Ρεπορτάζ

Η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία, συγκρίνει τις αποδόσεις της με τη βιομηχανία των καυσίμων

Γράφει ο Νεκτάριος Καλογήρου

Το έτος 2017 έχει οριστεί από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ότι θα είναι η χρονιά Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο και για το λόγο αυτό φέτος αναμένεται ο σχεδιασμός πολιτικών που υποχρεωτικά θα πρέπει να ακολουθηθούν από όλα τα κράτη, στα χρόνια που έρχονται. Η Ελλάδα παρουσιάζεται να είναι ως μία από τις σημαντικές χώρες προορισμού  και θα κληθεί να αναλάβει δράσεις προς την κατεύθυνση της ευαισθητοποίησης του κόσμου σχετικά με τη σπουδαιότητα του τουριστικού προϊόντος.
Το διεθνές  “tourism review” που εκδόθηκε χθες και σε λίγες ημέρες θα αποτελεί το βασικό θέμα συζήτησης στα μέσα ενημέρωσης όλου του κόσμου, δείχνει ότι ο τουρισμός σήμερα παρουσιάζει τους πιο υψηλούς δείκτες ανάπτυξης από κάθε άλλο κλάδο της παγκόσμιας οικονομίας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα τελευταία έξι χρόνια οι τουριστικές αφίξεις αυξάνονται σταθερά σε ποσοστό 4% έως 5%. Οι αφίξεις αφορούν τους προορισμούς όλου του κόσμου. Μάλιστα, οι αποδόσεις της τουριστικής βιομηχανίας έχουν αρχίσει να συγκρίνονται με εκείνες της εκμετάλλευσης των πετρελαϊκών κοιτασμάτων, γεγονός που δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο από τους διεθνείς οργανισμούς.
Πρέπει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω είχαν αποτελέσει το λόγο που οδήγησαν τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στο να πραγματοποιήσει ειδική συνεδρίαση (είχε γίνει τον Δεκέμβριο του 2015) με σκοπό να προσδιοριστούν οι νέοι άξονες ανάπτυξης του τουρισμού. Μεταξύ των αποφάσεων που είχαν ληφθεί τότε ήταν και ο χαρακτηρισμός του έτους 2017 ως έτους της «αειφορίας του τουρισμού». Το έτος 2017 θα είναι η χρονιά ορόσημο για την παγκόσμια, τουριστική βιομηχανία, καθώς φέτος θα καθοριστούν όλες οι πολιτικές που θα ακολουθούνται μέχρι το έτος 2030.
Για την Ευρώπη, η επίσημη έναρξη της έτους «Αειφορίας Τουρισμού» θα ξεκινήσει την προσεχή Τετάρτη 18 Ιανουαρίου, στη Μαδρίτη. Από κει, θα αναπτυχθούν οι πρώτοι προβληματισμοί για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να υποστηριχθεί η τουριστική βιομηχανία, ώστε πραγματικά να παραμείνει στην υπηρεσία των ανθρώπων και να αναγνωριστεί η σπουδαιότητά της.
Στο τρέχον έτος θα δειχθούν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο όγκος των τουριστικών επιχειρήσεων μπορεί να φτάσει να είναι ίσος ή ακόμη και να υπερβαίνει εκείνη των εξαγωγών πετρελαίου.  Αναλυτικά στοιχεία θα δοθούν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO), τα στελέχη του οποίου ήδη διαπιστώνουν ότι ο τουρισμός κατέχει την τρίτη θέση ως γενική κατηγορία των εξαγωγών, μετά από τα προϊόντα των καυσίμων και χημικών, ενώ έχει ήδη ξεπεράσει τα τρόφιμα και την αυτοκινητοβιομηχανία. Σύμφωνα με το «tourism review» του UNWTO «σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, ο τουρισμός είναι ο πιο σημαντικός τομέας των εξαγωγών». Μάλιστα, η σχέση τουρισμού και εμπορίου (πώληση για κατανάλωση) δείχνει πως γίνεται όλο και πιο σημαντική και μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τη σχέση που έχει το εμπόριο με την επιβίωση (πώληση για επιβίωση) του ανθρώπου.
