Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου
Για όλους και για όλα μιλάει σήμερα στην «δ» ο νεοεκλεγείς συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Νότιας Δωδεκανήσου κ. Αντώνης Αποστολίδης. Μεταξύ άλλων, ξεκαθαρίζει την θέση του κόμματος για το ενδεχόμενο δημιουργίας hotspot στην Ρόδο, τον στόχο να επανέλθουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά, ενώ σχολιάζει τις πολιτικές εξελίξεις με τις δημοσκοπήσεις και τα δύο χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Παράλληλα, μιλάει για τις προτεραιότητές της Ν.Ε. του κόμματος στην περιοχή μας, ενώ εμφανίζεται αισιόδοξος για την πορεία της αξιολόγησης.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Αποστολίδη, εκλεγήκατε πρόσφατα στην Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Νότιας Δωδεκανήσου. Θα ήθελα να μας μιλήσετε για τις προτεραιότητές σας.
Στο πρόσφατο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από μια μακρά εσωκομματική διαδικασία διαλόγου και σύνθεσης απόψεων, εγκρίθηκε ομόφωνα η πολιτική απόφαση και οι νέες πολιτικές θέσεις του κόμματος, τα οποία και αποτελούν για μας το νέο πολιτικό αφήγημα. Σε αυτό, ενσωματώθηκε η κυβερνητική εμπειρία σχεδόν δύο χρόνων, και επανακαθορίστηκε ο ρόλος της Αριστεράς στον 21ο αιώνα, με γνώμονα τη δύσκολη ελληνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια πολιτική συγκυρία, ως ο πυλώνας συσπείρωσης των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων ενάντια στο φασισμό και το νεοφιλευθερισμό. Σήμερα, δίνουμε τον αγώνα του πολιτικού και κοινωνικού αυτονόητου και εφικτού για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης, και διεκδικούμε τον τερματισμό της λιτότητας προς όφελος των λαών. Στόχος είναι η καθημερινή ανάταση της κοινωνίας και η οριστική έξοδος από την κρίση, ανοικοδομώντας τη σε  νέες, αξιοπρεπείς, αξιοκρατικές και δημοκρατικές βάσεις. Τα νέα πολιτικά όργανα που εξελέγησαν πρόσφατα, και στα οποία τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ με τίμησαν επιλέγοντάς με ως Συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής Νότιας Δωδεκανήσου, έχουν ως άμεσο στόχο την προσαρμογή και υλοποίηση αυτών των πολιτικών σε ολόκληρη την επικράτεια. Στα Δωδεκάνησα, προτεραιότητα για μας είναι ο σχεδιασμός μαζί με την τοπική κοινωνία ουσιαστικών νησιωτικών πολιτικών και η υλοποίησή τους από την κυβέρνησή μας, με κύριο όχημα το Υφυπουργείο Νησιωτικής Πολιτικής. Αυτό δημιουργήθηκε σε αναγνώριση της νησιωτικής ιδιαιτερότητας. Η επιλογή του βουλευτή μας κ. Νεκτάριου Σαντορινιού στη θέση του αρμόδιου υφυπουργού, μας γεμίζει με αίσθημα ευθύνης, και είμαστε αισιόδοξοι πως θα ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις. Ταυτόχρονα, εξίσου σημαντική προτεραιότητα για εμάς είναι η συμβολή μας στη βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας, μέσω πρωτοβουλιών που θα αναλάβουμε και με εξωστρεφείς δράσεις που θα αναπτύξουμε μέσα στην τοπική κοινωνία, ώστε να λυθούν καθημερινά προβλήματα τα οποία μας ταλαιπωρούν όλους, και οι τοπικές αρχές αδυνατούν ή αδιαφορούν να αντιμετωπίσουν.
