Σε δυναμικές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι κάτοικοι της Λάρδου, προκειμένου να εκφράσουν την έντονη διαμαρτυρία τους για τον εμπαιγμό που, όπως λένε, υφίστανται από την δημοτική αρχή και την ΔΕΥΑΡ για την ολοκλήρωση του έργου του βιολογικού καθαρισμού.
Όπως κατήγγειλαν στην «δ», κάτοικοι της περιοχής, τον τελευταίο τουλάχιστον έναν χρόνο, ελάμβαναν διαβεβαιώσεις από την ΔΕΥΑΡ ότι η μελέτη βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας και ότι εμπρόθεσμα επρόκειτο να ολοκληρωθεί, προκειμένου να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ η ολοκλήρωση του έργου το οποίο, για μια περιοχή ως η Λάρδος, που αναπτύσσεται τουριστικά, είναι ζωτικής σημασίας.
Ωστόσο, η μελέτη δεν κατατέθηκε τελικά με αποτέλεσμα οι Λαρδιακοί να βρίσκονται στα κάγκελα και να πνέουν τα μένεα κατά της δημοτικής αρχής και της ΔΕΥΑΡ. Στο χωριό επικρατεί αναβρασμός και όπως λένε, αν εντός των ημερών δεν παρουσιαστεί έτοιμη μελέτη για την ολοκλήρωση της τελευταίας φάσης του έργου, τότε θα ακολουθήσει λαϊκή συνέλευση για να αποφασιστεί η μορφή των κινητοποιήσεων.
«Το έργο έχει ολοκληρωθεί κατά τα 2/3. Περιμέναμε την μελέτη της ΔΕΥΑΡ για την ένταξη της τελευταίας φάσης του έργου στο ΕΣΠΑ, ώστε επιτέλους να αποκτήσει η Λάρδος βιολογικό. Επί έναν χρόνο λαμβάναμε καθημερινά διαβεβαιώσεις ότι η μελέτη ετοιμάζεται, ότι σήμερα-αύριο θα είναι έτοιμη και τελικά η μελέτη δεν κατατέθηκε ποτέ. Αν δεν ετοιμάσουν την μελέτη για την ολοκλήρωση του έργου, εμείς δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Θα αντιδράσουμε δυναμικά, η κοροϊδία έχει όρια. Δεν είναι δυνατόν η Λάρδος, μια περιοχή με τόσο μεγάλη τουριστική ανάπτυξη να μην έχει βιολογικό καθαρισμό. Μας κοροϊδεύουν την ώρα που πανηγυρίζουν για εντάξεις άλλων βιολογικών και κανείς δεν μας εξήγησε γιατί δεν εντάχθηκε το έργο στο ΕΣΠΑ», δηλώνει στην «δ», κάτοικος της Λάρδου.
Σε επικοινωνία της «δ» με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΡ κ. Δημήτρη Τσίκκη, έκανε γνωστό ότι το έργο δεν ήταν ώριμο προς ένταξη, καθώς οι περιβαλλοντικοί όροι είχαν λήξει και κατ΄επέκταση και η αδειοδότηση του έργου. «Το έργο δεν ήταν ώριμο για να ενταχθεί τώρα στο ΕΣΠΑ. Το 2013 είχε υποβληθεί αίτημα για ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, ωστόσο, κυρίως ο τρόπος διάθεσης των λυμάτων ήταν αυτός που δεν επέτρεψε την ένταξη του έργου ούτε τότε. Εμείς παραλάβαμε την μελέτη από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου τον Σεπτέμβριο του 2016, ξεκινήσαμε αμέσως τις διαδικασίες, όπως είχε υποσχεθεί ο δήμαρχος στην τοπική κοινωνία και δώσαμε μάλιστα προτεραιότητα, όμως η περιβαλλοντική αδειοδότηση δεν ήταν έτοιμη για την ένταξή του, στην συγκεκριμένη φάση του ΕΣΠΑ. Η ΔΕΥΑΡ έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου και μόλις ανοίξει ξανά το πρόγραμμα, εντός του έτους, θα είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε την μελέτη. Τρέχουμε τις διαδικασίες και θα είμαστε έτοιμοι εγκαίρως», διαβεβαίωσε ο κ. Δ. Τσίκκης.
Στη Λάρδο πάντως, το ζήτημα αποτελεί πρώτο θέμα συζήτησης και σύντομα θα πρέπει να αναμένονται αντιδράσεις από τους κατοίκους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