Όλα τα παραπάνω στηρίζονται στον τεράστιο αριθμό ανθρώπων που διακινούνται κάθε χρόνο και στις ανάγκες που προκαλεί η μετακίνησή τους αυτή. Καθοριστικής σημασίας θα είναι η παρουσίαση των στοιχείων της «World Highlights – UNWTO. Tourism results of 2016». Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών σε όλο τον κόσμο έχουν αυξηθεί από 25 εκατομμύρια το 1950, σε 1,2 δισεκατομμύρια το έτος 2015. Ταυτόχρονα, κατά το 2015, ο αριθμός των διεθνών αφίξεων τουριστών αυξήθηκε κατά 52 εκατομμύρια σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Σημαντικό εύρημα των ερευνών αποτελεί η αποκάλυψη ότι από το σύνολο των αφίξεων που έγιναν σε όλο τον κόσμο, το ένα τέταρτο αφορούσε τουρισμό και αναψυχή. Δηλαδή, τα στοιχεία δείχνουν ότι καθημερινά σε όλο τον κόσμο, ο ένας στους τέσσερις ταξιδεύει για λόγους προσωπικής αναψυχής. Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό των κερδών του τουρισμού θα αυξηθεί αν συνυπολογιστούν τα επαγγελματικά ταξίδια και τα συνέδρια, που με τη σειρά τους εκμεταλλεύονται τις τουριστικές υποδομές.
Συνολικά, οι διεθνείς δαπάνες των επισκεπτών για τη διαμονή, το φαγητό και το ποτό, την ψυχαγωγία, ψώνια και άλλα αγαθά και υπηρεσίες έφθασαν 1.260.000.000.000 δολάρια Αμερικής. Ο τουρισμός, με τα νέα δεδομένα, παράγει μία στις 11 θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο και απασχολεί σχεδόν το διπλάσιο αριθμό γυναικών σε σύγκριση με άλλους τομείς.Όλα αυτά οδηγούν τους διεθνείς μελετητές στο συμπέρασμα ότι «ο τουρισμός ως ένας από τους μεγαλύτερους και ταχύτερα αναπτυσσόμενους κοινωνικο-οικονομικούς τομείς, αναμένεται να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη, να συμβάλει στη δημιουργία ακόμα περισσότερων θέσεων εργασίας, να δημιουργήσει ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις και μπορεί να βγάλει από τη φτώχεια εκατομμύρια κόσμου. Μέσω του τουρισμού είναι δυνατή η βελτίωση των μέσων διαβίωσης και της ποιότητα ζωής εκατομμυρίων προσώπων που σήμερα τελούν υπό το καθεστώς της πλήρους ανέχειας».
Για όλους αυτούς τους λόγους ο τουρισμός πρέπει να τοποθετηθεί στη θέση που του πρέπει. Το τρέχον έτος θα λειτουργήσει καθοριστικά προς την κατεύθυνση αυτή. Το κέντρο βάρους του Διεθνούς Έτους Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης θα μοιραστεί σε πέντε βασικούς τομείς: Με κύριο στόχο τη συνεχή προώθηση βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς οικονομική ανάπτυξη, θα δοθεί ύψιστη σημασία στον άνθρωπο ως αξία, στο περιβάλλον και στην οικολογία, στον πολιτισμό και στην προστασία του, καθώς επίσης στην ειρήνη των λαών.
Ετσι, η Ανάπτυξη, ο Ανθρωπος, ο Πολιτισμός, η Οικολογία και η Ειρήνη θα αποτελέσουν την καρδιά των δραστηριοτήτων των επιτελών της τουριστικής βιομηχανίας στους 12 μήνες που ακολουθούν.