• Συμπληρώθηκαν δύο χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Είστε ικανοποιημένοι από τις πολιτικές που εφαρμόζονται στα Δωδεκάνησα;
Ικανοποιημένος θα μπορούσε να δηλώσει κανείς μόνο εφόσον ολοκληρωθεί η προσπάθειά του και τα θετικά αποτελέσματα αυτής είναι πλέον ορατά σε όλους. Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ Δωδεκανήσου (κόμμα και κυβέρνηση) εργάζεται μεθοδικά και παράγει στοχευμένες πολιτικές παρεμβάσεις, οι οποίες στόχο έχουν να αμβλύνουν αρχικά και στη συνέχεια να εξαλείψουν τις ανισότητες που βιώνουμε στην περιοχή μας, είτε μένουμε στους Λειψούς είτε στη Ρόδο. Το στίγμα της δουλειάς μας δόθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα με την πρόσφατη επίσκεψή του στη Νίσυρο, όπου ανακοίνωσε το πρώτο πακέτο νησιωτικών πολιτικών, μέρος του οποίου έχει ήδη υλοποιηθεί.
Ταυτόχρονα, εργαζόμαστε καθημερινά για την ανάπτυξη και υλοποίηση επιπλέον πολιτικών, δίνοντας έμφαση στους τομείς της Παιδείας, Υγείας, Μεταφορών, Ενέργειας και επιχειρηματικής ανάπτυξης. Υλοποιούμε βήμα βήμα και με πλάνο τετραετίας ένα πολιτικό παζλ, το οποίο με την ολοκλήρωσή του θα έχει φέρει πιο κοντά την παροχή υπηρεσιών προς τους νησιώτες συμπολίτες μας στο επιθυμητό. Εφόσον τότε το αναγνωρίσει η κοινωνία, θα μπορέσουμε να δηλώσουμε και ικανοποιημένοι από την προσπάθειά μας.
• Τι θα κάνετε με τον ΦΠΑ; Καταργήθηκαν οι μειωμένοι συντελεστές και φυσικά ανεβαίνουν οι φόροι. Υπάρχουν στα σχέδια της κυβέρνησης να επανέλθει το καθεστώς;
Η καθολική κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας προβλεπόταν από το Μνημόνιο του 2012. Στη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015, αναγκαστήκαμε να αποδεχθούμε τη σταδιακή – σε 3 φάσεις – κατάργηση του μέχρι τότε μοναδικού μέτρου νησιωτικής πολιτικής της χώρας. Έτσι, το καθεστώς αυτό καταργήθηκε πρώτα στη Ρόδο και στη συνέχεια στην Κάρπαθο. Ωστόσο, η συμφωνία προβλέπει και μια ρήτρα καθολικής επαναδιαπραγμάτευσης στο τέλος κάθε οικονομικού έτους, ανάλογα με τη δημοσιονομική επίδοση της χώρας. Αξιοποιώντας τη, σήμερα τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα συνεχίζουν να έχουν μειωμένο καθεστώς ΦΠΑ τουλάχιστον για το 2017, και αυτό είναι ένα κέρδος για την τοπική κοινωνία. Στο τέλος του 2017 θα γίνει και πάλι αυτή η επαναξιολόγηση. Στόχος είναι να επαναφέρουμε το καθεστώς μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και στη Ρόδο και στην Κάρπαθο μόλις αυτό είναι δημοσιονομικά επιτρεπτό.
• Η περίφημη αξιολόγηση δεν λέει να κλείσει –παρά την διαπραγμάτευση που επικαλείται η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός έχει διαβεβαιώσει ότι δεν θα προχωρήσει σε νέα μέτρα. Είστε αισιόδοξοι;  
Φυσικά και είμαι αισιόδοξος. Και ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός πως, για πρώτη φορά τα τελευταία δύσκολα χρόνια δημοσιονομικής προσαρμογής, όλοι παραδέχονται πως όλα όσα προβλέπονται στη συμφωνία έχουν τηρηθεί κατά γράμμα από την κυβέρνηση, και η υπεραπόδοση εσόδων λειτούργησε ήδη υπέρ του λαού. Στη διαπραγμάτευση διεκδικούμε το αυτονόητο, η χώρα να επανέλθει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να ρυθμιστεί ολοκληρωμένα το χρέος, να αποκτήσουμε πρόσβαση στο φθηνό χρήμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να επανέλθει το εργασιακό καθεστώς στα ευρωπαϊκά πρότυπα, και να σταματήσει η λιτότητα στη χώρα με το πέρας του προγράμματος το 2018. Η μερίδα των εταίρων που δεν το αποδέχεται, δεν αποδέχεται και την ιδέα της ενωμένης Ευρώπης των λαών και της αλληλεγγύης. Ευτυχώς, αυτοί πλέον είναι όλο και λιγότεροι. Τους καλούμε λοιπόν να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τη χώρα μας ως προεκλογικό λάφυρο για τις μικροπολιτικές τους στις χώρες τους και να φερθούν όπως είναι υποχρεωμένοι από τη συμφωνία που υπέγραψαν και αυτοί. Η αξιολόγηση θα κλείσει με τους καλύτερους δυνατούς όρους για την κοινωνία και τη χώρα.
