕΠ. Η νομοθέτηση στην ουσία αποτελεί   πρωθύστερη πράξη που αντίκειται στο Ευρωπαικό και Ελληνικό δίκαιο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου