Ειδήσεις

Γ. Μιχαλάκης: «Ολα τα στοιχεία είναι θετικά για την τουριστική περίοδο 2018»

Το μεγάλο στοίχημα της τουριστικής σεζόν του 2018 για τη Ρόδο δεν είναι οι πληρότητες, που όπως όλα δείχνουν είναι εξασφαλισμένες για τους μήνες αιχμής, αλλά η όσο το δυνατόν ενωρίτερα έναρξη της τουριστικής περιόδου, με έμφαση τόσο στον Μάιο όσο και στον Απρίλιο.
Ηδη τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι το 2018 θα είναι μια εξίσου πολύ καλή χρονιά για τον τουρισμό και οι τοπικοί τουριστικοί παράγοντες επικεντρώνονται πλέον στην έναρξη της τουριστικής περιόδου, ενώ σε ό,τι αφορά το κλείσιμο της σεζόν τα στοιχεία είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά καθώς εκτιμάται ότι και φέτος, όπως και πέρυσι, η τουριστική κίνηση στη Ρόδο θα είναι ενισχυμένη μέχρι και το τρίτο 10ήμερο του Οκτωβρίου δίνοντας ώθηση και στην πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, γεγονός που αν αξιοποιηθεί σωστά, θα μπορέσει να αποτελέσει βάση για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
Ο γνωστός τουριστικός πράκτορας της περιοχής μας κ. Γιώργος Μιχαλάκης, με δηλώσεις του στην «δ» χαρακτήρισε ιδιαιτέρως θετικά όλα τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι σήμερα για την σεζόν του 2018, κάνοντας γνωστό ότι οι προκρατήσεις είναι αυξημένες μέχρι και 35% (!) σε σχέση με πέρυσι, που μετά από πολλά χρόνια ήταν μια πολύ καλή χρονιά για τον ροδιακό τουρισμό.
«Όλα τα στοιχεία είναι θετικά για την τουριστική περίοδο του 2018. Ηδη οι προκρατήσεις είναι αρκετά αυξημένες ακόμα και σε σχέση με πέρυσι που ήταν επίσης μια πολύ καλή χρονιά. Μέχρι στιγμής οι προκρατήσεις παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 30% με 35% έναντι του 2017, αλλά το πρόσημο της αύξησης της τουριστικής κίνησης στο τέλος της σεζόν θα είναι μονοψήφιο. Αυτό είναι αυτονόητο καθώς η Ρόδος, ακόμα και με τις νέες κλίνες, έχει συγκεκριμένες δυνατότητες φιλοξενίας τουριστών. Το μεγάλο στοίχημα είναι να καταφέρουμε να αυξήσουμε την κίνηση τον Μάιο και τον Απρίλιο, κατά την έναρξη δηλαδή της τουριστικής περιόδου», είπε ο κ. Γ. Μιχαλάκης σημειώνοντας όμως πως εικόνα για το αν θα καταφέρουμε να τελικά να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα, θα έχουμε στο τέλος Φεβρουαρίου.
Όπως ανέφερε, θα είναι μια απαιτητική χρονιά για τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά πρακτορεία που θα κληθούν να διεκπεραιώσουν ομαλά όλο αυτόν τον όγκο κρατήσεων, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι το κλείσιμο της σεζόν του 2018 θα είναι το ίδιο καλό με αυτό του 2017. «Αν καταφέρουμε να ενισχύσουμε την έναρξη της τουριστικής περιόδου, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για μια από τις καλύτερες τουριστικές περιόδους των τελευταίων ετών», είπε χαρακτηριστικά.