Ηδη, οι άξονες αυτοί έχουν αρχίσει να μορφοποιούνται και μέσω της εξειδίκευσης θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην κοινωνική ένταξη, την απασχόληση και τη μείωση της φτώχειας. Αυτό θα επιτευχθεί με την αύξηση της αποδοτικότητας των πόρων, η οποία με τη σειρά της θα πρέπει να σεβαστεί τις αρχές προστασίας του περιβάλλοντος (με τη σκέψη στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής). Οι πολιτιστικές αξίες, ο σεβασμός στην πολυποικιλότητα των ανθρωπίνων συμπεριφορών, η κληρονομιά, η αμοιβαία κατανόηση, η ειρήνη και η ασφάλεια θα βρίσκονται συνεχώς σε πρώτη γραμμή συζητήσεων.

Μεταξύ των προτάσεων που ήδη έχουν κατατεθεί για τη βιώσιμη τουριστική χρονιά είναι μια δέσμευση για τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων, σε συγκεκριμένα μεγέθη και με στόχο τη συνέχιση τέτοιων πολιτικών μέχρι το έτος 2030. Η αναφορά στη συγκεκριμένη χρονιά γίνεται διαρκώς από το tourism review, καθώς τότε ο τουρισμός θα μετρήσει 1,8 δισεκατομμύρια αφίξεις στη διάρκεια ενός και μόνον έτους. Στο review τονίζεται ξεκάθαρα ότι «ο κόσμος που θα μετακινείται θα είναι τόσος πολύς, ώστε αυτό δεν θα μπορεί να ολοκληρώνεται χωρίς επιπτώσεις στο περιβάλλον. Θα πρέπει από τώρα να οριστούν οι ενέργειες που θα πρέπει να γίνονται ώστε να αντικαθίσταται αμέσως η βιοποικιλότητα που θα καταστρέφεται».
Στο τρέχον έτος «Αειφορία του Τουρισμού» θα προωθηθεί η ιδέα βελτίωσης της συμπεριφοράς των καταναλωτών στα μέρη που θα επισκέπτονται. Ο τουρίστας εκτός από απαιτήσεις, θα οδηγηθεί στο να έχει σοβαρές υποχρεώσεις και αυτές θα πρέπει να τηρεί κατά γράμμα, γεγονός που με τη σειρά του θα ανοίξει ένα τεράστιο κύκλο εκπαίδευσης και επικοινωνίας των κανόνων που θα τεθούν. Τι θα καταναλώνεται, με ποιο τρόπο και με τι κόστος, όλα θα τεθούν ξανά επί τάπητος, έτσι ώστε η τουριστική ανάπτυξη να μη μετατραπεί σε καταστροφή του περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα θα ανοίξει ο δρόμος της ενίσχυσης των πρωτοβουλιών των επιχειρηματιών που θα θελήσουν να επενδύσουν στον «πράσινο τουρισμό». Οι υποδομές αυτής της κατηγορίας, οι υπηρεσίες, οι πρακτικές, οτιδήποτε θα αφορά στην οικολογία μέσω του τουρισμού, θα βρίσκεται διαρκώς σε πρώτη προτεραιότητα υποστήριξης.

Όλα τα παραπάνω, όπως περιγράφονται σήμερα από τη «Δημοκρατική», θα αναλυθούν διεξοδικά και θα είναι το «Ευαγγέλιο» για την παγκόσμια βιομηχανία του τουρισμού. Η εκκίνηση θα γίνει την προσεχή Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017 στη Μαδρίτη και από κει και πέρα θα εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. Ο ίδιος, ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO) κ. Ταλέμπ Ριφάι γράφει στο review ότι «αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία για να οικοδομήσουμε μια πιο υπεύθυνη και προσηλωμένη στον ειδικό τομέα του τουρισμού παγκόσμια πολιτική, που θα μπορεί να αξιοποιήσει το τεράστιο δυναμικό του όσον αφορά την οικονομική ευημερία, την κοινωνική ένταξη, την ειρήνη, την κατανόηση και τη διατήρηση του περιβάλλοντος».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου