Για την 1η Φεβρουαρίου 2017 προσδιορίστηκε η εκδίκαση ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου της υπόθεσης με κατηγορούμενους για απάτη ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας κατ’ εξακολούθηση, απάτη κατ’ εξακολούθηση και ψευδή βεβαίωση κατ’ εξακολούθηση, δύο κατοίκους της Ρόδου, ενός κατοίκου Αρχαγγέλου και μίας οφθαλμίατρου, που φέρονται να ενεπλάκησαν σε υπόθεση «μαϊμού» επιδομάτων τυφλότητας.
Στην δίκη είχε κληθεί για να καταθέσει ο καθηγητής οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Δημήτριος Σιγανός, ως μάρτυρας υπεράσπισης των κατηγορουμένων, πλην όμως έχει συνταξιοδοτηθεί και σύμφωνα με τις πληροφορίες δεν θα παραστεί στην διαδικασία.
Οι κατηγορούμενοι διατείνονται ότι υφίστανται αποκλίσεις στον τρόπο που γίνονται οι μετρήσεις για τα ποσοστά όρασης των εξεταζόμενων μεταξύ του ΕΕΤ και του ΚΕΠΑ, και αυτό δικαιολογεί, το γεγονός ότι επιτροπή της τελευταίας υπηρεσίας θεώρησε ότι οι τρεις πρώτοι κατηγορούμενοι, που εξετάστηκαν από την τρίτη, δεν έχουν τις προϋποθέσεις για την χορήγηση επιδομάτων τυφλότητας.

Από πραγματογνωμοσύνη, που διενεργήθηκε, προέκυψε ότι πράγματι υφίστανται διαφορετικές μετρήσεις μεταξύ των δύο υπηρεσιών και περαιτέρω ότι υπάρχει μια «χαλαρότητα» στον τρόπο με τον οποίο εγίνοντο οι εξετάσεις από την πρώτη υπηρεσία.
Σημειώνεται ότι για την ίδια υπόθεση εκκρεμεί εξάλλου ενώπιον της Πταισματοδίκη Ρόδου ανάλογη έρευνα με ύποπτους για την τέλεση του αδικήματος της απάτης κατ’ εξακολούθηση, ακόμη 8 κατοίκους του νησιού.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο η πρώτη κατηγορούμενη, φέρεται την 10η Σεπτεμβρίου 2010 να υπέβαλε ενώπιον της Διεύθυνσης Υγείας και Πρόνοιας της Ν.Α. Δωδεκανήσου αίτηση για τη χορήγηση επιδόματος τυφλότητας, προσκομίζοντας την από 24 Αυγούστου 2010 βεβαίωση οφθαλμίατρου, η οποία κρίθηκε ψευδής.
Σύμφωνα με την βεβαίωση η οπτική οξύτητα του δεξιού και του αριστερού οφθαλμού της ήταν μικρότερη του 1/20 της φυσιολογικής. Της χορηγήθηκε από 10 Σεπτεμβρίου 2010 επίδομα τυφλότητας ύψους 652,00 ευρώ μηνιαίως και της αποδίδεται ότι εισέπραξε έως και την 3η Ιουλίου 2013 το συνολικό ποσό των 23.252,70 ευρώ.
Από επανέλεγχό της, από Επιτροπή του ΚΕΠΑ της Νομαρχιακής Μονάδας Υγείας Ρόδου, προέκυψε ότι η οπτική οξύτητα του δεξιού και του αριστερού οφθαλμού της ήταν μεγαλύτερη του 1/20 της φυσιολογικής και το συνολικό ποσοστό αναπηρίας της ανέρχεται σε 30%.
Ο δεύτερος φέρεται την 13η Ιουλίου 2011 να υπέβαλε αίτηση για την χορήγηση επιδόματος τυφλότητας, προσκομίζοντας την από 5 Ιουλίου 2011 βεβαίωση οφθαλμίατρου που κρίθηκε ψευδής.
Του χορηγήθηκε από 13 Ιουλίου 2011 επίδομα τυφλότητας ύψους 362,00 ευρώ μηνιαίως και εισέπραξε το συνολικό ποσό των 8.507 ευρώ.
Από τον επανέλεγχό του, είχε προκύψει ότι το συνολικό ποσοστό αναπηρίας του ανέρχεται σε 15%.
Η τρίτη των κατηγορουμένων, φέρεται την 30 Αυγούστου 2011 να υπέβαλε αίτηση για τη χορήγηση επιδόματος τυφλότητας, προσκομίζοντας την από 30 Σεπτεμβρίου 2011 βεβαίωση οφθαλμίατρου, η οποία κρίθηκε ομοίως ψευδής.
Της χορηγήθηκε από 30 Αυγούστου 2011 επίδομα τυφλότητας ύψους 697 ευρώ μηνιαίως και εισέπραξε έως  και την  3 Ιουλίου 2013 το συνολικό ποσό των 15.310,76 ευρώ.
Από τον επανέλεγχο προέκυψε ότι η οπτική οξύτητα του αριστερού οφθαλμού της ήταν μεγαλύτερη του 1/20 της φυσιολογικής και ότι το συνολικό ποσοστό αναπηρίας της ανέρχεται σε 85%.
Η οφθαλμίατρος επεσήμανε εξεταζόμενη ότι από την κλινική περνάνε ετησίως περισσότεροι από 150 ασθενείς με σοβαρά προβλήματα όρασης και ζητούν την έκδοση σχετικών  βεβαιώσεων. Υπολόγισε ότι έχει υπογράψει περισσότερα από 1.500 τέτοια έγγραφα και επεσήμανε ότι από τους 163 ασθενείς, που κάλεσαν δειγματοληπτικά σε επανεξέταση, σε 13 από αυτούς  διαπιστώθηκαν κάποιες αποκλίσεις στον ένα ή και στους δύο οφθαλμούς.
Τόνισε ότι η κάθε μέτρηση δικαιολογεί ένα σχετικό σφάλμα μεταξύ 1/20 έως 1/10 (5-10%), ότι η μέτρηση της οπτικής οξύτητας περιέχει ένα βαθμό υποκειμενικότητας, ενώ πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να έχουν υποβληθεί οι ασθενείς στην ίδια εξέταση κατά το ίδιο σχεδόν χρονικό διάστημα, αφού οι ασθενείς μπορεί να έχουν υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις, φαρμακευτικές θεραπείες, που βελτιώνουν την κατάσταση, laser, ενδοΰαλοειδικές ενέσεις κλπ.
Την υπόθεση χειρίζονται οι δικηγόροι κ.κ. Γιάννης Χριστοδούλου και Κ. Βολονάκη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