• Στις πολιτικές εξελίξεις, οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τη Ν.Δ. πολύ μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ ο κ. Μητσοτάκης μιλάει για αυτοδυναμία. Πότε ‘βλέπετε’ εκλογές;
Η αυτοδυναμία του κ. Μητσοτάκη είναι το νέο πολιτικό ανέκδοτο της χώρας. Θα μου επιτρέψετε να επιφυλάσσομαι για την ποιότητα των σημερινών δημοσκοπήσεων, καθώς στη μεθοδολογία τους δεν έχει αλλάξει τίποτα τα τελευταία χρόνια, παρότι το 2014 και το 2015 δεν προσέγγισαν ούτε κατά διάνοια τα αποτελέσματα των εκλογών στη χώρα.
Η τάση η οποία αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις δεν είναι πως το κόμμα του κ. Μητσοτάκη κερδίζει ψηφοφόρους, αλλά πως οι συμπολίτες μας που στήριξαν το ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές τηρούν μια στάση αναμονής ώστε να κρίνουν συνολικά το έργο της κυβέρνησης όταν θα πλησιάζουμε σε εκλογές. Και αυτό θα γίνει το φθινόπωρο του 2019. Τότε θα κριθούμε συνολικά για το έργο μας, και είμαι αισιόδοξος πως οι συμπολίτες μας θα στηρίξουν και πάλι τον ΣΥΡΙΖΑ.
• Σε πρόσφατη ανακοίνωση που εκδώσατε, μιλήσατε για το ενδεχόμενο δημιουργίας hotspot στην Ρόδο. τελικά, ποια είναι η θέση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για την Ρόδο και κατ’ επέκταση για το προσφυγικό;
Η ανακοίνωση που εκδώσαμε ρητά δεν προέβλεπε δημιουργία hotspot στη Ρόδο, όπως κάποιοι προσπάθησαν να μας χρεώσουν, εξυπηρετώντας τα μικροσυμφέροντά τους. Ξεκάθαρα, δεν χρειάζεται να γίνει hotspot στη Ρόδο και δεν το επιθυμούμε ούτε εμείς. Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Νότιας Δωδεκανήσου πιστεύει και διεκδικεί πως οι συμπολίτες μας που φιλοξενούνται στο χώρο των παλιών Σφαγείων της Ρόδου δικαιούνται και αξίζουν πιο αξιοπρεπείς συνθήκες φιλοξενίας. Αυτό σημαίνει πως η άτυπη δομή φιλοξενίας προσφύγων που λειτουργεί ήδη εκεί θα πρέπει να συνεργαστούμε όλοι για να γίνει πιο ανθρώπινη. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με τη βελτίωση των συνθηκών στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, είτε με τη μεταφορά της άτυπης δομής σε ένα άλλο σημείο, το οποίο θα επιλεγεί από κοινού με τη δημοτική αρχή, και θα διασφαλίζεται μια ελάχιστη ποιότητα φιλοξενίας. Είναι αδιανόητο για τη Ρόδο, ένα νησί με πλούσια ιστορία πολιτισμού, μερικές δεκάδες φιλοξενούμενούς της που προέρχονται από πόλεμο, να τους παρέχει αυτή τη στέγη σε αυτές τις συνθήκες σήμερα. Οφείλουμε όλοι μαζί να το αλλάξουμε αυτό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