Κομφούζιο με τον φόρο
διαμονής
Ο κ. Γιώργος Μιχαλάκης δεν έκρυψε την αγωνία του για το τι μέλλει γενέσθαι με την είσπραξη του φόρου διαμονής, καθώς εκτιμά ότι δεν θα αποφευχθεί το κομφούζιο και η αναστάτωση των πελατών όταν θα καλούνται από τη ρεσεψιόν να πληρώσουν επιπλέον χρήματα.
Όπως εξήγησε, πολλοί πελάτες έχουν κλείσει τα πακέτα διακοπών τους από την περασμένη χρονιά και ως εκ τούτου δεν έχουν καμία ενημέρωση για την ισχύ του μέτρου από την 1η Ιανουαρίου του 2018. «Η επιβολή του φόρου διαμονής θα δημιουργήσει κομφούζιο. Ο πελάτης που έχει ήδη πληρώσει το πακέτο για τις διακοπές του, δύσκολα θα δεχθεί να πληρώσει επιπλέον χρήματα και εκτιμώ ότι στη ρεσεψιόν θα υπάρχουν προβλήματα όταν ο πελάτης θα αρνείται να πληρώσει και δεν θα του επιτρέπεται να μπει στο δωμάτιό του, αν δεν καταβάλει τον φόρο διαμονής. Μην ξεχνάμε ότι αρκετός κόσμος έχει ήδη κλείσει τα πακέτα του πριν την έναρξη επιβολής του φόρου που σημαίνει ότι δεν έχει ενημερωθεί σχετικά, και το πιο πιθανόν είναι ότι όσοι έκλεισαν νωρίτερα θα αρνηθούν να πληρώσουν φόρο άρα αναγκαστικά τα ξενοδοχεία και τα πρακτορεία θα πρέπει να καλύψουν το ποσό. Εκεί πιστεύω ότι θα δημιουργηθεί θέμα, όχι ως προς το ύψος του φόρου αλλά ως προς τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι πάρα πολλοί πελάτες, ιδίως από την Βρετανία, έρχονται στη Ρόδο με μετρημένα χρήματα. Πολλές φορές ούτε ένα ευρώ δεν έχουν στην τσέπη τους. Επιλέγουν πακέτα all inclusive, πάνε από το αεροδρόμιο κατευθείαν στο ξενοδοχείο και από εκεί πάλι κατευθείαν στο αεροδρόμιο για την αναχώρηση. Πρόκειται για πελάτες που έρχονται για να ξεκουραστούν και όχι για να γνωρίσουν τον τόπο μας και οι οποίοι συνήθως δεν έχουν πολλά χρήματα μαζί τους. Πώς να πείσεις, λοιπόν, αυτόν τον πελάτη να πληρώσει τον φόρο;», ανέφερε ο γνωστός τουριστικός πράκτορας.

Μεγάλες απώλειες στην κρουαζιέρα
Ο κ. Γ. Μιχαλάκης όσο αισιόδοξος δηλώνει για τις αφίξεις του 2018 τόσο απαισιόδοξος είναι για την πορεία της κρουαζιέρας, όπου οι απώλειες, όπως λέει, είναι τεράστιες: «Είναι τεράστιες οι απώλειες που καταγράφονται στον τομέα της κρουαζιέρας όπου υστερούμε σημαντικά και θα αντιμετωπίσουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα. Η πορεία είναι συνεχώς φθίνουσα και πολύ δύσκολα θα μπορέσουμε να βάλουμε φρένο. Φέτος τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα από πέρυσι και δυστυχώς δεν βλέπω ότι το κλίμα μπορεί να βελτιωθεί ούτε για τα επόμενα χρόνια. Σε αυτό συντελούν και οι γεωπολιτικές εξελίξεις αλλά και η αλλαγή πολιτικής των εταιρειών κρουαζιέρας. Η επιλογή των προορισμών γίνεται πια με βάση τον αριθμό των εκδρομών που θα πουλήσουν στους επιβάτες και η Ρόδος δεν τα πάει καλά σε αυτόν τον τομέα. Κάποτε έβγαιναν από το κρουαζιερόπλοιο 800, 900 και 1.000 επιβάτες για εκδρομή στη Ρόδο και σήμερα είναι ζήτημα αν από κάθε πλοίο 200 ή 300 άτομα επιλέξουν να δουν τις ομορφιές του νησιού. Οι περισσότεροι αρκούνται σε έναν περίπατο γύρω από το λιμάνι, που δεν έχει επιπλέον κόστος και επιστρέφουν στο πλοίο. Αυτό όμως δεν αποφέρει κέρδος στην εταιρεία. Αυτός είναι ένας βασικός παράγοντας που σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μεσόγειο, έχει ως αποτέλεσμα τις συνεχείς μειώσεις στον αριθμό των προσεγγίσεων».
Σε ό,τι αφορά πάντως τους προορισμούς κρουαζιερόπλοιων στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα πρώτο είναι το λιμάνι του Πειραιά για το 2017, δεύτερη η Μύκονος, στην τρίτη θέση είναι η Κέρκυρα, στην τέταρτη η Σαντορίνη και ακολουθούν το Κατάκολο, η Ρόδος, το Ηράκλειο, τα Χανιά, η Πάτμος και η Κεφαλονιά-Ιθάκη στη 10η θέση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου